Пренатална медицина и диагностика при бременност

Какво е пренатален скрининг?

Пренаталният преглед се прави при бременност за оценка на аномалиите във формирането на плода на хромозомна или генетична етиология и асимптоматични патологии. Скринингът ще покаже евентуални бъдещи проблеми още в началните етапи на бременността.

Съществуват два основни метода за прентална диагностика – Неинвазивен и Инвазивен

Неинвазивният метод е безвреден за майката и плода. Процедурите, свързани с неинвазивния метод на диагноза, включват:
диагностицирането на състоянието на плода и тялото на майката, като сензор (датчик) се поставя на повърхността на корема на жената, който излъчва звукови вълни. Тези вълни се улавят от сензора и се прехвърлят на екрана на монитора.

В ранна бременност може да се използва друг вид пренатален ултразвуков скрининг. Това е трансвагинален метод, при който сензор се вкарва във влагалището на бременната жена. Пренаталният скрининг дава възможност да се определят на различни етапи от бременността редица отклонения в развитието на плода:

  1. Вродени малформации на сърцето, бъбреците, черния дроб, червата, крайниците и други
  2. Признаци на синдрома на Даун – до 12 гестационна седмица.

В допълнение, пренаталният ултразвуков скрининг определя развитието на самата бременност: маточна или извънматочна; броя на плода в матката; фетална възраст (гестационна възраст); позицията на плода; закъснение в развитието на плода; сърцебиене (неговият характер); пол на детето; състоянието и местоположението на плацентата; оценка на околоплодната течност; състоянието на кръвния поток в съдовете на плацентата; тона на матката.

По този начин пренаталният скрининг помага да се определи дали бременността е нормална. Например, определяйки тонуса на мускулите на матката, можете да установите заплахата от прекъсване на бременността (спонтанен аборт) и да предприемете спешни мерки за елиминиране на този проблем.

Пренаталният скрининг на майчините серумни фактори включва изследване на кръвта, взета от вената на бременната жена. Най-доброто време за анализ е от 12-та до 20-та седмица на бременността.

Процедурата с инвазивен метод:
Инвазивната пренатална диагноза включва хирургическа интервенция (инвазия) в тялото на жената (нейната маточна кухина). Инвазивната пренатална диагностика е опасна за майката и плода, следователно се предписва от лекарите само в крайни случаи, когато има сериозни опасения за здравето на нероденото дете. Бременните жени трябва да посещават планирани ултразвукови изследвания, това ще изключи или, обратно, ще потвърди необходимостта от инвазивна пренатална диагностика.

По този начин, ако има подозрение за някакво отклонение в развитието на бременността и здравето на детето, благодарение на метода на пренаталната диагностика на наследствените заболявания можем да направим точни изводи за състоянието на плода, като по този начин лекарите имат време за максимално възможна корекция на бременността и лечение на плода вътре в утробата.

Бренер Груп организира диагностика и пренатални прегледи в най-добрите клиники в чужбина. Ние предлагаме безплатни онлайн консултации със специалисти в Турция. Дългогодишният ни опит и установени контакти с широка гама от лекари, ни дават възможност да предоставим на клиентите си конкурентни цени за диагностика и лечение.

Прочетете още:

Свържете се с нас за записване на час при специалист по пренатална медицина в Турция.

Свържете се с нас