Лечение на мозъчни тумори

Терминът „мозъчни тумори“ комбинира цяла група от различни доброкачествени и злокачествени вътречерепни новообразувания, произтичащи от неконтролиран процес на анормално клетъчно делене, които в миналото са били нормални компоненти на самата мозъчна тъкан (т.е. глиални клетки, неврони, астроцити, олигодендроцити и др. епендимоцити), менинги, кръвоносни съдове, лимфна тъкан, черепни нерви или жлезисти структури.

В допълнение, тази категория включва образуване на дисембриогенетичен мозъчен тумор, както и вторични (метастатични) тумори, причинени от онкологичен процес, който първоначално се е развил в друга част на тялото: в млечната жлеза, дебелото черво, бъбреците, белите дробове, костите и др.

Трябва да се отбележи, че първичните мозъчни тумори са по-рядко срещани от вторичните. Фактори, които са свързани с повишен риск от първичен рак на мозъка, според учените включват: обременена фамилна анамнеза, излагане на йонизиращо лъчение или химикали и състояния на имунодефицит.

Клиничните симптоми при мозъчни тумори са многостранни и до голяма степен зависят от местоположението на тумора, неговия размер и скорост на растеж. Пациентите могат да се оплакват от необясними пристъпи на гадене и / или повръщане, всички видове проблеми със зрението, говора, слуха, усещане за допир, затруднено поддържане на равновесие, замаяност, хормонални нарушения, затруднения при изпълнение на рутинни ежедневни дейности, повишена сънливост, спазми, главоболие и други.

Възможни симптоми също така могат да бъдат изтръпване на крайниците, парализа, обща слабост, колебания в пулса и / или кръвното налягане, халюцинации, и др.

Пациентите с подобни симптоми първо се подлагат на задълбочен неврологичен преглед, след това преминават към втория етап – образна диагностична процедура, по-специално: магнитен резонанс, изчисление на еднофотонни емисии и позитронно-емисионна томография, ЯМР ангиография и магнитна енцефалография. Освен това, в съответствие с обективни показания, може да се предпише спинална пункция, стереотактична биопсия и др.

За лечението на мозъчни тумори има редица ефективни методи: хирургическа интервенция, радиохирургични техники, радио и химиотерапия.

Операция на мозъчен тумор почти винаги включва прилагането на краниотомия, т.е. отваряне на черепа, последвано от отстраняване на неоплазмата. За съжаление, този подход е много труден за използване при дълбока локализация на тумора или когато процесът засяга жизненоважните части на мозъка, травмата на които е изпълнена с изключително негативни последици.

В подобни ситуации се прибягва към други минимално инвазивни методи – например радиохирургия (Cyber-Knife и Gamma-Knife). В неврохирургичната практика вместо традиционния механичен скалпел все повече се използват прогресивни технологии като лазер, високоинтензивен ултразвук, криодеструкция, фоточувствителност и др.

Лечение и операция за отстраняване на мозъчен тумор в Турция

Лечението на всякакъв вид онкологични заболявания зависи от конкретния случай, диагноза, и препоръчителен метод на лечение. Бренер Груп ще насрочи безплатна онлайн консултация с избран онколог, който ще Ви разясни всички детайли и ще отговори на въпросите Ви. Като дългогодишен партньор на най-добрите болници и Онкологични отделения в Турция, ние предоставяме на нашите клиенти възможно най-добри условия. Работим с най-добрите специалисти в областта на медицината, а в партньорските ни болници и клиники ще можете да се възползвате от най-модерните технологии и апаратури за диагностика и лечение. Ние ще се погрижим за организацията около престоя, настаняването и комуникацията, така че пациентите да получат необходимото спокойствие по време на лечението си.

Вижте още:

За повече информация относно лечение на мозъчни тумори в Турция свържете се с нас

Свържете се с нас