Лечение на рак на щитовидната жлеза

Ракът на щитовидната жлеза се среща при хора на почти всяка възраст, по-често при жени с определени предразполагащи фактори, които включват генетична наследственост и излагане на радиоактивно излъчване (особено в детска възраст).

Според статистиката около 5% от всички възли на щитовидната жлеза са злокачествени, като 75-85% от тях се срещат при папиларен карцином, 10-15% са фоликуларни карциноми, при останалите пациенти се откриват най-рядко срещаните медуларен, както и недиференциран, т.е. анапластични видове ракови тумори от дадена локализация.

Обикновено злокачествените новообразувания на щитовидната жлеза не са склонни към метастази, с изключение на силно злокачествените (дребноклетъчни и анапластични) форми на рак, които се разпространяват доста рано върху тъканите на белите дробове, черния дроб, бъбреците, мозъка, костите, плеврата и други структури. Туморите с умерена степен на злокачествено заболяване са ограничени главно от метастази в лимфните възли на шията.

Много често ракът на щитовидната жлеза има асимптоматично поведение. Първият признак на заболяването често става появата на възел в щитовидната жлеза и / или увеличаване на шийните лимфни възли. По-късно болка и/или дискомфорт се появява в предната част на шията, гласът се променя, появява се усещане за безболезнена бучка в гърлото, а процесът на преглъщане става по-труден.

При условие, че се постави навременна точна диагноза, ракът на щитовидната жлеза обикновено подлежи на хирургично лечение. Ето защо, ако бъде открита възлова формация, човек трябва незабавно да се консултира с лекар и да се подложи на преглед при специалист, като той може да назначи ехография на щитовидна жлеза.

Методът за лечение на рак на щитовидната жлеза се определя предимно от вида на злокачествения тумор, неговата агресивност, степен на разпространение и, разбира се, здравословното състояние на пациента.
Успешно се прилагат различни методи за хирургично лечение на тази онкопатология в зависимост от клиничната ситуация, лекарите премахват цялата щитовидна жлеза (тотална тиреоидектомия), нейната частична резекция, дисекция на фасциалната обвивка или ексцизия на тъканта на шията при откриване на регионални метастази.

След операцията на пациента се предписва курс на насочена лъчетерапия, т.е. облъчване на на тумора и близките лимфни възли, за да се унищожат онези ракови клетки, които биха могли да останат след операцията. Също така, в съответствие с наличните показания на пациентите е възможно да се предпише химиотерапия и/или хормонозаместителна терапия.

При метастатичен рак на щитовидната жлеза лечението с радиоактивен йод дава доста благоприятни резултати. Когато става въпрос за напреднал стадий като палиативна мярка често има нужда от трахеостомия за възстановяване на дишането.

Лечение на рак на щитовидната жлеза в Турция

Екипът на Бренер Груп работи в тясно сътрудничество с най-добрите болници и Онкологични отделения в Турция. Ние Ви осигуряваме безплатна онлайн консултация със специалист, по време на която можете да се запознаете с детайлите около препоръчания метод на лечение. Нашите услуги включват избор на лечебно заведение, подготовка на всички необходими документи, запазване на часове за преглед, и съдействие от всякакъв характер по време на престоя Ви в Турция.

Вижте още:

Запишете си час за преглед и лечение на рак на щитовидната жлеза в Турция

Свържете се с нас