Това, което някога изглеждаше невъзможно в изследването и третирането на раковите заболявания, сега е реалност, благодарение на  иновациите. Te доведоха до революционни промени в начина, по който диагностицираме и лекуваме тежки заболявания. Новите технологии отвориха врата  към лечението на заболявания, които преди се смятаха за нелечими. 

Едно точно такова решение е машината MR-Linac – линеен ускорител, предназначен за лъчева терапия в съчетание с магнитен резонанс (MRIgRT). Представлява комбинация между удивително точен магнитен резонанс (MRI) с висока разделителна способност и изключително прецизна лъчева терапия.

MR-Linac – революция в лъчетерапията

Със своята невероятна, иновативна технология – MR-Linac съчетава прецизно и ясно визуализиране на анатомията и физиологията на различни части на тялото  чрез магнитен резонанс и система за таргетирана в конкретна зона лъчетерапия. С помощта на линейния ускорител, туморът се облъчва чрез силно фокусирани фотонни лъчи, като в точката, в която са концентрирани, радиацията е особено висока. Образната диагностика на третираната зона и точка се изготвят в реално време с дефиниция на меките тъкани, в пъти превъзхождаща тази на настоящите стандартни машини.

Технологията MR-Linac

Защо MR-Linac е технологичен пробив?

MR-Linac е първият в света линеен ускорител на магнитен резонанс. Работи с  усъвършенстван софтуер, който позволява на вашия лекар и лекуващия екип да адаптират плана за лъчелечение въз основа на това, което виждат всеки път по време на процедура. Това ниво на персонализиране на лъчетерапията не беше възможно досега.

Интегрирана система за планиране на лечението улеснява адаптирането му в реално време към състоянието на пациента и включва  информация за физиологията/промените на тумора и нормалната тъкан, директно по време на лъчетерапията.

Какви са предимствата на терапията с MR-Linac?

Както вече споменахме, с помощта на MR-Linac специалистите могат да видят и да научат повече за това как туморните образувания и нормалните тъкани се променят в реално време. Организмът на пациента  преминава през краткотрайни и дълготрайни промени. Краткотрайните промени са движението на червата и изпълването на пикочния мехур. Дълготрайни промени са загубата на тегло и промяната в размерите на туморните образувания (напр. в резултат от лъчетерапията туморите се свиват). МR-Linac регистрира всички тези промени.

Безспорните предимства на машината  MR- Linac и на лечението с него са:

  • Този метод на лечение осигурява ясни изображения в реално време,  докато се провежда самата лъчетерапия
  • Туморите биват унищожени с абсолютна точност без радиационната терапия да засяга и уврежда околните здрави тъкани в организма. Това редуцира вероятността от поява на вторични туморни образувания в околните тъкани, в следствие на лъчетерапия
  • Лечението с МR-Linac e персонализирано, позволявайки на лекаря и пациента да работят по индивидуален план за премахването на онкологичния проблем
  • Поради високите дози радиация, която се отделя по време на лъчетерапия, броя на лечебните сесии е силно редуциран.

Лъчетерапия с едновременно заснемане на органите и насочване на светлината

MR-Linac използва непрекъснат MRI, заснемайки множество изображения всяка секунда, за да види движението на меките тъкани и органи и едновременно да адаптира и прецизира зоната и точката на облъчване.

Когато пациентите дишат, преглъщат или храносмилат, вътрешните им органи се движат и дори най-малкото движение може да повлияе на позицията на тумора, което затруднява точното насочване при конвенционалната лъчетерапия. По този начин MR-Linac адаптира в реално време плана за лъчевата терапия въз основа на движението на тумора или органите.

По-малка вероятност от странични ефекти

Най-често странични ефекти от този тип лечение възникват  когато здравата тъкан е увредена. Точността на MR-Linac означава, че има по-малка вероятност за радиационния лъч да увреди здравата тъкан, отколкото при конвенционалната лъчева терапия.

Как протичат процедурите на  лечение с MR-Linac?

Процедурите с MR-Linac са неинвазивни и повечето пациенти могат да се върнат към нормалния си начин на живот веднага след терапията.

Характерно са самите процедури е, че са съпроводени с шум, но не са свързани с какъвто и да е физически дискомфорт за пациентите. Те могат спокойно да лежат неподвижно, защото лъчите не предизвикват неприятни усещания.

Лечение на тумор

Колко дълго продължава лечението с MR-Linac?

Планът за лечение на всеки пациент e строго индивидуален и зависи от размера, вида и местоположението на злокачественото образувание, а също така и от общото здравословно състояние и всички други лечения, на които се подлага пациента.

Ежедневният персонализиран план за лечение се съобразява с размера и формата на раковото образувание, околната здрава тъкан и движението на вътрешните органи.

За кого е подходящо лечението с MR-Linac?

MR-Linac дава възможност за ефективно третиране на тумори, които са разположени в близост до други основни органи, където необходимостта от ограничаване на увреждането на здрава тъкан е от първостепенно значение или в органи, при които има повече движение, отколкото при други – такива например са органите в горната част на корема, които непрекъснато се движат при дишане. Именно затова MR-Linac е подходящ вариант за лечение на много видове рак, включително рак на белите дробове, черния дроб, панкреаса, простатата и др. Този метод на лъчетерапия е особено точен и прецизен при третиране на малки тумори.

С МR-Linac могат да бъдат третирани метастази, когато ракът се е разпространил в други части на тялото или ако пациентът се нуждае от повторно лечение на области, които преди това са били подложени на лъчева терапия.

В обобщение за лечението с MR-Linac

MR-Linac e революционна иновативна машина за лъчетерапия, която позволява на специалистите да виждат в реално време какво се случва с туморните образувания в организма и да насочат прецизно линейния ускорител, който успешно да унищожи злокачествените образувания.

Апаратът включва точното сканиране на тялото в реално време с магнитеня резонанс(MRI) и наблюдение на позицията и формата на туморното образувание по време на лечението, така че лъчетерапията да може да се насочи само към тумора без да засяга здравите тъкани. Пациентите не усещат никаква болка по време на лъчетерапията и след процедура могат да се върнат към обичайната си рутина.

Апаратурата MR-Linac все още не е налична в здравните заведения в България. Към настоящия момент, лечение с машината може да бъде проведено само в най-големите болници в Турция. Екипът на Бренер Груп работи с най-добрите лекари в областта на раковите заболявания в Турция и си сътрудничи с болници, където висококвалифицирани специалисти работят с MR-Linac.

За повече информация, медицински консултации по темата можете да изпратите запитване до нас.

Източници

  1. Advanced Radiation Treatment with MRI-Guided Linear Accelerator (MRI-LINAC), Brigham and Women’s Hospital
  2. The MRI-Linear Accelerator Consortium  
  3.  MR-Linac, Next-generation image-guided radiotherapy delivery system, MCRC Manchester