Безплодието и репродуктивните нарушения днес са широко разпространен клиничен проблем, който засяга 8–12% от двойките по света. Според актуални статистически данни около 30% от проблемите с плодовитостта произхождат от жената. Други 30% се откриват при мъжа, а 30% се намират и при двамата партньори.

За проблемите с репродуктивните функции при жените има много данни. Но когато става въпрос за мъжете, информацията е по-оскъдна. Затова в настоящия материал акцент са мъжките репродуктивни проблеми и как те могат да бъдат адресирани с иновативни методи за лечение.

Какво представляват репродуктивните проблеми при мъжете?

Репродуктивните проблеми при двойките могат да бъдат с мъжки произход или с други думи, причините за безплодието да бъдат изцяло в мъжа. Това означава, че невъзможността за зачеване при незащитен полов живот на една двойка се дължи на фактори, свързани със състоянието и здравето на мъжа.

На какво се дължат репродуктивните проблеми при мъжете?

Много медицински състояния и други фактори могат да провокират проблеми с фертилитета. Ето някои от възможните причини за поява на репродуктивни смущения при мъжкия пол:

 • Нарушена проводимост на пикочо-половите пътища – Запушванията (включително на семепроводите) са причина за около 1 на всеки 3 случая на мъжко безплодие.
 • Проблеми с количеството или жизнеспособността на сперматозоидите

Олигозооспермия – намален брой сперматозоиди.
Астенозооспермия – намалена подвижност на сперматозоидите.
Тератозооспермия – влошена морфология на сперматозоидите.
Азооспермия – липса на сперматозоиди в еякулата.
Функционални проблеми (като импотентност).

 • Хормонални проблеми и заболявания – Нивата на мъжките полови хормони се влияят пряко от работата на останалите жлези с вътрешна секреция. Хипофизната жлеза влияе върху производството на хормони в тестисите под ръководството на хипоталамуса. Недостиг на хормона гонадотропин също може да повлияе на фертилитета. Множествена склероза, диабет, автоимунни заболявания могат да причинят еректилна дисфункция, или да нарушат способността на сперматозоидите да оплодят яйцеклетката.

Какви репродуктивни проблеми се срещат при мъжете?

 • Нарушено образуване на сперматозоиди – Проблеми с производството на оптимално количество и качество сперматозоиди;
 • Еректилна дисфункция – Затруднено получаване и поддържане на ерекция;
 • Дефицит на мъжки хормони – Понижени нива на мъжки полови хормони;
 • Варикоцеле – При варикоцеле тестисите са твърде топли за производство на сперма. Това може да причини нисък брой сперматозоиди.
 • Хидроцеле – Вид подуване в скротума, кожната торбичка, която държи тестисите.
 • Болести на простатата – Проблемите с жлезата с напредване на възрастта и увеличаване на нейните размери могат да възпрепятстват успешното оплождане.

Лечение на мъжки репродуктивни проблеми с иновативни методи

Мъжкото безплодие е сериозно медицинско предизвикателство, въпреки че причините за него остават недостатъчно изследвани. Съвременните клиницисти разчитат предимно на стандартен анализ на спермата и физикален преглед за диагностика на мъжкия репродуктивен потенциал. Тези методи обаче не са достатъчно ефективни.

Асистираните репродуктивни техники постепенно се превръщат в основен терапевтичен подход. В текущата постгеномна ера, технологии като ин витро оплождане, роботизирана хирургия, терапия със стволови клетки и други иновативни подходи предлагат много възможности за преодоляване на мъжките репродуктивни проблеми.

Лечението на мъжкото безплодие се назначава съобразно основната причина за проблема или в случай на липса на установен проблем, може да се препоръчат базирани на научни доказателства лечебни методи, които подобряват плодовитостта.

Медикаментозно лечение

Някои медикаменти може да подобрят броя на сперматозоидите при мъже с безплодие. Обикновено се предписват медикаменти за стимулиране производството на специфични хормони, отговорни за възпроизводствените възможности.

Асистирани репродуктивни техники

Ин витро оплождането (IVF) е зачеване извън човешкото тяло. Това е най-често използваната помощна техника при репродуктивни проблеми в двойката, включително при установен мъжки фактор за тях. Този метод се назначава, когато:

 1. Концентрацията на сперматозоиди в спермата на мъжа е ниска.
 2. Мъжът има функционални проблеми, като импотентност.
 3. Спермата на мъжа съдържа антитела.
 4. Цервикалната слуз на жената пречи на транспорта на сперматозоидите.

Клиниките и лекарите, с които работи Бренер Груп, имат богат опит и успешна практика в сферата на асистираната репродукция. Самата IVF процедура протича в шест етапа, подробно описани в страницата Ин витро оплождане (IVF).

Ако сте изправени пред репродуктивни проблеми, може да се възползвате от нашите напълно безплатни консултации с най-добрите лекари и клиники за лечение на безплодие в Турция. Координатите за връзка с нас са имейл info@brennergroup.bg и телефон 0897 824 041, а тук може да прочетете повече за нашите услуги и как организираме Вашето лечение.

Криопрезервация за запазване на репродуктивните способности при мъже

Криопрезервацията е още една съвременна техника за съхраняване на сперма и тестикуларна тъкан, която позволява да се запазят във времето репродуктивните функции на мъжа. Методът е подходящ за мъже с онкологични заболявания, на които им предстои химио- или лъчетерапия; при оперативни интервенции в областта на половата система; при затруднения в отделянето на семенна течност и др.

Лечение на мъжко безплодие

Един от най-добрите лекари, с които ние от Brenner Group работим успешно в името на сбъдването на мечтата за дете, е д-р Тансу Гюделджи – специалист по андрология и част от екипа на проф. д-р Бюлент Търаш в болница Аджъбадем Маслак в Истанбул. Д-р Гюделджи е член на редица организации, като: Европейска асоциация по урология, Турската андрологична асоциация, Европейско ендоурологично дружество, Турската асоциация по ендоурология, Турска асоциация по урология. Той е един от най-добрите специалисти както в урологията, така и в лечението на мъжки репродуктивни проблеми. Работи с едни от най-новите технологии и прилага най-иновативните процедури при мъже, страдащи от безплодие в името на мечтата им да станат родители – прп на тестиси, пиезоелектрик, екзозом и микрочип.

По покана на Brenner Group, д-р Тансу Гюделджи ще гостува за първи път в България на 8, 9 и 10 септември в София и Стара Загора. За повече информация, вижте тук или посетете нашата Facebook страница.

Финални думи от Brenner Group

Преди по-малко от десетилетие възможностите за лечение на мъжко безплодие бяха ограничени до инсеминация (и) или IVF с помощта на донорска сперма. Днес значителният напредък в лечението на мъжкия фертилитет въведе иновативни терапевтични възможности, които предлагат на мъжете, включително тези без сперматозоиди в еякулата си поради генетични заболявания, значително подобрен шанс да заченат свое биологично потомство.

В Бренер Груп можем да помогнем да намерите различни решения за репродуктивни проблеми, като в зависимост от Вашия случай ще Ви бъде предложено лечение с най-съвременни и иновативни методи, прилагани в медицината на световно ниво. За удобство и достъпност предлагаме безплатни онлайн консултации за всички видове медицински прегледи и процедури, свързани с репродуктивни проблеми. Свържете се с нас още днес!