Лечение на рак на пикочния мехур

Ракът на пикочния мехур се счита за изключително коварно заболяване, което може да продължи с години без симптоми, заболяването дава симптоми вече в късния, напреднал стадий. Според официалната статистика най-честият хистологичен вариант на рак на пикочния мехур е преходният клетъчен карцином (той представлява средно 90% от всички случаи), аденокарциномът и плоскоклетъчният карцином са много по-редки.

По-често тази патология се наблюдава при мъжете. Предразположенията към появата на предракова патология се провява под формата на папиломи или папиломатоза на пикочния мехур, генетични предразположения, контакт с индустриални канцерогени (анилинови багрила), тютюнопушене, наличие на хроничен цистит, вродени дефекти на пикочния мехур и други.

Клинично ракът на пикочния мехур в около девет от десет случая се проявява с кръв в урината. Пациентите също могат да се оплакват от бързо, неудобно и болезнено уриниране, затруднено начало на процеса на уриниране, дискомфорт след него, в напреднали случаи – подуване на външните полови органи и / или крака, болка в корема и / или тазовата област.

По принцип изброените симптоми са по-скоро неспецифични и могат да се появят в случай на различна урологична патология, но това по никакъв начин не накърнява значението им, а напротив, изисква спешно изследване за потвърждаване / изключване на рака. Колкото по-рано се диагностицира ракът на пикочния мехур, толкова по-големи са шансовете на пациента за успешно лечение.

Най-важният метод за диагностициране на рака на пикочния мехур е цистоскопия, при която с помощта на специална оптика се извършва щателно изследване на лигавицата на пикочния мехур и ако е необходимо, се извършва биопсия на подозрителни участъци, за да се изследват допълнително получените тъканни проби под микроскоп.

За да се изключат лезиите на горните пикочни пътища, се извършва екскреторна урография (рентгеноконтрастно изследване). Също така за тази категория пациенти може да се предпише ултразвуково изследване, позитронно емисионна томография или магнитен резонанс, цитологичен анализ на урината, както и определяне на туморния маркер NMP22 в кръвта.

Лечението на всеки пациент с диагноза рак на пикочния мехур в специализираните клиники се разработва на индивидуална основа. Като правило основният метод на лечение на всички етапи на този рак е хирургическата интервенция, а именно операция за премахване на тумор от пикочния мехур. Обемът и техниката пряко зависят от стадия на патологичния процес. В ранните етапи на развитието на болестта успешно се извършва трансуретрална електрорезекция. В този случай през уретрата в лумена на пикочния мехур се вкарва специален ендоскоп със специален контур, разположен в края му. Благодарение на нагряването на този контур, онкоурологичният хирург премахва неоплазмата и каутеризира кръвоносните съдове. Резецираната по време на интервенцията тъкан трябва да бъде подложена на хистологично изследване.

В късните стадии на рак на пикочния мехур или с развитието на рецидив на заболяването пикочният мехур се отстранява, на негово място се създава и поставя изкуствен орган.

Лечение и операция за отстраняване на тумор на пикочния мехур в Турция

Лечението на онкологични заболявания зависи от конкретния случай, диагноза, и препоръчителен метод на лечение. Бренер Груп ще насрочи безплатна онлайн консултация с избран онколог, който ще Ви разясни всички детайли и ще отговори на въпросите Ви. Като дългогодишен партньор на най-добрите болници и Онкологични отделения в Турция, ние предоставяме на нашите клиенти възможно най-добри условия. Ние ще се погрижим за организацията около престоя, настаняването и комуникацията, така че пациентите да получат необходимото спокойствие по време на лечението си.

Вижте още:

За повече информация относно варианти за лечение на онкологични заболявания свържете се с нас

Свържете се с нас