Съществуват многобройни фактори, които влияят пряко или косвено върху появата на интензивен косопад както при мъжете, така и при жените. Те могат да бъдат физически (хормонален дисбаланс, автоимунни проблеми), а също и психични (промени в установения начин на живот, преживяване на високи нива на стрес и др.).

Причини за появата на косопад

Преди да се подложите на процедура за присаждане на коса, е необходимо да се идентифицира основната причина за косопада. Това е от значение, за да се оцени прецизно потенциалната ефективност на процедурата, но и за да бъде индивидуално определен подходящ курс на лечение. Възможно е във вашия конкретен случай например, и алтернативни процедури, като лазерна или мезотерапия, да са по-подходящи и да доведат до естествени резултати.

Много е важно в процеса на изясняване на причината за косопада да се доверите на специалисти с широка експертиза и богат опит в тази конкретна област. Това би могло не само да доведе до по-удовлетворяващ и дълготраен резултат, но също и да ви спести средства.

Какво представлява процедурата

Присаждането на коса е мини-инвазивна процедура, при която космени фоликули се присаждат от донорска в приемна зона от скалпа на пациента. Обикновено протича на няколко основни етапа:

  • Предоперационна подготовка: Включва стерилизация и седация на зоните, върху които ще се извършва процедурата.
  • Планиране на зоните за екстракция и присаждане на космени фоликули: Определяне на естествената линия на косата, чрез разграничаване на челните мускули, върху които е невъзможно да се извършва присаждане. Важно е и да се установят ъгълът и посоката на растеж на космите в отделните части на скалпа, за да може резултатът да изглежда възможно най-естествено.
  • Екстракция на присадки от избраната донорска област: Изисква висока прецизност, тъй като е важно структурата на фоликулярния юнит да бъде максимално запазена. Поради това, експертизата на извършващия процедурата специалист е от голямо значение.
  • Сортиране и съхранение на екстрактираните присадки: Сортиране на извлечените присадки спрямо броя на съдържаните в тях фоликули. Оптималното им съхранение е от значение най-вече за поддържането на тяхната жизнеспособност.
  • Откриване на каналите за присаждане: Създаване на канали чрез нанасяне на минимални разрези. При този етап, от голямо значение са ъгълът и посоката на растеж на косъма, както и видът на използваните остриета, който има пряко отражение върху продължителността на възстановителния процес.
  • Трансплантация на присадките: Прецизно поставяне на извлечените присадки във вече отворените канали за присаждане. Техниката на извършване може да варира спрямо избрания метод на процедурата.
  • Следоперативно възстановяване и грижа: Възстановителният период обикновено е между 10-15 дни, в чиито рамки приемащата и донорската области се усещат чувствителни, но той не възпрепятства връщането на пациента към нормалното му ежедневие.

Трансплантацията на коса е ефективно решение на проблема с косопада. Тя може да се извършва по няколко алтернативни методи, които се различават основно по техниката на екстракция и поставяне на присадките.

FUT метод – характеристики, предимства и недостатъци

Един от популярните методи за присаждане на коса е т. нар. FUT метод, известен още като “стрип метод”. Открит през 1940-те в Япония, методът добива значителна популярност в началото на 21-ви век и в днешни дни приблизително 30% от процедурите по присаждане на коса в глобален мащаб се извършват чрез него.

Едно от отличителните му предимства е това, че позволява по-бързо извършване на самата процедура, поради трансплантацията на висок брой присадки наведнъж. Това се дължи на техниката, използвана при извличането на присадките, а именно – хирургичното премахване на лента от кожата в тилната област на главата. След екстракцията, лентата се разделя на по-малки ленти, от които по-късно се изваждат фоликулярните юнити, за да бъдат подготвени за присаждане.

FUT методът има един основен недостатък – след извършването на процедурата, в донорската област остава белег под формата на тънка линия, който в повечето случаи се покрива от косата, но може да варира по размер и забележимост, съобразно със зарастването на раната.

FUE метод – характеристики, предимства и недостатъци

FUE е по-съвременен и широко предпочитан метод за присаждане на коса. Той е сред водещите за извършване на този тип процедури в световен мащаб. Предпочитан е поради липсата на видими белези след операцията, както и по-краткия период на възстановяване. Сред основните му предимства е възможността за трансплантация на по-голям брой присадки (до 4500 на сесия).

Този метод се различава от FUT най-вече по техниката, използвана през етапа на екстракция на фоликулярните юнити от донорската област – при FUE, тази част от процедурата изисква много по-висока прецизност, тъй като фоликулите се изваждат един по един с помощта на специализирани инструменти с диаметър между 0,6-0,8 мм. Прихващаемостта на корените обикновено надхвълря 95% при използването на този метод, а периодът за възстановяване е много по-кратък, тъй като процедурата не налага вземането на ивица от кожата на скалпа.

Поради прецизността, която се изисква за успешното присаждане на коса чрез FUE метода, е много важно процедурата да бъде извършена от специалист с доказан и дългосрочен опит в областта. За съжаление, често срещана практика в редица клиники в страната и чужбина е подобни процедури да се възлагат на медицински сестри с малък или среден опит, което може да доведе до възникване на усложнения или неоптимални резултати. За да избегнете подобна ситуация, е препоръчително да обсъдите подходящите за вас метод на процедура, клиника и хирург с надеждни консултанти с доказан и обстоен опит в сферата на посредническите услуги.

Бреннер Груп осигурява на търсещите лечение на косопад възможности за безплатни консултации и оферти от водещи в света клиники и специалисти с богата експертиза, като д-р Ферхат Йълдъз, който над 7 години специализира в присаждането на коса и е помогнал на над 2500 пациенти да възвърнат самочувствието си.

DHI метод – характеристики, предимства и недостатъци

Този метод, познат още като CHOI метод, е вариация на FUE, като се различава най-вече по техниката на имплантиране на извлечените присадки. При DHI метода, за тази цел се използва специален имплантатор, наречен CHOI писалка, посредством който отварянето на каналите за присаждане и имплантирането на присадките се извършва едновременно.

Едно от предимствата на метода е директното зареждане на присадките за имплантация в CHOI писалката, непосредствено след тяхното извличане от донорската област, което гарантира максималното запазване на структурата на фоликулярните юнити. Тъй като DHI методът е сред по-новите вариации на FUE, обаче, той все още се среща сравнително рядко в практиката на повечето клиники и е по-скъп от останалите като процедура.

Кой метод е най-подходящ за вас?

Трудно е да се даде универсален отговор на този въпрос, тъй като за постигането на оптимални резултати, процедурата трябва да е съобразена изцяло с потребностите на пациента. В допълнение, всеки метод за извършване на процедурата се отличава със свои предимства и недостатъци, които могат да имат различна тежест за отделните пациенти.

сравнение на методи за присаждане на коса

Именно затова предварителната консултация има огромно значение за правилния избор на метод, чрез който да се извърши присаждането на коса. Не правете компромис с надеждността на информацията, която следва да получите, за да вземете най-доброто за вас решение. Свържете се с екипа на Бренер Груп за безплатна консултация и се възползвайте от дългогодишния опит на водещи в света експерти в Турция, за да си осигурите естествен и удовлетворяващ резултат на достъпна цена.