Лимфом на Неходхкин

Сред лимфомите, които са злокачествено онкологично заболяване на лимфната система, е и така нар. Неходжкинов лимфом или лимфосаркоми, които се различават главно по цитологичните особености в естеството на лимфоцитите.

Причините за развитието на неходжкинови лимфоми все още не са точно установени. Мъжете се разболяват много по-често от жените и в същото време възрастта им към момента на проверка на диагнозата варира в по-широк диапазон. Според учените определена роля за появата на лимфосарком може да оказват влияние  химикали като хербициди и пестициди, инфекция с вируси, по-специално вирус Епщайн-Бар или ХИВ.

Симптоматологията на заболяването е доста променлива и в зависимост от основното местоположение на неоплазмата и разпространението на туморните образувания може да включва безболезнено увеличаване и втвърдяване на шийните, аксиларните, ингвиналните и други лимфни възли, обща слабост, загуба на тегло, усещане за натиск / пълнота в гърдите, задух, затруднено преглъщане, промяна в тембъра на гласа, цианоза (синкаво оцветяване на кожата), коремна болка и метеоризъм. Освен това са възможни конвулсии, частична парализа, увреждане на зрението, чревна непроходимост и др.

При изследване на пациенти със съмнение за лимфосаркома се използват най-модерните високоинформативни методи, които позволяват не само да потвърдят / опровергаят факта за наличието на това заболяване, но и точно да установят неговото разнообразие, което ще определи вида на лечението на пациента и прогнозата за възстановяване. Морфологичен и имунохистохимичен анализ на биопсията на засегнатия лимфен възел е задължителен.

След задълбочена и щателна  работа за поставяне на  точна диагноза лекарите съставят индивидуална програма за лечение на всеки пациент. Клиниките, които ще ви предложим,  разполагат с всички най-модерни технологии и модерни ефективни методи за лечение на лимфоми, включително:

  • лъчева терапия
  • химиотерапия
  • имунотерапия
  • трансплантация на костен мозък / трансплантация на стволови клетки.

Въз основа на конкретната ситуация изброените методи се назначават независимо или в комбинация.

За повече информация относно лечение, процедура или болници свържете се с нас

Свържете се с нас