Ринопластика

Ринопластиката е вид хирургична операция на носа, която цели промяна на неговата форма, размер и симетрия. Тя осигурява по-балансиран, хармоничен облик на цялото лице. Корекцията преобразява външния вид, като така влияе на начина, по който човек се възприема и повдига самочувствието му.
Извършена от опитен пластичен хирург, ринопластиката може да има значителен ефект върху качеството на живот и дори здравето на пациента. Много пациенти след операцията откриват, че новият им нос не само изглежда по-естествен, но и съответства на това, което винаги са си представяли за себе си.

Жена е подложена на процедура Ринопластика от лекар.

В какви случаи е подходяща ринопластиката?

Две са основните категории причини и случаи, в които се препоръчва или прибягва до ринопластика: медицински и козметични/естетически. Решението дали да се пристъпи към такава операция зависи от индивидуалните нужди и желания на пациента, както и от препоръките на пластичен хирург, специалист в тази област.

Медицински причини

 • Деформации след травма: По-сериозни наранявания на носа могат да причинят деформации, които изискват хирургическа корекция.
 • Проблеми с дишането: Някои хора имат неправилна структура на носа, като например девиация на носната преграда, което затруднява дишането им.
 • Вродени деформации: такива са седловиден нос, проблеми с ноздрите и други промени във формата на носа.
 • Хронични синузити: В редки случаи хроничният синузит може да изисква корекции на анатомията на носа.
Мъж използва синя ръкавица, за да начертае линия на носа си за SEO цели.
Носът на жена се преглежда от лекар за Ринопластика.

Козметични причини

 • Неудовлетвореност от формата или размера на носа: Има хора, които просто искат промяна във външния вид на техния нос, за да се чувстват по-уверени.
 • Пропорции на лицето: търсена промяна, за да изглежда носа по-симетрично спрямо останалата част на лицето.
 • Психологически причини: индивиди, които са били обект на подигравки заради формата на носа и се опитват да преодолеят този психологически стрес.

Какви корекции на носа могат да бъдат направени с ринопластика?

 

Обикновено целите и обемът на промените при хирургична оперативна интервенция зависят от индивидуалните желания и психологическа готовност на всеки пациент. Освен тях са и чисто физическия потенциал и възможностите на пластичния хирург. Ринопластиката включва работа с костите, хрущялите и кожата на носа, с която може да се постигне:

 • Изглаждане на неравности и вдлъбнатини, за да се подобри профила на носа.
 • Корекция на размера на носа, така че да е в хармония с останалите черти на лицето, като например стесняване, ако е прекалено широк.
 • Корекции на ноздрите (широчина и позиция).
 • Реконструиране на върха на носа в случаи на издатини, закръглен връх, увиснал или прекалено изпъкнал вид.
 • Възстановяване на симетрията на носа след травми.
 • Решаване на проблеми с дишането, като се отстранят механични “препятствия” в носните канали.
Една жена преглежда зъбите си при зъболекар.

Избор на пластичен хирург

Един от ключовите моменти по пътя на всяка интервенция за промяна на носа е изборът на специалист. Той предопределя в много голяма степен успешния изход на процедурата. Ринопластиката е сериозна операция, затова трябва да вземете информирано решение и да се доверите на професионалист с богат опит. При търсене на пластичен хирург водещи са следните фактори:

Образование и квалификации: Уверете се, че хирургът е завършил специализация по пластична хирургия и е сертифициран от съответния национален или международен орган.

Опит: Доверете се на лекар с дългогодишен опит в ринопластиката. Специализацията в тази област гарантира дълбоки познания и умения, специфични за конкретното направление в медицината.

Портфолио: Поискайте да видите “преди-след” снимки на пациенти. Това ще ви даде представа за качеството на неговата работа и крайните резултати от нея.

Препоръки: Споделете с приятели, семейство или в онлайн форуми, имената на специалистите, на които сте се спрели, за да получите реални препоръки и отзиви за тези и други хирурзи.

Комуникация: При първата ви среща с хирурга, обсъдете вашите очаквания и задайте всичките си въпроси. Уверете се, че се чувствате комфортно и напълно разбрани по отношение на очакванията си.

Медицинско оборудване: Обърнете внимание на оборудването и съоръженията в клиниката или болницата. Съвременните технологии могат значително да подобрят качеството и безопасността на процедурата.

Цени: Въпреки че цената не бива да е единственият фактор при вашия избор, е важно да знаете какви са пълните ценови условия и какво получавате срещу сумата, която ще платите – консултации, самата операция, следоперативно наблюдение и др.

Защита и гаранции: Информирайте се каква защита и гаранции предлага клиниката в случай на нежелани ефекти, усложнения или незадоволителни резултати.

Следоперативни грижи: проверете какви препоръки трябва да спазвате след операцията. Добрата следоперативна грижа е от съществено значение за успешния резултат.

Интуиция: Доверете се на своите чувства. Ако не сте напълно уверени в конкретен хирург или клиника, продължете търсенето.

Жена на болнично легло се подлага на ринопластика, извършена от лекар.

Как протича операцията ринопластика?

Процедурата може да бъде изпълнена по различни методи и техники, в зависимост от анатомията на пациента, индивидуалните нужди, желания и очаквания, както и съобразно препоръките на пластичния хирург. Преди пристъпването към операцията, пациентът задължително се консултира с хирурга, еднократно или в няколко срещи, за да обсъдят очакванията, желанията и възможните рискове. Често се правят снимки на носа за по-добро визуализиране и планиране на корекциите.

1. В деня на операцията, след като пациентът е приготвен за операционна зала, му се поставя подходяща анестезия. Обикновено манипулацията се извършва под обща анестезия, но в някои случаи може да се използва и локална анестезия със седация.

Две спринцовки, едната с надпис „Ринопластика“, поставени на маса една до друга.

2. След като пациентът е усетил действието на анестезията, хирургът прави срезове, които могат да бъдат вътрешни (затворена ринопластика) или външни между ноздрите (открита ринопластика). Срезовете осигуряват на хирурга достъп до костите и хрущялите на носа. Веднъж открита структурата на носа, хирургът може да направи планираните предварително корекции.

Група хирурзи, извършващи ринопластика в операционна зала.

3. След като всички промени са реализирани, хирургът внимателно затваря разрезите, като използва тънки, обикновено резорбируеми, конци. Понякога в носните канали се поставят тампони. Функцията им е да спрат загубата на кръв и да поддържат новата форма на носа по време на процеса на заздравяване.

Двама хирурзи извършват ринопластика на пациент.

4. След като операцията приключи, пациентът се премества в стая за възстановяване, където остава под наблюдение, докато ефектът на анестезията отшуми. Носът често е подут и превързан със специална лента, за да се поддържа формата и да се намали отокът.

В дните след операцията, е възможно цялото лице да е оточно и по него да има леки синини. Хирургът предоставя инструкции за необходимите грижи след операцията, включително препоръки за обезболяване, спазване на хигиенни процедури и избягване на физическо натоварване.

Резултатите са видими след 3-6 месеца, когато отокът напълно изчезне. Обикновено до една година след операцията носът е напълно стабилизиран и показва крайния резултат от процедурата.

Жена се подлага на ринопластика, пробива носа си от зъболекар.

Ринопластика в Турция

Турция, по-специално Истанбул, е един от водещите центрове за здравни услуги в света, а ринопластиката е една от най-търсените и популярни процедури. Това е така, защото страната предлага редица предимства и възможности при планиране и нужда от подобна операция.

 • Висококачествена медицинска услуга: Много от клиниките в Турция са акредитирани от международни организации и предлагат съвременни медицински услуги.
 • Квалифицирани хирурзи: Голяма част от турските пластични хирурзи са се обучавали и са натрупали професионалния си опит във водещи медицински университети и центрове в цяла Европа и САЩ.
 • Изгодни цени: Цените в Турция са значително по-ниски в сравнение с тези в Западна Европа или САЩ, без компромис с качеството.
 • Пакетни оферти: Има клиники, които предлагат пакетни оферти с включени в тях процедурата, престой в клиниката или хотел, транспорт и др.
 • Технологична база: Болниците в Турция са оборудвани с последно поколение технологии за извършване на ринопластика.
 • Удобна локация: Турция е лесно достъпна от България с автомобил, автобус или авио транспорт, което я прави много удобна за подобни интервенции.
 • Културно-историческо богатство: Освен медицински услуги, пациентите могат да се насладят на красотата и културното богатство на Турция.
Описание: Снимки до и след ринопластика на жени.

Изберете ринопластика с Brenner Group

Ако обмисляте възможността за корекция на носа в Турция, нашият екип ще ви помогне да направите задълбочено проучване, ще ви предостави отзиви от други пациенти и преди-след снимки. С Brenner Group получавате БЕЗПЛАТНА предварителна онлайн консултация с пластични хирурзи. Ще бъдем неотлъчно до вас през целия процес, за да изберете клиниката, която най-добре отговаря на вашите нужди и очаквания.