Какво представляват хранителните добавки и защо са важни?

Поради редица фактори в съвременното ежедневие хората все по-трудно успяват да си осигуряват този начин на живот, чрез който да поддържат оптималния баланс на здравословното си състояние. Радиацията и замърсяването на околната среда и водите силно понижават качеството на крайните хранителни продукти, които се консумират. В допълнение към това постоянният стрес, недоспиването и липсата на достатъчно време за осигуряване на нужната почивка в ежедневието също изтощават и се отразяват неблагоприятно върху организма на повечето активно работещи хора с по-високи доходи. Дори и за тях здравословният и балансиран начин на живот с осигуряване на умерен спорт, пълноценно меню, намаляване на стреса и оптимално време за почивка на практика представлява лукс. А за хората с по-ниски доходи е непосилно дори осигуряването на качествена, екологично чиста и прясна храна без съдържание на вредни Е-добавки.

Ето защо съвременните хора все по-често се нуждаят от допълване на хранителния си режим с определени компоненти, които обичайно се съдържат в храните, но по една или друга причина са дефицитни за техния организъм. Затова през последните десетилетия се наблюдава и увеличаване на производството, търговията и употребата на хранителни добавки в световен мащаб. Това са специални продукти с концентрирано съдържание на различни необходими и незаменими хранителни съставки (белтъци, въглехидрати и мазнини), витамини, минерали, екстракти от растения, цели растения или части от тях, които са предназначени да коригират липсата на тези вещества в организма или да предотвратят възникването ѝ. В много случаи те се използват и за терапевтични цели като средство за първична и вторична профилактика, а също и като помощна терапия при редица хронични заболявания.

Важно е обаче хранителните добавки да не се употребяват по собствена преценка на пациентите без предварителна консултация със специалист, който да се съобрази с цялата информация за пациента и да го насочи към правилния продукт. Когато става въпрос за здравето, не трябва да се правят компромиси нито при предварителното събиране на достатъчно достоверна и изчерпателна информация за продуктите, нито при съобразяването им с приеманите лекарства от дадения пациент в съответния момент, така че да се избегнат потенциалните нежелани взаимодействия между различните препарати.

хранителни добавки регулации и безопасен прием

Какво трябва да знаете за хранителните добавки и как да ги приемате?

Преди всичко трябва да имате предвид, че доброто качество на хранителните добавки се осигурява най-вече чрез използване на стандартизирани екстракти, подходящ производствен метод и опаковане на продуктите съобразно стандартите на добрата производствена практика, подходящо съхранение на готовите продукти, а също и чрез разпространението им до търговските обекти съгласно изискванията за тяхната стабилност. За съжаление на практика всички тези фактори се спазват рядко, което често води до компрометирано качество на хранителните добавки. Затова е важно да сте наясно, че тези фактори са постижими в най-голяма степен в рамките на аптечната мрежа заради засиления контрол на всеки от етапите.

Друга важна информация, която не трябва да пренебрегвате по отношение на хранителните добавки, касае регулаторните изисквания за контрол върху безопасността и качеството на предлаганите продукти на българския пазар. Поради разликите в дозировката на фармакологично активните съставки на хранителните добавки и лекарствата за хранителните добавки не са задължителни всички предклинични и клинични изпитвания.

В България регистрацията на хранителни добавки практически се извършва на уведомителен режим, идентичен с този при производството на храни – производителят или вносителят подава заявление с етикета и съдържанието им в едно от 28-те регионални подразделения на Агенцията по безопасност на храните и може да продава в цялата страна. Хранителните добавки рядко се подлагат на анализ на състава им от страна на БАБХ. Затова е силно препоръчително потребителите да проучват много внимателно всеки такъв продукт и задължително да се консултират със специалист, преди да го приемат.

Съществуващите към момента национални изисквания за хранителните добавки все още се актуализират и доразвиват. От 2021 г. е въведена нова наредба за регламентиране на изискванията към хранителните добавки, с цел да се осигури по-ефективен контрол върху безопасността и качеството на предлаганите на пазара продукти от този вид. В нея се определят ясни критерии относно съдържанието, производството, спецификациите, представянето и етикетирането на хранителните добавки, на които те следва да отговарят, за да се предлагат в търговската мрежа. Също така е въведена и поддръжка на публичен регистър на хранителните добавки, отговарящи на тези критерии.

Не на последно място е полезно да сте осведомени и че максимално допустимите дози за витамини и минерали в хранителните добавки от Европейския съюз са определени в специални директиви и са валидни за всички държави от съюза. А стандартите, отнасящи се до регламентирането на количеството и състава на продуктите от растителен произход, се приемат поотделно за всяка държава от ЕС. За България е приет списък от над 100 растителни вида, за които се забранява да се използват в хранителни добавки поради съдържанието на съставки със силно и отровно действие в тях. Важно е да се подчертае, че съществува разлика и между физиологично необходимите количества витамини и минерали и техните дозировки, които се считат за „оптималниׅ“. В това направление са провеждани изследвания, според чиито резултати дневните дози на витамините могат да се увеличат многократно, без да се нарушава тяхната безопасност. Затова и в САЩ и Канада могат да се намерят хранителни добавки с многократно по-високи дози от тези в Европа.

Именно всички тези фактори трябва да се вземат под внимание и да се проверяват и съобразяват предварително от страна на специалистите при консултацията и избора на подходящите хранителни добавки за прием от конкретните пациенти.

висококачествени хранителни добавки

Защо може да се доверите на хранителните добавки на AquaSource?

Многонационалната компания AquaSource се нарежда сред утвърдените надеждни производители на хранителни добавки от съставки с естествен произход. Техните продукти се предлагат на пазара в световен мащаб, включително и в България, от 1994 г. насам, а като основна съставка на по-голямата част от тях се използва един от най-хранителните видове висококачествени органични синьо-зелени водорасли, който се добива от езерото Горен Кламат в Каскадните планини в Южен Орегон, САЩ. Тези водорасли са признати за „суперхрана“, което означава, че те са доказано ефикасен хранителен източник, осигуряващ значителни количества антиоксиданти, полифеноли, витамини и минерали (напр. витамини B12, B5, C, E, желязо и други). По този начин те подпомагат процеса на естествено възстановяване на организма и удължават по-продуктивния начин на живот.

Освен това добиваните от AquaSource водорасли се сушат чрез метода на биоактивна дехидратация от LiquaDry – патентован метод, чрез който водораслите се изсушават до прахообразна форма, без да се разграждат хранителните елементи или да се променя цветът, ароматът или вкусът им.

AquaSource прави анализ на съставките на случаен принцип чрез Microresearch Laboratories Ltd. (независима лаборатория, одобрена от Министерство на околната среда, храните и селското стопанство на Великобритания и акредитирана от Службата за акредитация в Обединеното кралство). Компанията също така използва reading Scientific Services Ltd. и Eurofins за анализ на крайния продукт и съставките, които са инспектирани от Агенцията за храни и лекарства и от Службата за акредитация в Обединеното кралство, а и за да установи дали те съответстват на добрите производствени практики.

Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) е одобрил здравните твърдения за всеки един от продуктите. По-голямата част от тях са одобрени от Веган обществото и притежават сертификати за органичност, а козметиката – и сертификат Халал на Федерацията на ислямските асоциации на Нова Зеландия.

За България продуктите на AquaSource са регистрирани в БАБХ, фигурират в нововъведения публичен регистър на хранителните добавки и са достъпни и в рамките на аптечната мрежа, въпреки че компанията предлага и разпространява продуктите си основно чрез своя собствена мрежа от дистрибутори и консултанти.

Върху всеки краен продукт има отбелязани количество, номер на партида и срок на годност.

Сред най-популярните продукти на AquaSource са например Organic Green Energy, Organic Algae и Colactive 3.

Organic Green Energy е хранителна добавка, съдържаща три естествено добити съставки – органичните водорасли от езерото Горен Кламат в САЩ, органична алфалфа (люцерна) и органична спирулина – които осигуряват жизненоважни аминокиселини, минерали и други полезни хранителни вещества в концентрирана форма и спомагат за стимулиране на имунитета и поддържане на жизнения ви тонус.

Organic Algae е продукт, сертифициран от ЕС и BDA Organic, който включва в състава си органичните водорасли от езерото Горен Кламат в САЩ. Те са богат източник на протеини (над 60%), витамини (напр. B12), минерали (напр. бетакаротин), хлорофил, полиненаситени мастни киселини, желязо и редица други полезни вещества, които подпомагат правилното функциониране на имунната и нервната система и редуцирането на телесното тегло, намаляват умората, подобряват кръвообращението и стимулират детоксикацията на организма.

Добавката Colactive 3 съдържа пълномаслена коластра, която е отличен източник на протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали. Освен коластра продуктът съдържа лактоферин и пробиотик ацидофилус. Подпомага имунната защита, храносмилателната система, борбата със стареенето, подобряването на спортните постижения и увеличаването на мускулната маса, а също и поддържа доброто настроение и благополучието.

Можете да намерите по-подробна информация за тези и всички останали хранителни добавки на AquaSource, а също и да ги поръчате, като разгледате раздела с продукти на уеб сайта на компанията.

Желателно е обаче да се обърнете към някой от дистрибуторите и консултантите на AquaSource, какъвто например е Боряна Кънчева. Тя предлага възможност за безплатни индивидуални консултации за всеки, който се интересува от продуктите на AquaSource и би желал да разбере кои добавки на компанията биха били най-подходящи конкретно за неговия организъм и здравословно състояние.

При покупка на продукти Боряна Кънчева предлага и възможност за използване на 30% отстъпка след доживотна регистрация (на стойност 99 лв.), както и достъп до всички промоции, събития и бизнес възможности, предлагани от AquaSource.

За да се възползвате от отстъпката, можете да посетите следната страница: https://bg.myaquasource.net/distributor/opportunity/BoryanaKancheva

Ние от Brenner Group също подкрепяме здравословния начин на живот и добрата грижа за тялото с цел превенция на всякакви заболявания и правилно и бързо възстановяване след прекарани такива. Затова си партнираме с организации и специалисти, които работят именно в посока здравословен начин на живот, правилно хранене, хранителни добавки и спорт.