В началото на месец юли, един от водещите турски онколози, спечелил признание в световен мащаб – проф. д-р Дуйгу Дерин – гостува за трети път в България по покана на център за медицинско посредничество Бренер Груп, за да консултира безплатно пациенти с онкологични заболявания. Инициативата е отражение на усилията за предоставяне на по-достъпна и ефективна медицинска грижа на българските граждани, като в тази статия предстои да научите как тя може да се окаже животоспасяваща за голям процент от пациентите в страната.

Профилактика на онкологични заболявания

Проучвания през последните години свидетелстват за растеж в случаите на онкологичните заболявания – над 14 милиона души годишно се сблъскват с някоя от разновидностите на болестта. Тази тенденция, според експертите в онкологичната медицина, е тясно свързана със средата и условията на живот на хората. Масовата консумация на храни с висок процент консерванти, замърсяването на въздуха и водите, както и заобикалящите ни високи нива на радиация са само някои от факторите, водещи до повишаване броя на онкологичните пациенти.

Въпреки тази негативна глобална тенденция обаче, се наблюдава спад в процента на смъртните случаи сред болните от рак. На какво се дължи това? Според проф. д-р Дуйгу Дерин – световен експерт в лечението на различни онкологични заболявания – една от причините са ефективните програми за скрининг. Нейният опит показва, че между 30-50% от случаите на рак могат да бъдат предотвратени чрез редовна профилактика и проактивност от страна на пациентите.

Проф. Дерин допълва още, че с бързото развитие на технологиите, които са неизменна част от нашето ежедневие, честотата на онкологичните заболявания се променя непрекъснато. Това налага още по-остра необходимост от навременни прегледи и добра здравна култура на мнозинството.

високотехнологично лечение на раково заболяване

Повишаване ефективността на онкологичното лечение

С над 25-годишна медицинска практика и впечатляваща успеваемост в лечението на онкологични пациенти, проф. Дерин безспорно си е заслужила позицията на експерт, чиито подход и мнение се търсят в глобален мащаб. Случаите, с които тя се сблъсква в дългогодишната си кариера, са свидетелство за ефективността на няколко фактора в лечението на раковите заболявания.

Индивидуална стратегия

Ракът се отличава като силно хетерогенно заболяване с вариации както в генетичните мутации и туморната среда, така и в здравните профили на диагностицираните пациенти. Всичко това създава предпоставки за вярването, че универсален подход в лечението на онкологичните заболявания не съществува. Именно имплементацията на строго персонализирани стратегии повишава прецизността на медицинските действия и увеличава шансовете на пациента за справяне с болестта.

В сферата на онкологичната медицина, проф. Дерин е известна с разработката на индивидуални модели на лечение, съобразени с уникалните генетични маркери на пациента, вида на тумора и други здравословни състояния, които могат да бъдат налице при поставянето на диагнозата. Нейният подход значително редуцира риска от възникване на странични ефекти и през годините, се е доказал като по-ефективен от конвенционалните методи, прилагани в лечението на този тип заболявания.

Високотехнологично лечение

Технологичното развитие през последните десетилетия открива много нови хоризонти в сферата на медицината. Лечението на онкологични заболявания с помощта на съвременни иновации като изкуствения интелект е ярък пример за това. Модерните алгоритми позволяват бързия анализ на огромни количества данни, което улеснява идентификацията на подходящи за пациента модели на лечение. В допълнение, усъвършенстваните технологии за изображения като ПЕТ и ЯМР сканиране спомагат за изграждане на пълна картина на туморните характеристики, което подобрява прецизността на лъчевите терапии.

От 2016 г. насам, проф. Дерин е водещ онколог в екипа на Лив Хоспитал – световно призната клиника, акредитирана от институции като Американската комисия за международна стандартизация (JCI) и Германската асоциация за техническа инспекция (TUV). Оборудвана с последно поколение технологии, болницата налага нови стандарти в лечението на онкологични заболявания и грижата за качеството на живот на пациентите.

Подкрепа за пациента във всеки аспект от лечението

Още едно предимство на Лив Хоспитал, което – според проф. Дерин – е ключово при пациенти с рак, е подкрепата през всеки етап от лечението. Тя е от огромна значимост, особено при диагноза онкологично заболяване, което – освен физически симптоми – носи със себе си и редица негативни психични преживявания, афектиращи процеса на възстановяване.

Именно поради тази причина, в основата на ефективното лечение е заложено пациентското спокойствие, за което допринасят надеждната подкрепа и професионалното отношение на медицинските специалисти.

Профилактика

Преди всички останали фактори обаче се нарежда един, който, според проф. Дерин, в повечето случаи от дългогодишната й практика се оказва решаващ за резултата от лечението и това е навременната диагностика. Идентифицирани в ранен стадий на развитие, голяма част от раковите заболявания са напълно лечими. Модерните технологии създават предпоставка за въвеждане на високоефективни програми за скрининг, но тяхното оползотворяване е въпрос на пациентска отговорност и ниво на обща здравна култура. България е една от страните в ЕС, в които се наблюдава остра необходимост от засилване на мерките за превантивна грижа. Сред първите стъпки за постигането на тази цел е повишаването на информираността на българските пациенти относно достъпните за тях възможности за лечение. Малко повече за това може да прочетете по-долу.

консултация между доктор и пациент с онкологично заболяване

Възможности за лечение на онкологични заболявания

За съжаление, към момента, моделите на лечение в голяма част от българските здравни учреждения не могат да бъдат характеризирани с гореизброените предимства и качества. Ето защо, всяка година голям процент от българските онкологични пациенти избират да пренасочат лечението си в държави с по-голям медицински ресурс и по-обещаващи възможности за пълно възстановяване като Турция.

Едни от водещите причини за тази тенденция са богатата експертиза и високата успеваемост в лечението, с които много от турските експерти, спечелили международно признание, се отличават. Проф. д-р Дуйгу Дерин е един от тези специалисти, като през годините, тя успешно лекува пациенти с различни онкологични заболявания – рак на белите дробове, гърдата, яйчниците, дебелото черво и др. Освен на стремежа към непрекъснато усъвършенстване на познанията си в своите сфери на интерес, проф. Дерин е също така посветена на мисията да допринесе към постигането на по-висока пациентска информираност.

Това намира отражение в партньорството й с организации като Бренер Груп, благодарение на които тази година, тя за трети път ще посети България, за да консултира безплатно пациенти, страдащи от онкологични заболявания. Къде и кога ще се проведе събитието, можете да научите по-долу.

Безплатно консултиране на пациенти с раково заболяване

Проф. Дерин гостува в морската ни столица на 6 юли 2024 г., по покана на център за медицинско посредничество Бренер Груп. Събитието ще се състои в хотел Амирал, кв. Чайка 190, с присъствието на преводач на български език и в него могат да се включат всички пациенти, които:

  • се нуждаят от съвет за ранна диагностика на раково заболяване;
  • търсят второ мнение за вече провеждащо се онкологично лечение;
  • се интересуват от възможностите за лечение на рак в Турция.

За да се включите в инициативата, е необходимо единствено да запазите своето място, като предварително изпратите към екипа на Бренер Груп следните медицински документи:

  • последни епикризи на пациента;
  • образна диагностика от последните 6 месеца;
  • попълнен формуляр с кратка история на заболяването (който ще получите допълнително).

За запазване на право на участие в събитието или при допълнителни въпроси, не се колебайте да ни потърсите на телефон +359 897 824 041, а за да останете информирани относно бъдещи подобни инициативи на центъра, последвайте нашата Facebook страница.