Лечение на рак на дебелото черво

Колоректалният рак е злокачествен тумор с епителен произход, локализиран в дебелото черво и / или ректума. Това е много често срещана днес онкология, която може да се появи в почти всяка възраст, но най-често (около 90% от всички случаи) се среща при хора над четиридесет години. Освен това, както отбелязват учените, на всеки десет години вероятността от развитие на тази патология се удвоява.

Групата с висок риск включва тези, които имат фамилна анамнеза, пряко свързана с колоректален рак, както и улцерозен колит, полипи (полипоза) на дебелото черво и рак на други места, особено на матката и млечната жлеза.

Определена роля в развитието на колоректалния рак играе храненето, по-специално високото съдържание на месо (говеждо, свинско) и животински мазнини в диетата на фона на недостатъчната консумация на растителни фибри. Също така опасни в това отношение са професионалният контакт с азбест, работата в дървообработващата промишленост, наличието на улцерозен колит повече от десет години, единични или множество полипи, вирусни тумори в дебелото черво, анамнеза за злокачествена гинекологична патология и имунодефицит.

Важна превантивна мярка са редовните превантивни прегледи с ендоскопско изследване на дебелото черво, което ви позволява да откриете предракови промени и раково образувание при липса на клинични признаци на заболяването.

Диагностиката на колоректалния рак включва задълбочен физически преглед, дигитален ректален преглед, изясняване на медицинската история и извършване на лабораторни диагностични процедури, включително обширни кръвни изследвания, анализ на изпражненията, колоноскопия и сигмоидоскопия с биопсия и т.н. в зависимост от ситуацията.

Лечението на всеки пациент се разработва изключително на индивидуална основа след получаване на всички необходими обективни данни. Основата за лечението на колоректалния рак е операция за отсраняване на тумор в дебелото черво. В комбинация с него се предписват химиотерапия и / или лъчетерапия (външно лъчение, брахитерапия). По време на операцията хирургът отстранява засегнатата област на червата заедно с тумора и областта на неговите метастази, опитвайки се да избегне колкото е възможно повече манипулации в зоната на новообразуването и да превърже кръвоносните съдове, които го хранят.

За повече информация относно лечение, процедура или болници свържете се с нас

Свържете се с нас