Всеки от нас би искал да избегне появата на хронични заболявания и да се радва на добро здраве и тонус. Това е възможно с помощта на специални режими на хранене и консумация на така наречените “супер храни”.

Храната е здраве

Храната е извор на живот, но може да бъде и лекарство. Макар и това да е сравнително нова, модерна концепция за западния свят, задълбочени познания по темата всъщност съществуват от векове. Храната от хилядолетия е лечебно средство за много култури по света. В тази статия ще разгледаме съвременни, полезни храни, които имат благотворно действие върху нашето здраве и начин на живот.

Здравословно хранене

Хората казват, че превенцията е по-добра от лечението. Чрез консумацията на мощни супер храни, можете да се предпазите от болести и съответно – да водите по-здравословен начин на живот.

Знаете ли, че е възможно да избегнем или да намалим риска от хронични заболявания, като внимаваме с какво се храним?

Все повече диетолози и лекари твърдят, че чрез пълноценен начин на хранене, който включва пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, е възможно да избегнем риска от т.нар. “болести на модерния човек.” Това са най-вече сърдечно-съдовите заболявания, диабетът, стомашно-чревните и дори някои злокачествени заболявания. Това не е предположение, а е базирано на научни изследвания, медицинско заключение, до което са стигнали от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

В следващите редове ще ви споделим списък от девет достъпни супер храни, с които бихте могли да предотвратите появата на хронични заболявания и които биха станали неизменна част от вашата нова диета:

 • Сьомга – добър източник на протеин, който поддържа здравето на костите, предотвратява загубата на мускулна маса и помага на тялото да се самовъзстановява.
 • Леща – може да спомогне за намаляване на кръвното налягане; подобрява нивата на холестерол и глюкоза в кръвта.
 • Спанак и други зеленолистни зеленчуци – източници на витамини, минерали и фибри, а също така са и ниски на калории. Намаляват риска от затлъстяване, и високо кръвно налягане.
 • Черен или зелен чай – имат силен антиоксидантен ефект и намаляват риска от сърдечни болести. Действат успокоително и намаляват стреса.
 • Овесени ядки – допринасят за намаляване на кръвната захар и нивата на холестерола. Спомагат за регулиране на телесното тегло.
 • Боровинки – оказват благотворен ефект върху дейността на сърдечно-съдовата система, полезни са за костите и кожата. Имат превантивно действие срещу злокачествени заболявания и подпомагат менталното здраве.
 • Тиквени семки – подпомагат и подобряват сърдечната дейност, регулират нивата на кръвната захар и качеството на съня.
 • Яйца – едно яйце съдържа около 6 грама протеин. Яйцата са добър източник на полезни вещества, най-вече на витамин D.
 • Тиква – богата на витамин А, който подобрява производството на инсулин и витамин С, който пък спомага за намаляване на нивото на глюкозата в кръвта при хора с диабет тип 2.

Според лекари, до 80 % от инсултите и сърдечно-съдовите заболявания, могат да се избегнат, ако водим здравословен начин на живот, с добра физическа активност. А следването на балансиран хранителен режим може значително да помогне. Изборите, които правим ежедневно, са най-определящи за качеството на нашия живот.

Обръщайки се към здравословното хранене, ще ни помогне да:

 • Подобрим нивата на холестерола
 • Да поддържаме в норми кръвното налягане
 • Да контролираме телесното си тегло
 • Да регулираме нивото на кръвната си захар

Рецепта за здравословна закуска

Здравословното хранене често се смята, че не е вкусно. Всъщност това не е така и затова сме ви подготвили една идея за здравословна и вкусна закуска, която всички обичаме, и можем лесно да приготвим у дома:

Рецепта за здравословна плодова закуска за добро храносмилане и отличен старт на деня: Овесена каша с банан

 • Овесени ядки – 4 с.л.
 • Банан – 1 бр.
 • Ядково мляко – 150 мл.
 • Мед – 1 с.л.
 • Сусамов тахан – 1 с.л.
 • Канела – 1/2 ч.л. по желание
 • Сурови бадеми – 1 с.л.

Накиснете бадемите от предната вечер. Нарежете банана или го намачкайте в купа. На котлона кипнете млякото и разбърквайте с овеса, докато стане на “каша”. След това сложете всички съставки в купа. Voilà! Закуската ви е готова! Подходяща е и за хора с непоносимост към глутен и лактоза.

Полезни съставки:

Овесените ядки са полезни за сърцето. Голяма част от влакнините в тях са бета-глюкани. Това са вид водноразтворими фибри, които притежават редица ползи за здравето. Понижават холестерола и нивото на кръвната захар и инсулиновия отговор. Също спомагат развитието на полезни бактерии в чревния тракт. Засищат лесно и помагат в борбата с теглото – овесените ядки са не само вкусни, но и доста засищащи. С други думи, поемате по-малко храна и следователно – по-малко калории. Полезни са за храносмилателната система – овесените ядки са богати на фибри, които са добре познат съюзник при стомашни и чревни проблеми.

Медът: Всъщност чудните свойства на меда са толкова много, че той дори е бил използван като метод за разплащане от редица древни цивилизации. Според някои това е достатъчно доказателство, че медът заслужава теглото си в злато. Той има антисептични, противовъзпалителни, антиоксидантни, антибактериални и лечебни свойства. Намира приложение както в балансирания хранителен режим, така и в народната медицина и дори в грижата за кожата.

Канелата се използва за облекчаване на стомашно-чревни проблеми както в източната, така и в западната медицина. Тя има облекчаващ ефект при подуване и стомашен дискомфорт, а също и добри храносмилателни, антимикробни и противовъзпалителни свойства. Екстрактът, присъстващ в кората на канелата може да предотврати развитието на симптомите на Алцхаймер и подобни заболявания. Също така намалява нивата на общия холестерол. Заради всичко това канелата се свързва с намаляване на риска от сърдечни заболявания – най-честата причина за преждевременна смърт в света.

Бананите са чудесен източник на пектин, калий, магнезий, както и на витамин C и витамин В6. Те са добър помощник в превенцията на диабет тип 2, поддържат нервната система и спомагат за производството на бели кръвни телца. Всичко това – благодарение на богатото си съдържание на B6. Освен това бананите са и чудесен източник на антиоксиданти. Калият пък е чудесен помощник в пълноценната работа на сърдечно-съдовата система, а и поддържа водното съдържание в клетките на тялото ни в норма.

В заключение

Неправилният начин на хранене е един от рисковите фактори за развитието на сърдечно-съдови, стомашно-чревни, хронични и злокачествени заболявания, както и диабет тип 2 според Американската сърдечна асоциация (AHA). Десетилетия научни открития подкрепят неизменната роля на подходяща диета в здравословния начин на живот. Ето защо ние, в Бренер Груп, имаме 360 градусов подход към здравето и непрестанно търсим начини да подобрим общото състояние на нашите пациенти, дори и в рутината на тяхното ежедневие!

Екипът ни е специализиран в медицинските консултации. Ние помагаме на пациенти, нуждаещи се от специализирано лечение, да открият най-подходящото първокласно лечебно заведения в Турция и ги свързваме с най-подходящия за тях специалист. При необходимост от медицинска консултация, след подробен анализ на вашия конкретен случай, ще се свържем с вас във възможно най-кратък срок, за да предложим най-подходящото лечение, при най-добрите специалисти.

Ако имате нужда от консултация, лечение или диагностика, не се колебайте да изпратите кратка информация за вашия здравословен проблем или друго запитване до нас.