Лечение на рак на костите

Първичните злокачествени новообразувания на костите се откриват на практика не по-често, отколкото в 1% от всички случаи, докато останалите 99% са вторични, т.е. метастатични тумори, когато основният фокус е разположен например в белите дробове, млечната жлеза, бъбреците, простатата и други органи. Възможно е също метастатично увреждане на костите с лимфоми.

Причините за развитието на първичния злокачествен онкологичен процес в костната тъкан все още не са точно определени от учените, обаче е отбелязано, че най-често се появява при мъже, ако имат хронична възпалителна патология на опорно-двигателния апарат (болест на Пейдж и др.).

Най-често срещаният вариант на първичните злокачествени костни тумори е остеосаркома, произхождаща директно от костната тъкан и главно локализирана в метафизата или диафизата на дългите тръбни кости (бедрената кост, пищяла и др.), по-рядко в плоските кости на черепа и таза. От хондроцитите (хрущялните клетки) възниква хондросаркома, а от меките тъкани – фибросаркома. Хондромите, най-слабо агресивните от всички тумори на опорно-двигателния апарат, могат да бъдат открити в костите на черепа и в гръбначния стълб.

Симптоми и диагностика на рак на костите

Клинично, както първичните, така и метастатичните костни тумори се проявяват като правило чрез постоянна, дълбока болка, независимо от физическата активност. Освен това са характерни патологични фрактури, нарушена подвижност и др.

В началните етапи заболяването често може да бъде открито само с помощта на рентгенова диагностика. За съжаление в момента на потвърждаване на диагнозата повечето пациенти вече имат метастази. Туморът расте много агресивно в заобикалящата тъкан. При вторичните тумори на костите симптомите на основната патология обикновено излизат на преден план, въпреки че ситуациите, при които промените в скелетната система стават първата проява на болестта, не са изключени.

В допълнение към рентгенографията, при съмнения за костни тумори се извършва магнитен резонанс, компютърна томография и остеосцинтиграфия. Окончателната диагноза се установява въз основа на данни, получени по време на хистологично изследване на биопсията. Биопсията се извършва изключително от опитни хирурзи, като се използват най-новите методи за защита на съседните тъкани от контакт със злокачествено регенерирани клетки.

При голям размер на злокачествената неоплазма се предписва курс на облъчване или приемане на противоракови лекарства преди операцията. Като вземат предвид факта, че има известна тенденция онкологичният процес да се повтори в зоната, близка до първичното място на появата на злокачествения тумор, лекарите премахват не само самата неоплазма, но и някои от близките здрави, непокътнати тъкани. Когато става въпрос за увреждане на крайник, за да се запази неговата функция, дефектът се заменя с имплант или протеза.

Като част от лъчетерапията за злокачествени костни тумори се използват както външно лъчение, така и брахитерапия, когато източникът на радиация се въвежда директно в неоплазмата. В зависимост от настоящата клинична ситуация, брахитерапията може да се използва или като независим метод, или в комбинация с конвенционална лъчева терапия. Понякога лъчетерапията замества операцията. При саркома на Юинг например, той е в основата на лечението на рак на костите.

Лечение на рак на костите в Турция

Екипът на Бренер Груп работи в тясно сътрудничество с най-добрите болници и Онкологични отделения в Турция. Ние Ви осигуряваме безплатна консултация със специалист, по време на която можете да зададете всички свои въпроси и да се запознаете с детайлите около препоръчания метод на лечение. Нашите услуги включват избор на лечебно заведение, подготовка на всички необходими документи, запазване на часове за преглед, и съдействие от всякакъв характер по време на престоя Ви в Турция.

Вижте още:

За повече информация относно лечение на рак на костите в Турция свържете се с нас

Свържете се с нас