Трансплантация на стволови клетки или костен мозък

Трансплантацията на костен мозък , въпреки името, всъщност е трансплантация на стволови клетки от костен мозък . Трансплантацията на костен мозък е много интензивен метод на лечение, така че възрастта и общото здравословно състояние на пациента трябва да се вземат предвид при вземането на решение за трансплантация.

Какво представлява трансплантация на стволови клетки?

Трансплантацията на стволови клетки представлява инжектиране на здрави стволови клетки в тялото на пациента, след което стволовите клетки , получавайки сигнали от регулаторните системи на организма за всяка „неизправност“, се втурват към засегнатия орган през кръвоносната система, поправяйки почти всяка повреда, трансформирайки се на мястото до клетки, необходими за организма (кост – остеобласти, мускули – миобласти, черен дроб , сърдечен мускул – кардиомиобласти и дори мозъчни клетки – неврони). Поради способността си да се превръща във всяка тъкан, стволовите клетки могат да се използват за лечение на огромен брой заболявания.

Кога може да се наложи трансплантация на стволови клетки?

Mоже да се наложи трансплантация на стволови клетки, когато костният мозък не произвежда здрави стволови клетки. Тази процедура може да е необходима, ако високите дози химиотерапия или радиация за лечение на рак убиват хемопоетичната система на пациента. Трансплантацията на стволови клетки ще помогне на тялото да произведе достатъчно бели кръвни клетки, червени кръвни клетки и тромбоцити, намалявайки риска от инфекция, анемия или кървене.

Смисъл на лечението със стволови клетки

Смисълът на лечението със стволови клетки е , че целият потенциал за здравословен и дълъг живот в тялото ни е положен от самото начало. Нашето тяло съдържа специални клетки, които постоянно ни връщат в норма – това са стволовите клетки . Но с възрастта броят на стволовите клетки в нашето тяло намалява, те стават не толкова активни, колкото в младостта, така че има смисъл да възстановим броя им в организма, за да се поддържа младостта и здравето.

Видове Трансплантации на стволови клетки

  1. Трансплантацията на стволови клетки или познато още като присаждане на стволови клетки, може да бъде от собствено тяло (автоложна)
  2. Трансплантацията може да бъде от донор (алогенна) или от генетично идентичен близнак (сингенска или изотрансплантация)

Приложение

Трансплантацията на костен мозък успешно се използва за лечение на пациенти със следните заболявания:

  • левкемия
  • апластична анемия
  • лимфоми – например лимфом на Ходжкин
  • множествен миелом
  • имунна недостатъчност, невробластоми
  • рак на гърдата
  • рак на яйчниците
  • рак на тестисите и др.

Трансплантация на стволови клетки или костен мозък в Турция

Бренер Груп си сътрудничи успешно с най-добрите клиники и болници в Турция. Ние Ви осигуряваме безплатна онлайн консултация със специалист, по време на която можете да се запознаете с всички детайли около препоръчания метод на лечение. Нашите услуги включват избор на лечебно заведение, подготовка на всички необходими документи, запазване на часове за преглед, и съдействие от всякакъв характер по време на престоя Ви в Турция.

Вижте още:

За повече информация относно трансплантация на стволови клетки свържете се с нас

Свържете се с нас