Костен мозък заболявания - лечение на левкемия

Левкемията е рак на кръвта или костния мозък, който се характеризира с неконтролирана пролиферация на хемопоетичните клетки, обикновено бели кръвни клетки. Левкемията е част от обширна група заболявания, наречени хематологични новообразувания (неоплазми).

Увреждането на костния мозък, причинено от замяната на нормалните клетки на костния мозък с голям брой незрели и деформирани бели кръвни клетки, води до недостиг на тромбоцити, необходими за процеса на коагулация на кръвта, както и на здрави бели кръвни клетки. В резултат на това при пациенти с левкемия се появяват хематоми, кървене и петехии, а също така могат да се развият тумори в различни органи и склонност към инфекции. Липсата на червени кръвни клетки води до анемия, която може да доведе до задух. Тъй като всички симптоми на левкемия могат да бъдат свързани с други заболявания, за диагностика на левкемия са необходими данните от кръвни тестове за туморни маркери и, ако е необходимо, екстракция на костен мозък.

Как се извършва трансплантация на костен мозък

След като се установи, че пациентът е готов за трансплантация, здравните му показатели са достатъчни, за да се подложи на тази процедура, се извършва трансплантация на костен мозък. Подобно на кръвопреливане, костният мозък се прилага интравенозно. В голяма вена се вкарва специален катетър, обикновено под шията и след това под кожата на гърдите достига сърцето. По този начин стволовите клетки се изпращат директно в кръвоносната система. Клетките на костния мозък се разпределят в костния мозък на пациента.

Следоперативен период

Най-критични са първите 2 седмици, тъй като може да се определи дали трансплантираните клетки се възпроизвеждат или не. Тъй като химиотерапията убива собствените клетки на пациента и имунитета му, особено важно е пациентът да бъде в стерилна среда при трансплантацията на костен мозък. След 30-40 дни, когато има увеличение на броя на клетките, се получават бели кръвни клетки, червени кръвни клетки и тромбоцити, пациентът е напълно защитен от външния свят. Той няма директен контакт с други пациенти. И едва след изтичането на този период, когато не са открити инфекции и клетките започнат да се възпроизвеждат, пациентът се прехвърля от специално отделение в обичайна единична стая. Тези мерки за сигурност са критични през този период. Впоследствие все още за около 40-60 дни пациентът е в отделението под постоянното наблюдение на лекарите и едва след това може да бъде изписан.

Лечение на левкемия в Турция

Лечението на всякакъв вид рак, включително левкемия, зависи от конкретния случай и препоръчителен метод на лечение. Ние Ви осигуряваме безплатна онлайн консултация с предпочитан онколог, който ще Ви разясни всички детайли около диагностиката и лечението. Работим с най-добрите специалисти в областта на медицината, а в партньорските ни болници и клиники ще можете да се възползвате от най-модерните технологии и апаратури. Ние се грижим за организацията около престоя, настаняването и комуникацията, така че пациентите ни получават необходимото спокойствие по време на лечението си.

Вижте още:

За повече информация относно лечение на левкемия в Турция свържете се с нас

Свържете се с нас