Технологии

TRUEBEAM STx

Varian TrueBeam STx линеен ускорител

Varian TrueBeam STx е най-модерният и високотехнологичен линеен ускорител, който съчетава възможностите за провеждане на лъчева терапия и за извършване на радиохирургични операции с милиметрова точност.

Основната характеристика на този линеен ускорител е наличието на всички съвременни методи на лъчева терапия – IMRT, IGRT, VMAT, SRT, както и стереотактична радиохирургия SRS.

Системата Varian TrueBeam STx осигурява всичко необходимо за провеждане на сеанси на радиохирургия и стереотактична лъчева терапия.

Ненадмината точност при формирането на лъча, съчетана с най-доброто позициониране на пациента, помага да се решат най-сложните и предизвикателни задачи, пред които са изправени онколозите днес.

Модерна, чиста радиологична зала с модерни технологии, включваща бял рентгенов апарат и мобилна маса за изследване, заобиколена от различно медицинско оборудване за изображения.

Предимства на TrueBeam STx

 • възможността за лечение на най-трудните случаи в онкологията: бели дробове, бъбреци, черен дроб, панкреас и гръбначен стълб с изключителна точност;
 • възможността за неинвазивно лечение на неоперабилни пациенти;
 • възможността за лечение на тумор с висока доза за по-кратък период от време: намаляване на времето на експозиция и сеансите на терапията;
 • получаване на изображения с висока разделителна способност: повишаване на ефективността на облъчване на целевите огнища;
 • системата осигурява насочено облъчване на целта;
 • подмилиметрово изравняване на изоцентъра на образите и терапията;
 • 6D роботна маса за пациент;
 • 2 рентгенови системи с цифрови панели;
 • 3D видеокамера за наблюдение на позиционирането на пациента;

Пациент лежи на масата на усъвършенстван апарат за ядрено-магнитен резонанс с елегантен, модерен дизайн, капсулиран от голяма, полупрозрачна сфера

RapidArc

RapidArc e иновативно оборудване за лечение на рак, устройството е разработено от американски учени и инженери на компанията Varian Medical Systems, която днес заема водеща позиция в производството на радиотерапевтично оборудване. Важна разлика между тази технология и методите на радиация, използвани днес, е променливостта и точността, с които лекарите могат да провеждат лъчева терапия. Тези предимства дават голяма ефективност и допринасят за бърза рехабилитация. Благодарение на този апарат процесът на извършване на терапевтичното облъчване е ускорен с почти 80%, докато радиационният фон, доставен на тумора, не е по-нисък от стандартните процедури.
Иновативното и уникално оборудване е разработено със съвместните усилия на инженери, учени и лекари с цел ефективно лечение на рака. Тази уникална технологична система се използва от лекарите за ефективна и безопасна лъчева терапия, която се провежда под видеоконтрола на IGRT и IMRT. Системата е проектирана така, че лекарят може едновременно да променя формата и силата на радиоактивния лъч, както и ъгловата скорост на въртене на линейния ускорител, в зависимост от разпространението на раковото образувание

Технологичен процес и принцип на работата на RapidArc

При провеждане на лъчева терапия инсталацията RapidArc може да работи в десет позиции, което означава, че лекарят може да изчисли границите на доставената радиация от всяка координата. Линейният ускорител на тази инсталация е проектиран по такъв начин, че лекарят, провеждащ лъчева терапия, може да завърти ускорителя и следователно да променя скоростта на ъглово въртене, да образува радиоактивен лъч в зависимост от размера на тумора и да промени силата на микро облъчването. Друго предимство е възможността за синхронно изменение на всички параметри, вградени в устройството, което позволява на лекаря най-ефективно и точно да определи границите на експозиция и да разпредели нейната интензивност. По този начин най-мощният удар пада върху фокалната зона на раковото образувание, а останалите лъчи ясно се изпращат към неговите метастази.

RapidArc се използва за лечение на различни онкологични заболявания, като технологията се е доказала особено добре в лъчетерапията на следните тумори:

 • Рак на простатата
 • Рак на бъбреците
 • Рак на червата
 • Белодробни тумори
 • Мозъчни тумори
 • Тумори на гръбначния мозък
 • Рак на пикочния мехур
 • Рак на панкреаса

RapidArc успешно се използва в комбинация с химиотерапия.

Роботизирана хирургия с робот Da Vinci

Медицински екип използва роботизирана хирургическа система с модерни технологии за извършване на процедура; двама хирурзи контролират роботизираните ръце, докато друг асистира, с монитор, показващ операцията.

Da Vinci Robotic System е най-модерната лапароскопска технология, която позволява на опитен хирург да постигне максимална точност на хирургическата интервенция, да избегне следоперативните усложнения и значително да съкрати периода на рехабилитация и възстановяване на пациента.

Роботизираната система Da Vinci се състои от три основни части, които позволяват на хирурга да извършва минимално инвазивни операции по най-нежния начин, с минимална загуба на кръв, като същевременно поддържа жизненоважни мускули, нервни снопове и здрава тъкан, заобикаляща тумора.

Първата част на робота Da Vinci е контролната конзола, с която хирургът директно извършва операцията и контролира робота. Втората част са манипулаторите, които възпроизвеждат и най-малките движения на пръстите на хирурга, не треперят и могат да се въртят в 7 посоки. Третата част е табло, състоящо се от видеокамера, синхронизатори и осветителни тела с висока яркост, които осигуряват идеално триизмерно изображение на хирургичното поле.

Роботът не е програмиран да изпълнява никакви действия самостоятелно и е под пълния контрол на хирурга. Роботизираната система Da Vinci осигурява на опериращия хирург огромни предимства, помага да извърши операцията възможно най-точно и ефективно, прониквайки в най-трудните области на хирургичното поле.

Операции  с помощта на Да Винчи робот:

 • Роботична хирургия на рак на простатата
 • Роботична хирургия на рак на бъбреците
 • Роботична пиелопластика
 • Роботична хирургия при сърдечно-съдови заболявания
 • Роботична хирургия в общата хирургия
 • Роботична хирургия в гинекологията
 • Роботична хирургия в УНГ
 • Роботична хирургия при заболявания на щитовидната жлеза и други.

Интраоперативен 3 Tesla MRI

3 TeslaMRI e  иновативена технология, предназначена да изследва пациенти с различни заболявания, включително и най-трудните случаи.
Ново ниво на разделителна способност е способността за откриване на тумори и патологични огнища с диаметър само 1-2 mm, които не винаги са „видими“ за томографи от предишни поколения.

Изследването на Tesla MRI 3.0 е световният стандарт в диагностиката на епилепсия при деца и възрастни поради ултрависоката му резолюция.
Онкологичният скрининг при 3,0 Tesla MRI е най-точното изследване в търсенето на ракови метастази.
Най-добрите варианти за определяне на стадия на рак на матката, яйчниците, дебелото черво, простатата и други.

Изключително високото качество на изображенията, направени с MRI 3.0 Tesla са с ненадминато качество и детайли при визуализация, което дава на специалиста максимална информация за състоянието на тялото.

Увеличената разделителна способност на технологията осигурява визуализация на малки по обем образувания, която я прави незаменима при ранната диагностика на доброкачествени и злокачествени тумори, огнища на демиелинизация при множествена склероза и други. Ранната диагноза увеличава преживяемостта и качеството на живот на пациенти с множествена склероза и злокачествени тумори.

Модерен медицински MRI апарат на Canon с елегантен, бял дизайн, включващ отворен тунел за сканиране и подвижно легло за изследване, подобрен с най-съвременни технологии.
Мъжки техник помага на пациент от мъжки пол, лежащ на компютърна томография, подготвяйки се за сканиране в добре осветена медицинска стая, оборудвана с модерни технологии. Скенерът е етикетиран ясно с марката „GE

Гама нож (Gamma knife)

Една от най-новите високоефективни и високотехнологични възможности на съвременната медицина е радиохирургичното лечение с  Gamma Knife, което успешно се използва  за лечение на различни патологични лезии, локализирани в черепната кухина: злокачествени тумори и съдови малформации.Въпреки името си в това устройство няма нож, а се излъчват насочени лъчи, радиация от над 200 източника. Поради  висококачествения и точен ефект в целевата зона апаратът се счита за „хирургичен„. По този начин радиохирургията е неинвазивна процедура, по време на която не се правят разрези, черепът не се отваря, не се появява кървене и в резултат на това рискът от усложнения е сведен до минимум.

Триизмерността, автоматизираното компютърно планиране и надеждното обездвижване на пациента с помощта на специална стереотактична рамка позволяват на лекарите ясно да концентрират радиацията върху патологичния фокус и да не повлияят на заобикалящата непокътната здрава мозъчна тъкан, минимизирайки ефекта на радиация върху тях, което позволява манипулации в непосредствена близост до жизненоважните  критични мозъчни структури. Хиляди лъчи се генерират от системата Gamma Knife с ниво на точност над 0,5 mm.

Освен това всеки отделен лъч сам по себе си е твърде слаб, за да повреди по някакъв начин нормалната тъкан, през която трябва да продължи по пътя си към целта. Но когато всички лъчи, фокусирани точно върху целта, се пресекат и комбинират, това става достатъчно за ефективното въздействие върху тумора.

Показания за използване на Гама ножа са сферични новообразувания с диаметър до три сантиметра, разположени в черепа или в основата му, добре дефинирани по време на компютърна томография (КТ) и ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).

Тази процедура се предписва за такива онкопатологии като невроми, параганглиоми (глимусни тумори), менингиоми, краниофарингиоми, хемангиобластоми, герминоми, хемангиоперицитоми, аденоми на хипофизата, метастатични мозъчни лезии, рецидиви на глиална неопластична хирургия, кавернозни ангиоми и меланома на ретината.

MR-LINAC

Чиста, модерна стая за ядрено-магнитен резонанс с бял високотехнологичен скенер с надпис „единство“, включващ маса за пациенти, разтегната за използване, и монитор, монтиран на стената в светла, клинична обстановка.

Благодарение на метода MR-LINAC, дори туморите в подвижните органи могат да бъдат облъчени и унищожени по време на лечението. Докато туморът се облъчва, околните твърди тъкани са защитени с голяма точност.

MR Linac е първият линеен ускорител на магнитен резонанс в света, който дава възможност за адаптивна лъчева терапия. Подобна терапия подобрява точността на насочване на лъчите и позволява да се концентрира максималната доза в областта на тумора, без да се уврежда здравата тъкан. Системата е оборудвана с чувствително автоматично управление: ако позицията на тумора се промени, устройството незабавно ще спре и ще продължи да работи веднага щом настройките се коригират.

CyberKnife

CYBER-KNIFE (CYBER KNIFE) е първата роботизирана радиохирургична система в света, която регулира лечението на рака в цялото тяло с точност, по-малка от един милиметър. Ефектът на фокусиране на роботизираното рамо се създава чрез преместване на линейния ускорител в пространството.

Тази настройка може да проследява промените в положението на тялото в реално време и автоматично да прави корекции в посоката на експозицията. Тази функция позволява безпрецедентен достъп до тумора във всяка част на тялото.

По време на процедурата пациентът лежи удобно, а Киберножът се движи безшумно около него, прилагайки доза радиация точно върху зоната на тумора, почти без да докосва здрава тъкан. Използвайки специални системи за проследяване, устройството независимо следи минималните промени в позицията на образуванието, които се случват например по време на дишане или по време на движение на пациента и през целия сеанс динамично настройва посоката на лъчите.

Предимства на лечението с CyberKnife

 • Не се прилага анестезия
 • няма разрези
 • липса на болка
 • няма твърда фиксираща рамка за главата
 • няма нужда от краниотомия

бързо връщане към нормалното ежедневие и други.

Набор от усъвършенствани медицински роботизирани устройства, включващи роботизирана хирургическа ръка, системи за изображения и диагностични машини, всички включващи модерни технологии в изчистен дизайн, изолирани на бял фон.
Модерен компютърен томограф с елегантен дизайн, включващ бял кръгъл отвор и прикрепена пациентска маса, включваща усъвършенствани технологии, разположена на светло сив фон.

PET-CT

PET-CT е комбинация от позитронно-емисионна томография и компютърна томография. Устройството дава триизмерен образ на физиологичните процеси в организма.

Особено в областта на онкологията PET-CT се използва за откриване на тумори, определяне на степента на разпространение на тумора, изготвяне  на план за лечение с  лъчетерапия, оценка при вече проведено лечение и в някои случаи за да се определи дали образуванието е доброкачествено или злокачествено.

PET-CT се възползва от характерната черта на раковите клетки да се повишава гликозният метаболизъм при инжектиране на изотопното вещество. Преди снимане радиоактивно белязана захарна молекула се прилага интравенозно и се натрупва в туморните клетки.

Тъй като изображението е взето от цялото тяло, в организма могат да бъдат открити състояния като метастази.

PET-CT се използва също и при неврологични случаи като определяне на фокуса на епилепсията, ранна диагностика на болестта на Алцхаймер и изследване на наличието на жизнеспособна тъкан в сърцето след инфаркт.

Дигиталната мамография с 3D томосинтеза

Медицински специалист работи с мамограф с модерна технология, докато жена се подлага на скрининг за рак на гърдата.

Дигиталната мамография с томосинтеза (3D томография) е друга стъпка към усъвършенстваните възможности за ранно откриване и контрол за рак на гърдата.

Томосинтезата е триизмерно сканиране на тъканта на гърдата. В процеса на изследване на млечната жлеза специалистът получава серия от изображения – последователни томограми, които отразяват състоянието на слоевете на жлезиста и фиброзна тъкан. Томосинтезата елиминира възможността за липса на участъци от тъкан на гърдата в изображенията.

Томосинтезата се препоръчва на пациенти с цел ранна диагностика на туморни процеси и намаляване на честотата на смъртните случаи, свързани с рак на гърдата. Диагнозата се предписва на жени от всяка възрастова група и най-вече след 40-годишна възраст , тъй като след тази възрастова граница вероятността за рак на гърдата се увеличава. Прегледът може да бъде назначен на пациенти, включени в групата с висок риск:

 • заболявания на гърдата, свързани с образуването на доброкачествени тумори или възпалителни процеси
 • постоянен контакт с радиоактивни вещества
 • наследствено предразположение към онкология на млечната жлеза или тазовите органи
 • продължителна употреба на хормонални противозачатъчни хапчета
 • туморни процеси в ендокринните жлези
 • безплодие с неизвестен характер
 • повишени нива на естрадиол
 • ранен пубертет;
 • хирургично лечение на млечната жлеза
 • поставяне на импланти.

Значително показание за спешна томосинтеза е промяната във формата на млечните жлези, деформация на зърното и откриване на уплътнения.

EOS (3D скелетна система за изображения)

Това е рентгенов апарат, който показва гръбначния стълб и долните крайници едновременно отпред, отзад и отстрани. Използва се при гръбначни изкривявания като сколиоза, кифоза и ъглови нарушения на долните крайници.

Изследването  отнема около 20 секунди. В зависимост от ситуацията се снима цялото тяло или само гръбначният стълб.

Млада жена в лабораторна престилка стои вътре в голямо бяло изправено устройство за изображения, което е отворено отпред и включва ярко оранжеви и жълти акценти и технологични символи на повърхността си
Модерен ултразвуков апарат с екран, показващ сканиране, множество контроли и технологии, видими на апарата, разположени на бял фон.

EUS (ендоултрасонография)

EUS е технология за изобразяване на вътрешните органи чрез специализирани ултрасонографски устройства  в края на ендоскопа

Начинът на приложение не се различава от класическата ендоскопия. Може да се прилага както в горната, така и в долната част на храносмилателната система. Той превъзхожда другите методи на ултрасонография при диагностицирането на ракови заболявания на хранопровода, стомаха, панкреаса, дебелото черво и жлъчните пътища и при оценката на съдовите структури на тези органи.

За повече информация относно съвременни медицински технологии в Турция свържете се с нас

Свържете се с нас