Гинекомастия (Намаляване на мъжки гърди)

Гинекомастията  е патология на мъжките млечни жлези, която представлява уголемяване на гърдата. Има два вида гинекомастия: истинска и фалшива гинекомастия. В първия случай размерът на млечните жлези се увеличава поради пролиферацията на жлезиста тъкан, а във втория – поради отлагането на мастната тъкан, което се наблюдава при затлъстяване. Най-често се среща симетричното двустранно увеличение на двете жлези, но има и едностранно увеличение.

Заболяването е често срещано сред момчета на 13-15 години: повече от половината от подрастващите на тази възраст страдат от гинекомастия. По принцип се наблюдава при 30% от мъжете под 30 годишна възраст и достига до 50% във възрастовата група над 45 години.

Причини за гинекомастия

  • Нарушаване на нормалното съотношение на мъжките и женските хормони в тялото на мъжа. Това състояние се наблюдава при хормонално активни тумори на хипофизата, надбъбречните жлези, тестисите, аденом на простатата и други нарушения.
  • Болести, за които са характерни метаболитни нарушения. Те включват диабет, туберколоза, затлъстяване и други.
  • Болести с неендокринно естество. Отравяне, сърдечно-съдова или бъбречна недостатъчност, ХИВ, наранявания на гърдите, цироза на черния дроб и др.
  • Приемът на лекарства, които увеличават производството на естроген или пролактин.

Симптоми при гинекомастия

При юноши и възрастни мъже диаметърът на млечните жлези с гинекомастия може да достигне от 1 до 15см, а масата им може да се увеличи до 160 г. Диаметърът на ареолата  може да се увеличи  до 2-3см и да се пигментира, освен това е  възможно  и увеличаване на зърното. Тези симптоми  като правило не са придружени от болезнени усещания. Възможно е да има усещане за натиск, необичайно висока чувствителност на зърната, както и дискомфорт при носене на дрехи. Понякога се среща гинекомастия с млечен секрет от зърното.

Гинекомастията на новородените се характеризира с незначително разширяване и запушване на жлезите, което понякога е придружено от секрети.

Едностранната гинекомастия може да бъде сигнал за тумор на жлезата. Туморите, които произвеждат естроген,  се характеризират с рязко увеличение на млечната жлеза, което е придружено от усещане на натиск и болка.

Диагностика на гинекомастия

Физикалният преглед при съмнение за гинекомастия включва външен преглед, както и палпация на гръдният кош и тестисите. Лекарят трябва да оцени тежестта на вторичните сексуални характеристики и да установи дали пациентът има други заболявания. При преглед  се обръща специално внимание на медицинската история на пациента. Освен  това, с помощта на лабораторни методи за диагностика се извършва подробно хормонално изследване.

Лечение на гинекомастия в Турция

Успехът на лечението на гинекомастия в Турция се обяснява с факта, че стратегията за лечение на млечната жлеза при мъжете винаги се изготвя в пряка връзка с причините за заболяването.

Ако основната причина за гинекомастията е наднорменото тегло, план за хранене и план за упражнения могат да помогнат за възстановяване здравето на пациента.

Лечението с лекарства се използва както като основен, така и като допълнителен метод. Целта на лекарствата при гинекомастия е лечението на хормоналния дисбаланс.

Хирургично лечение

Когато се появят симптоми на гинекомастия, е необходимо да се консултирате с ендрокринолог, тъй като именно в тази област често се крие причината за заболяването. Ендрокринологът ще предпише лабораторни изследвания, които ще помогнат да се оцени съдържанието на различни хормони в тялото на мъжа.

Гинекомастията, възникнала на фона на друго заболяване, изисква лечение на това основно заболяване, което изисква участието на съответните специалисти.

Когато очевидно е ясно, че лекарствата няма да доведат до резултати, както и в случаите, когато консервативната терапия не помага, се използва хирургическа интервенция. Тя се състои в отстраняване на тъканта на жлезата и възстанояване на нейния контур. Такива операции обикновено се понасят леко и пациентите не се нуждаят от продължителна хоспитализация. След една седмица работоспособността се възстановява.

За повече информация относно лечение, процедура или болници свържете се с нас

Свържете се с нас