Във всеки момент от живота ни използваме гърба си за много дейности – вероятно повече, отколкото осъзнаваме. Той има ключова роля, когато повдигаме предмети, навеждаме се, ходим, изкачваме стълби, дори докато седим неподвижно. Затова не е изненада, че болките в гърба са едно от най-честите медицински оплаквания, както и основна причина за отсъствия от работа и инвалидност. 

Много фактори могат да причинят болки в гърба, но две от най-честите причини са наличие на мускулно напрежение и дискова херния (дископатия). Но как може да разберете дали болката, която изпитвате, се дължи на една от тези две причини? 

Първата стъпка е да знаете какви симптоми да търсите. Следващата е правилната диагностика и накрая – назначаване на лечение, подходяща физикална терапия и рехабилитация, която включва правилните упражнения. 

Защо се появяват болки в кръста?

Болката в гърба, и по-специално в зоната на кръста, е често срещан медицински проблем. По данни на СЗО, приблизително 619 милиона души живеят с болки в кръста и това е водещата причина за настъпване на трайни физически увреждания в световен мащаб. 

По отношение на силата ѝ, болката в областта на кръста може да варира от тъпа, постоянна болка, до внезапна, остра болка, която се спуска надолу по крака. Възможно е да се появи мигновено – от инцидент, падане или повдигане на тежко, или може да се развие бавно, поради свързани с възрастта дегенеративни промени в гръбначния стълб. 

В някои случаи възпалителни артритни заболявания предизвикват появата на болки в гърба и  кръста. Друга често срещана причина за тях е разтежението на мускул или обща слабост на мускулите на гърба. Понякога медицински състояния, като дискова херния, ишиас (заклещен нерв) или анкилозиращ спондилит, също могат да причинят болка в кръста. 

Симптоми на дискова херния

По данни на American Academy of Orthopaedic Surgeons между 60 и 80% от хората изпитват болки в кръста в даден момент от живота си. Някои от тях ги получават в следствие от дискова херния.

Дисковата херния (или разкъсване на междупрешленните дискове) е състояние, което кара диска да притиска и дразни близките нервни окончания. Това често се случва в лумбалната област (L4-L5 и L5-S1), но може да присъства и в шийния отдел на гръбначния стълб. 

Симптомите на дискова херния варират в зависимост от това къде се локализира точно и какъв корен на нерва притиска. Най-честите симптоми включват:

 • Периодична или продължителна болка в кръста.
 • Спазъм на мускулите на гърба.
 • Ишиас – болка, която започва близо до гърба или седалището и преминава надолу по крака към прасеца или стъпалото.
 • Мускулна слабост в краката.
 • Изтръпване на крака или стъпалото.
 • Намалени рефлекси в коляното или глезена.
 • Промени във функцията на пикочния мехур/червата.

Как се диагностицира дискова херния?

В допълнение към анализ на пълната медицинска история и физически преглед на пациента, може да се направят следните тестове:

 • Рентгеново изследване. 
 • Магнитен резонанс (MRI). 
 • Миелограма. 
 • Компютърна томография (наричана още CT или CAT).
 • Електромиография (ЕМГ)

Движение или обездвижване при дискова херния и болки в кръста?

Дори да страдате от дискова херния, това не означава непременно, че трябва да се подложите на операция. В повечето случаи вероятно няма да се налага оперативна намеса. Лечението на дископатията зависи от симптомите – дали се влошават непрекъснато или остават без промяна продължително време. Много хора, които първоначално имат проблеми, дължащи се на дископатия, ги решават напълно след няколко седмици или месеци терапия.

Това обаче е възможно с предписана от лекар физическа активност, промяна в навиците и подходящи упражнения, които помагат за облекчаване на болките в кръста и редуциране на мускулните спазми.  

Упражненията са жизненоважни за възстановяване и поддържане на гръбначния стълб здрав. Редовното спортуване е основният начин за превенция на проблемите с гърба. Важно е да сте сигурни, че избраните упражнения са ефективни и безопасни за Вашия конкретен случай. За това може да се погрижат специалистите по ортопедия и травматология, с които Бренер Груп работи. Ако проблемът е по-сериозен и изисква оперативна намеса, може да съдействаме и с избор на профилирани в областта на Гръбначната хирургия лекари (ендоскопска хирургия на гръбнак, сколиоза и хирургия при деформации).

Ефективни упражнения за дискова херния и болки в кръста

Защо препоръчваме повече движение, а не обездвижване? Научните изследвания показват, че хората, които спортуват редовно, имат много по-малко проблеми с гърба. Спортът помага за укрепване мускулите на гърба, които поддържат гръбнака. Така може да се намали риска от падания и наранявания, да се заздравят ядрото и коремните мускули, което намалява напрежението в гърба. 

Нека видим кои са петте най-ефективни упражнения за дискова херния и болки в кръста:

 1. Упражнение за гъвкавост на долната част на гърба – легнете по гръб със свити колене и стъпала на пода. Стегнете мускулите на корема, така че долната част на гърба Ви да се изправи нагоре, далеч от пода. Задръжте за пет секунди и след това отпуснете. Изравнете гърба, като издърпате таза към пода. Задръжте за пет секунди и след това отпуснете. Повторете 3-5 пъти дневно. 
 2. Мост – легнете по гръб със свити колене и стъпала на пода. Дръжте раменете и главата си отпуснати на пода и стегнете мускулите на корема и седалището. След това повдигнете бедрата, за да образувате права линия от коленете до раменете. Опитайте се да останете по този начин достатъчно дълго, за да направите три дълбоки вдишвания. Върнете се в начална позиция. Повторете 3-5 пъти дневно.
 3. Котешки гръб – подпрете се на колене и ръце на земята. Поемете си дълбоко въздух, бавно извийте гръбнака си, сякаш изтегляте корема нагоре към тавана, докато сваляте главата си надолу. След това бавно върнете гърба и корема към пода, докато изнасяте главата си нагоре. Върнете се в начална позиция. Повторете 3-5 пъти дневно.
 4. Странично извиване – застанете с изпънати ръце над главата. Поставете краката си здраво на земята, на разстояние около широчината на бедрата. Изпънете ръцете и горната част на тялото на една страна. Опитайте се да държите бедрата си прави. Задръжте за три до пет секунди. Върнете се в начална позиция и повторете, докато разтягате другата страна. Повторете 3-5 пъти дневно.
 5. Традиционна детска поза – подпрете се на ръце и колене на земята, докоснете големите пръсти на краката си, седнете на петите си, изпънете гръбначния стълб и опрете чело на пода. Можете да протегнете ръцете си напред или да ги поставите отстрани на тялото. Отпуснете лицето и челюстта. Обърнете внимание на местата в тялото си, които се движат, докато дишате. Задръжте позата за 10 до 30 секунди.

Кои упражнения трябва да избягвате при дискова херния и болки в кръста?

Физическата активност е чудесен начин за предотвратяване на дискова херния и лечение на болки в гърба, но някои упражнения могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Това са т.нар. “Супермен” упражнения (обратното гръбно извиване), коремни преси, повдигане на крака от лег и докосване на пръстите на краката от изправено положение.