Лечение на рак на стомаха

Ракът на стомаха, развиващ се от епителните клетки на лигавицата на този орган, е едно от най-тежките и най-често срещаните злокачествени онкологични заболявания. Неоплазмата може да бъде локализирана във всяка част на стомаха, като се разпространява в други органи с напредването на процеса.

Представителите и на двата пола страдат от тази патология, но мъжете са по-податливи на нея. Освен това пиковата честота  спада към възрастовата категория над петдесет години. Сред провокиращите фактори за заболяването учените сочат ​​генетична предразположеност, пристрастяване към преварена, пушена, консервирана и пикантна храна, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, наличие на атрофичен гастрит, хроничен рефлуксен гастрит, полипи на стомашната стена, инфекция с хеликобактер пилори и други

Клиничните симптоми на рак на стомаха са много разнообразни. Конвенционално всички те могат да бъдат разделени на общи и местни. Първите не са много специфични и включват немотивирана обща слабост, загуба на тегло, намалена работоспособност, адинамия, апатия, безпричинно отслабване и повишаване на телесната температура. Освен това е характерна анемия, която понякога се превръща в първи признак на заболяване.

Местните прояви включват симптоми на диспепсия и така наречения „стомашен дискомфорт“, а именно:

  • влошаване на апетита до анорексия с пълен отказ от хранене;
  • отказ от употреба на определени храни (месо, риба);
  • липса на естествено физиологично усещане за пълнота след хранене;
  • гадене и повръщане;
  • тежест, тъпа болка в горната част на корема и други.

Основните методи, използвани за диагностициране на рак на стомаха, са двойно контрастна рентгенография на стомаха, фиброезофагогастродуоденоскопия с цитология на скарификация и биопсия (или ревизия на предишна биопсия), хистологично изследване, подробни кръвни изследвания, изследване на туморни маркери, панорамна рентгенова снимка на гръдния кош,томография, ехография на коремните органи и др. При противоречиви ситуации се извършва ендоскопска ултразвукова образна диагностика или диагностична лапароскопия за оценка на резектабилността на тумора, при съмнения за малки асцити и / или перитонеални лезии.

Лечение на стомашен рак се прави с хирургична намеса, а именно операция при рак на стомаха, състояща се в отстраняване на тумора и частична или пълна гастректомия (операция, при която целият стомах се отстранява). Понякога в допълнение към това има нужда от лимфодисекция (отстраняване на лимфните възли, които са зони на регионални метастази), резекция на част от черния дроб, чревни бримки, далак. В ранните етапи е възможна ендоскопска резекция – операция, включваща хирургични процедури, използващи ендоскопски техники.

Преди или след операцията може да се предпише химиотерапия и/или лъчетерапия. В напреднали случаи се извършват палиативни интервенции: байпасна стомашна анастомоза, ендоскопска аблация на неоплазмата, стендиране, гастростомия, инсталиране на сонда за ентерално хранене.

Лечение на онкологични заболявания в Турция

Разходите по лечението на раково заболяване зависят от конкретния случай, диагноза, и препоръчителен метод на лечение. Бренер Груп ще насрочи безплатна онлайн консултация с избран онколог, който ще Ви разясни всички детайли и ще отговори на въпросите Ви. Като дългогодишен партньор на най-добрите болници и Онкологични отделения в Турция, ние предоставяме на нашите клиенти възможно най-добри условия. Ние ще се погрижим за организацията около престоя, настаняването и комуникацията, така че пациентите да получат необходимото спокойствие по време на лечението си.

Вижте още:

За повече информация относно избор на онколог в Турция свържете се с нас

Свържете се с нас