Лимфом на Ходжкин

Лимфомът на Ходжкин е злокачествена онкопатология на лимфната система.

При това заболяване се засягат предимно шийните лимфни възли, след това ингвиналните, аксиларните и лимфните възли на гръдната и коремната кухина. С напредването на процеса болестта  се разпространява от една в друга група лимфни възли, костен мозък, вътрешни органи: далак, черен дроб, черва и други.

Според наблюденията лимфомът на Ходжкин има два свързани с възрастта пикове на честота: първият на възраст от петнадесет до тридесет и пет години,  а вторият при възрастни хора над 60-годишна възраст.

Клинично лимфомът на Ходжкин е придружен от безболезнено уголемяване на лимфните възли, нощно изпотяване, обща слабост, астения, треска и загуба на тегло. Пациентите често са със следните симптоми: болки в гърба, сърбеж на кожата, бърза умора, някои имат проблеми с дишането, суха кашлица, усещане за тежест и / или коремна болка.

Диагностиката на лимфома на Ходжкин започва със задълбочен физически преглед. Програмата за лабораторно и инструментално изследване включва: подробни кръвни изследвания, ехография на лимфните възли и вътрешните органи, биопсия на засегнатия лимфен възел, радиография, магнитно-резонансна томография, мултидисциплинарни  изчисления и позитронно- емисионна томография, медиастиноскопия и сцинтиграфия на скелетната кост.

Терапията на Ходжкиновия лимфом се провежда по индивидуален план за лечение на всеки пациент след получаване на резултатите от всички необходими изследвания. Целта на лечението на лимфогрануломатозата е постигане на пълна ремисия и унищожаване на всички злокачествени клетки в организма.

Сега най-често срещаният подход при лечението на Ходжкинов лимфом  е комбинация от химиотерапия и лъчетерапия (облъчване на засегнатите области). В някои случаи се използват имуно-биологични методи, които повишават защитните сили на организма.

В някои случаи  може да се наложи да се комбинират химиотерапия и трансплантация на стволови клетки.

За повече информация относно лечение, процедура или болници свържете се с нас

Свържете се с нас