Какво представлява липосукцията?

Липосукцията е вид пластична операция, при която чрез изсмукване се премахват излишни мазнини от различни области на тялото (например от брадичката, шията, горната част на ръцете, гърдите, гърба, корема, „паласките“, ханша, „бричовете“, бедрата, коленете, прасците и глезените).

Към липосукция най-често се насочват пациентите с прекомерни, неестетични натрупвания на мастна тъкан, които желаят да редуцират телесното си тегло, да оформят фигурата си пропорционално и така да повишат и самочувствието си, но не успяват да постигнат този резултат само чрез диети и редовно спортуване. Ако и вие спадате към споменатата пациентска група и обмисляте дали да прибегнете до тази интервенция, останете с нас до края на статията, за да научите повече подробности за видовете липосукция и рисковете, свързани с процедурата, както и за очакваните събития и резултати по време на операцията и следоперативния период. От следващите редове ще разберете още как най-добре да се подготвите за интервенцията, а също и някои интересни факти относно родни звезди, които са се подлагали на тази операция.

Кои са основните видове липосукция?

Според използвания метод за разрушаване на мастната тъкан съществуващите видове липосукция се разделят условно на две групи. Към първата група спадат видовете, при които тъканта се разрушава механично (напр. вакуумна липосукция), а към втората група – тези видове, при които тя се разрушава с помощта на различни химични и физични фактори (напр. чрез специални разтвори или ултразвук).

Най-често прилагани в практиката са следните видове липосукция: стандартна (вакуумна), тумесцентна, ултразвукова и инжекционна липосукция, а също и методът за електронно липомоделиране.

При стандартната (вакуумна) липосукция през малки разрези в подкожно-мастната тъкан се въвежда специална игла, която се придвижва под кожата от специалиста и разрушава мастните клетки, а те се извеждат незабавно чрез вакуумен апарат.

Тумесцентната липосукция се извършва почти по същия начин като вакуумната с единствената разлика, че преди процедурата в третираната зона се инжектира специален препарат, съдържащ физиологичен разтвор, анестетик и вазоконстриктор. Така съдовете се свиват, а мастните клетки набъбват и се отделят от зоната по-лесно.

При ултразвуковата липосукция мастните натрупвания първо се разрушават чрез специален ултразвуков апарат, който се въвежда директно в проблемната тъкан, а след това мастните клетки се отстраняват с помощта на игли.

Инжекционната липосукция е процедура, която се прилага, когато трябва да се отстранят по-малки количества мазнини (до 0,3 литра). Тя се провежда ръчно и се използват спринцовки вместо вакуумен накрайник.

Електронното липомоделиране е метод, при който се използва ток с висока честота за топене на мастната тъкан. При тази процедура не се правят разрези, а се въвеждат тънки игли в тъканта, които са свързани с генератор на електрическо поле. Мазнините се нагряват от тока и се отстраняват чрез много тънка игла, а токът ускорява и метаболизма на веществата в адипоцитите. Затова и пациентите продължават да губят мазнини в продължение на няколко месеца след процедурата.

Какви предимства, недостатъци и рискове крие липосукцията?

Въпреки че липосукцията се счита за лесна операция, и тя като всяка друга хирургична интервенция крие определени рискове и носи както редица предимства, така и редица недостатъци, които не трябва да се пренебрегват при вземането на решението за нея.

Предимства на липосукцията

Сред предимствата на тази процедура се нареждат незабавното подобряване на външния вид, видимите желани резултати само дни след нея, трайното и ефективно намаляване на мазнините в тялото, а също така и относителната ѝ безопасност, както и ниската честота на следоперативните ѝ усложнения.

Недостатъци на липосукцията

Но все пак трябва да се обърне внимание и на нейните недостатъци. Един от тях е, че периодът на възстановяване след липосукция е много продължителен и болезнен. Тази процедура се намесва доста сериозно във функционирането на организма и ако операцията не се извърши достатъчно прецизно, в продължение на повече от месец след нея пациентът може да се задържи с висока температура, синини, отоци, болка, а също и с ограничени движения дори и в покой.

Рискове на липосукцията

Сред другите недостатъци на процедурата са рисковете, които тя крие, от възникване на по-чести, но леки, и по-редки, но сериозни и дори фатални, странични ефекти и усложнения. По-честите, но леки, странични ефекти включват например: променен цвят на кожата; нежелано увисване; поява на бръчки или други козметични дефекти на оперираното място; белези; асиметричност; изтръпване или загуба на чувствителност; следоперативна болка и бавно зарастване. А по-редки, но сериозни, странични ефекти могат да са: изгаряне на кожата и/или на околните тъкани поради нагряването с ултразвук; отравяне с лидокаин; дехидратационен шок; натрупване на течност в белите дробове; инфекция на мастната тъкан или кожата; кървене и тежка кръвозагуба; смърт заради анестезията; дълбока венозна тромбоза; мастна белодробна емболия и други.

Как да се подготвите най-добре за липосукция?

Ако въпреки всичко прецените, че желаете да се подложите на липосукция, ще се подготвите за нея най-добре, като изпълните стандартните процедури и изследвания преди и след самата интервенция.

Преди операцията трябва да си насрочите час за консултация с хирурга, която ще включва снемане на анамнеза, физикален медицински преглед и психологическа оценка. Препоръчително е да отидете с придружител, който да ви помогне да запомните обсъжданата важна информация, а също и да зададете всички въпроси, на които искате да получите отговор. Съветваме ви да се постараете да разберете напълно предоперативната подготовка, процедурата по липосукция и следоперативните грижи. Преди деня на операцията ще трябва да дадете кръвни и уринни проби за изследвания, за да може хирургът ви да прецени дали имате медицински състояния, които биха причинили усложнения.

След операцията ще носите превръзки и компресионно облекло за период от две до няколко седмици. Те ще са ви необходими, за да се поддържа натиск върху областта и да се спре всяко кървене, както и да се поддържа формата. Вероятно ще имате подуване, синини, изтръпване и болка, но те ще могат да се овладяват с лекарства. Конците ви ще се премахнат след 5 до 10 дни. Може да ви се предпишат антибиотици за предотвратяване на инфекция. Седмици след операцията може все още да усещате изтръпвания, но трябва да започнете да ходите възможно най-скоро след нея, за да предотвратите образуването на кръвни съсиреци в краката ви. Избягвайте по-интензивните упражнения за около месец след операцията. След около 1 или 2 седмици ще започнете да се чувствате по-добре, но може да се върнете на работа в рамките на няколко дни след процедурата. Синините и подуването обикновено ще изчезнат в рамките на 3 седмици, но все още може да имате подуване и няколко месеца по-късно. Ще е необходимо да отидете на контролен преглед при хирурга ви след определен период, а междувременно той може да се свързва с вас за дистанционно проследяване на състоянието ви.

Какво споделят някои родни звезди, които са се подлагали на липосукция?

Сред родните звезди, които са се подлагали на липосукция, се нареждат популярни певци и актьори като Любо Нейков, Азис и Константин.

При Любо Нейков процедурата за съжаление не е преминала без усложнения и едва не се е стигнало до фатален изход. Заради неустановена по-рано алергия на актьора към упойката кръвното му налягане се покачило рязко и се стигнало до разкъсване на артерия. За щастие лекарският екип е успял да овладее пациента си, а другата добра новина след рисковата ситуация е, че актьорът видимо е отслабнал с над 15 кг точно в проблемните си зони.

Азис се е подлагал повече от веднъж на липосукция, като след последната си операция певецът е публикувал и снимки в свой профил в социалните мрежи. На снимките ясно се виждат следите от наскоро извършената процедура в коремната му област. Певецът е известен с това, че често се доверява на пластичните хирурзи за усъвършенстване на визията си, тъй като не успява да постигне и задържи желаните резултати само с диети и редовни тренировки.

Друг известен колега на Азис – Константин – също предполагаемо се е подложил на липосукция, въпреки че официално певецът не е потвърдил дали тази информация е вярна. Факт е обаче, че на публикувана снимка от певеца в Instagram, на която той лежи в болнично легло, се виждат и контейнери, в които се събират разградената мазнина при липосукция и дренажната течност след такава процедура. Сигурно е също и че към момента Константин се чувства добре и се радва на щастливи мигове със семейството си.

В заключение ние от Brenner Group можем само да ви посъветваме: преди да вземете решението дали да се подложите на липосукция, задължително се информирайте възможно най-подробно относно предимствата и недостатъците на процедурата, нейната безопасност конкретно при вашето здравословно състояние, а също и относно медицинския екип, на който обмисляте да се доверите. Всички тези фактори са от първостепенна важност при подготовката за всяка хирургична операция. Нашият екип е винаги на разположение за безплатна консултация с вас.