Рак на панкреаса

Ракът на панкреаса е един от най-трудните за диагностициране и за лечение злокачествени тумори. Тази патология се среща с приблизително еднаква честота при представители на двата пола, главно при хора над средна възраст.

В същото време рисковата група включва хора с наследствена обремененост, страдащи от захарен диабет и / или хроничен панкреатит, злоупотребяващи с алкохолни напитки, пушачи и хора, пристрастени към пикантни и мазни храни.

Клинично дълго време ракът на панкреаса може да се прояви без особени, очевидни симптоми и затова често се открива на доста късни етапи, когато туморният процес вече е започнал да се разпространява в тялото.

Към основните признаци на това заболяване експертите включват остра силна болка в епигастриума и / или в хипохондриума, а понякога и в гърба, безпричинна загуба на тегло. Освен това, в зависимост от местоположението на неоплазмата, пациентът може да изпитва позиви за повръщане (в резултат на компресия на областта на стомаха в дванадесетопръстника от тумора), синдром на жълтеница (поради компресия на жлъчката от рака), усещане за тежест, дискомфорт в областта на десния хипохондриум и други.

Трябва да се отбележи, че тъй като симптомите на рак на панкреаса често се появяват при хора с диагноза хроничен панкреатит и / или захарен диабет, всички промени в хода на тези заболявания и особено рязкото влошаване на общото състояние изискват незабавна медицинска помощ.

Основният метод за комплексно лечение на това заболяване е хирургията, която има за цел да извърши пълното отстраняване на тумора. Операция може да се направи и с помощта на добре познатата роботизирана система Da Vinci.

Задължителен компонент от комплексното лечение на рак на панкреаса са курсовете за химио и / или лъчетерапия. Онкологичните клиники успешно използват най-модерната, обещаваща технология IGRT-терапия или радиохирургия, което в някои случаи може да се извърши без хирургическа намеса.

За повече информация относно лечение, процедура или болници свържете се с нас

Свържете се с нас