Рак на маточната шийка

Ракът на маточната шийка е един от най-често срещаните ракови заболявания на женската генитална област. Смята се, че жените на средна възраст са най-податливи към тази патология.

В този случай предразполагащите фактори са честа смяна на сексуалните партньори, нарушена естествена микрофлора на влагалището, продължителна употреба на орални контрацептиви, тютюнопушене, понижен имунитет, ранно начало на сексуална активност, наранявания на шийката на матката по време на медицински аборти и по време на естествени раждания, както и полово предавани болести и други.

Огромна роля играе инфекцията с 16-ти и 18-и силно онкогенен тип човешки папиломен вирус, който персистира дълго време в клетките на шийката на матката, което води до определени мутации, които от своя страна са основа за злокачествения процес. Според учените ракът на шийката на матката не се среща при нормален епител, фонът за неговото развитие са предракови процеси от типа на дисплазия.

Ракът на маточната шийка е коварна болест, която може да протече безсимптомно за дълъг период от време. В ранните етапи тази патология най-често се открива „случайно“ при планиран гинекологичен преглед.

С развитието на болестта нарастващата неоплазма започва да компресира нервните плексуси, разположени в таза, причинявайки болка в лумбалната област, в сакралната област и / или в долната част на корема. По-късно се присъединяват болки в гърба, болки в краката, подуване на долните крайници, проблеми с уринирането и с дефекацията. Понякога се образуват ректовагинални фистули, в резултат на което чревното съдържание може да влезе във влагалището.

Най-ефективният метод за ранна диагностика и профилактика на рака на шийката на матката са редовните медицински прегледи от гинеколог, които дават възможност за своевременно откриване на предракови процеси и злокачествен тумор в началните етапи от неговото развитие.

Видът лечение на рак на шийката на матката винаги се разработва индивидуално, като се отчита стадият на заболяването, желанието на жената да има деца в бъдеще и други важни фактори.

За повече информация относно лечение, процедура или болници свържете се с нас

Свържете се с нас