Рак на ларинкса

Ракът на ларинкса е тежък, трудно лечим злокачествен рак, който най-често засяга по-възрастни мъже. Според учените фактори като тютюнопушене, прекомерна консумация на алкохол, имунодефицитни условия, наличието на ларингеални папиломи свързани, с високо онкогенни щамове на вируса на папилома, липса на витамини от група В и ретинол (Vit. A), предразполагат към развитие на тази патология. Работа с лакове, бои, дървесен прах, сярна киселина, никел, азбест и др. също предразполагат към развитие на това заболяване

Могат да бъдат засегнати всички участъци на ларинкса: горният, разположен над гласните гънки, средният, долният или субглотисът. Хистологично в приблизително 90% от случаите се открива плоскоклетъчен карцином на ларинкса.

За достатъчно дълго време ракът на ларинкса може да протича безсимптомно, особено ако туморът е локализиран върху епиглотиса или върху фалшивите (вестибуларни) гласови гънки. Първата проява на патологията, която по правило кара пациента да отиде при лекаря, е дрезгавостта на гласа, която се появява много рано при новообразувания на истинските гласни струни. Други симптоми могат да бъдат  постоянна кашлица, постоянна болка в гърлото и / или ухото, дискомфорт, затруднение и болка при преглъщане, усещане за чуждо тяло в гърлото, задавяне, подуване на шията и проблеми с дишането. С напредването на болестта се присъединяват немотивирана загуба на тегло и други.

Диагностициране

Ларингоскопията позволява да се открие тумор, дори когато размерът му не е по-голям от малък грах; трахеоскопията помага да се разпознае заболяването; езофагоскопия и флуороскопия се извършват за оценка на състоянието на хранопровода, а за потвърждаване на диагнозата и определяне на степента на злокачественост на неоплазмата се прави микроскопски анализ.

Лечение

При лечение на рак на ларинкса се  прави всичко възможно, за да се елиминира туморът и да се  поддържат и/или възстановяват дихателните и гласовите функции на органа. За тази процедура се прилага цялостен подход, който включва няколко метода в една или друга комбинация:

  • хирургическа интервенция;
  • химиотерапия;
  • лъчева терапия (външно лъчение, брахитерапия).

Хирургичното лечение на рак на ларинкса се провежда с акцент върху интервенциите, съхраняващи органи.

За повече информация относно лечение, процедура или болници свържете се с нас

Свържете се с нас