Лечение на рак на тестисите

Ракът на тестисите най-често се среща при млади мъже и юноши. В общата структура на заболеваемостта от рак тя представлява около 2%. Най-често злокачествените тумори на тази локализация идват от зародишни клетки, произвеждащи сперма.

Смята се, че вероятността от рак на тестисите е по-висока при мъжете, страдащи от крипторхизъм, т.е. неразкрит тестис. В допълнение, рискът от развитие на този рак се увеличава с наличието на обременена наследственост,  безплодие, недоразвитие на един или двата тестиса, със синдром на Клайнфелтер, с предишни наранявания на тестисите и в случаите, когато единият тестис вече е отстранен във връзка с раковата му лезия.

Както при всички други видове рак, поставянето на диагноза за рак на тестисите се основава на разпространението на процеса.

Клинично заболяването не винаги е придружено от някакви симптоми. Един от първите обективни признаци е безболезнено уплътняване и / или разширяване на тестисите, болка или дискомфорт в скротума или долната част на корема, силна болка в лумбалната област и гърдите, хемоптиза, гинекомастия, обща слабост, астения, загуба на апетит, гадене и други.

Понастоящем злокачествените тумори на тестисите при по-голямата част от пациентите успешно могат да се излекуват напълно, дори в напреднали случаи при наличие на метастази. Но в същото време експерти обръщат специално внимание на факта, че прогнозата за възстановяване може да бъде значително подобрена, ако се открие новообразуванието в началния етап на развитие, което ще позволи на лекаря своевременно да предпише правилното, ефективно лечение.

Диагностицирането на рак на тестисите  включва физически  преглед от квалифициран специалист, лабораторни кръвни изследвания, ултразвуково изследване на скротума и корема, многослойни изчисления, ядрено-магнитен резонанс, емисионно- позитронна комбинирана томография, рентгенова снимка на гръдния кош и биопсия на неоплазмата.

Видът на лечение на всеки пациент в съответствие с потвърдена  диагноза се разработва индивидуално. Основното лечение на рака на тестисите е хирургията, т.е. операция за отстраняване на тестиса, а понякога и на близките лимфни възли. Ако в коремната кухина се открият метастази, лекарите внимателно ги изследват и извършват ретроперитонеална лимфадентектомия.

Много рядко (при не повече от 5% от пациентите) с лезия от злокачествен онкологичен процес на двата тестиса се провежда двустранна хирургия и се предписва хормонозаместителна терапия. При едностранна локализация на тумора навременното и правилно проведено хирургично лечение не оказва отрицателен ефект върху сексуалните способности на мъжете. За отстраняване на естетичния дефект по желание на пациента се извършва протезиране на тестиса.

Курсовете за химиотерапия се предписват преди и / или след операцията. Това може да бъде както перорално приложение на противоракови лекарства, така и тяхното венозно приложение. Целенасочената терапия, която е високоефективна и няма токсичен ефект върху цялото тяло, заслужава специално внимание.

Лъчетерапията, подобно на химиотерапията, също може да се проведе преди или след операцията.

За повече информация лечение на рак на тестисите в Турция свържете се с нас

Свържете се с нас