Турция е една от страните известни с висококачествените медицински грижи на цени много по-ниски от тези в Западна Европа. Сред основните причини все повече хора да предпочитат съседката ни за своето лечение са висококвалифицираните, международно признати специалисти и модерната техническа база на местните болници. Допълнително, страната е и притегателен център за милиони туристи, защото предлага многообразие от културно-исторически атракции, развлекателни съоръжения и кулинарни преживявания. Всичко това прави Турция топ дестинация за медицински туризъм.

В следващите редове ще разгледаме по-подробно  предимствата на медицинските услуги в Турция и защо толкова много хора избират да посетят страната именно с цел да се лекуват.

Турция – световна дестинация за медицински туризъм

През последните години в Турция се наблюдава значителен напредък в сферата на медицинския туризъм. Той никак не е случаен. Благодарение на държавна подкрепа и пълноценна колаборация между административните звена и структури, отговарящи за секторите “Здравеопазване” и “Туризъм”, поставя Турция в челните редици на най-качествените и най-съвременни здравни услуги в света.

Цената на здравните услуги в Турция

Цените са един от определящите фактори за пациентите, когато става въпрос за избор на лечение. Високите разходи за медицинско обслужване в някои страни могат да се окажат непреодолимо предизвикателство за пациентите. В допълнение, достъпът до самите медицински услуги в държавите от “Първия свят” е изключително труден. Много често за провеждане на лечение е необходимо изчакване с месеци.  За щастие на разположение са редица алтернативи именно благодарение на услугите, свързани с медицинския туризъм. Редица държави по целия свят се специализират в сферата и създават привлекателни условия за посрещане и обгрижване на пациенти от други страни.  Те предлагат медицинско лечение на цени, драстично по-ниски от тези в Америка, Западна Европа и Австралия.

Турция е един от безспорните лидери в областта на медицинския туризъм. Неотдавашен доклад на отдел „Здравен туризъм“ към Главна дирекция „Здравни услуги“ в Турция публикува информация, че много пациенти, живущи в САЩ, предпочитат Турция за лечението си, тъй като медицинските услуги в страната са между 35% – 60% по-евтини. Докладът дава пример с операция за байпас, която в САЩ струва около 125 000 долара, а в Турция – 25 000 долара.

MR Linac линеен ускорител на магнитен резонанс

Висококачествено, иновативно оборудване за по-ефективно лечение

Качеството е ключов фактор за всички видове услуги, но когато става дума за здраве, то е от първостепенно значение. Внедряването на най-съвременните технологични и процедурни иновации в света са основно конкурентно предимство и отличителна черта на здравните услуги в Турция.

Независимо дали става дума за изследване, диагностика или цялостно лечение – страната предлага последна генерация апаратура.

В болниците в Турция за осигуряване на най-доброто лечение на онкологични и други заболявания се използва модерно, високоефективно оборудване с ненадмината точност.  Малка част от тези апарати са:

  • Varian TrueBeam STx – машина за лъчева терапия и за радиохирургични операции, която дава възможност за третиране на най-сложните и заплетени случаи в онкологията.
  • RapidArc – уникална технологична система за ефективна и безопасна лъчева терапия под видеоконтрол.
  • Робот DaVinci – роботизирана система за извършване на минимално инвазивна лапароскопска хирургия.
  • Tesla MRI 3.0 – магнитен резонанс с изключително висока разделителна способност, който позволява изследване на пациенти с разнородни заболявания и откриване на патологични огнища с размер 1-2 мм.
  • Гама нож – апарат за радиохирургично лечение на патологични лезии, локализирани в черепната кухина. Характерно за този апарат е, че с него се извършва неинвазивна процедура, по време на която не се правят разрези.
  • MR-Linac – първият в света линеен ускорител в комбинация с магнитен резонанс, с който се прави адаптивна към движенията на тялото в реално време лъчева терапия.

Лечение и почивка

Предимствата на лечението в друга страна, когато пациент избере този път за себе си, са налице по отношение на цената, качеството, достъпността, технологиите и медицинските бази, които посрещат чуждестранните пациенти. Те обаче не изчерпват всички ползи. Няма как да не споменем добавената стойност на туристическия продукт, който подобни дестинации предлагат.

Турция е перфектен пример за наличието на безупречни условия за културен и ваканционен туризъм в съчетание с медицински услуги и условия за лечение от най-висок клас. Със своето богато историческо наследство и живописна природа страната привлича милиони туристи всяка година.

Докато се лекувате в Турция,  може да се възползвате от възможностите за туризъм в тази прекрасна страна. Истанбул е не само един от най-големите метрополиси в света днес, но и столица на 3 империи в продължение на векове. Градът има богата история, която може да засенчи много други дестинации. Ако предпочитате повече природните забележителности, тогава Анталия и Бодрум са идеалният избор за вас.

Други преимущества на пътуване до Турция за лечение

Турция става все по-предпочитана дестинация за здравен туризъм, и заради висококвалифицираните лекари, хирурзи и медицински персонал, които говорят свободно английски  и други езици.  В допълнение болничните заведения осигуряват преводач в случай на нужда от такъв. Медицинското обслужване на световно ниво включва възможности за самостоятелна стая при необходимост от хоспитализация, организране на транспорт и много други услуги, гарантиращи комфорта на пациентите.

Статистика

Според статистически данни от 2022 година, Турция е била посетена от повече от 640 000 души от други националности с цел медицински услуги, а 400 000 от тях са европейци.

Повечето чуждестранни пациенти посещават Турция за пластична хирургия, трансплантация на коса, трансплантация на органи и сърдечно-съдова хирургия, стоматология, ортопедия, лечение на рак и инвитро оплождане.

Няма съмнение, че привличането на все повече чужденци за лечение е един от приоритетните сектори за турската икономика. Страната има за цел да затвърди позициите си на лидер през 2023 г. и да увеличава инвестициите си в този отрасъл.

Екипът на Бренер Груп е специализиран в медицински консултации и организиране на лечение в първокласни болници в Турция. Ние работим, за  да помогнем на хора, нуждаещи се от лечение и прилагаме изцяло индивидуален подход, подкрепа и обгрижване през целия път на пациента – от първата консултация до крайния резултат след лечението. Ако имате нужда от консултация, лечение, диагностика, или второ мнение, не се колебайте да ни изпратите запитване на info@brennergroup.bg.