Ако искате да стегнете тялото си, отидете на фитнес. Ако искате да тренирате мозъка си, слушайте музика. Малко са нещата, които могат да го поддържат във форма така, както го прави музиката. Тя е перфектното решение за съхраняване на когнитивното здраве в контекста на естествените процеси на стареене. 

Актуални научни изследвания в областта показват, че слушането на музика има положително въздействие върху тревожността, кръвното налягане и болката, както и върху качеството на съня, настроението, умствената пъргавина и паметта. Ние от Бренер Груп вярваме, че музикалната терапия може да допълни и надгради конвенционалното лечение на състояния като депресия и стрес и дори да спомогне за облекчаване на болковия синдром при редица други болести. 

Влияние на музиката върху човешкото здраве

В ежедневието музиката се използва широко като отдушник за по-лесно понасяне на различни ситуации. Всеки от нас интуитивно избира стила музика, който да слуша, когато тренира във фитнеса или релаксира след натоварен ден. Подходящата мелодия може да ни увлече в ритъма на танца, да промени настроението ни и да преобърне емоционалното ни състояние. Обяснението на тези ефекти е, че без да осъзнаваме музиката предизвика в тялото ни хормонални и неврологични реакции. 

Музиката е била част от бита и културата на хората от най-дълбока древност. Предците ни са я използвали в религиозните ритуали, с които отбелязват знакови събития в живота на племенните общности. Служила е като средство, с което са посрещали и преживявали предизвикателствата, пред които ги поставя природата. С  навлизането на технологиите в ежедневието, хората от всички възрасти все повече прибягват към музиката за управление на енергийния си баланс и подобряване на настроението. Малко от тях обаче са запознати с нейните лечебни свойства и благотворното ѝ влияние върху човешкото здраве.

Музиката е много сложна по своята същност. Представлява съвкупност от елементи, включително темпо (скорост), ритъм, тембър (качество на звука), динамика (сила на звука), хармония, мелодия (височина) и понякога текст. Ритъмът има силно въздействие върху тялото, защото репликира естествените звуци на организма.  В този смисъл  работи като сигнал, който мозъка лесно разпознава и на който реагира. Учените са установили, че сърдечната и дихателната честота и невронната активност автоматично се синхронизират с ритъма на музиката. Това намира пряко отражение върху настроението и емоционалността. 

Регулиращият ефект на музиката върху настроението и емоциите

Вероятно добре познавате енергизиращия и релаксиращ ефект на музиката и редовно се възползвате от тях. Едва ли си давате сметка обаче, че при избора на музика за определен повод несъзнателно анализирате музикалните компоненти в песните, измежду които се чудите и чувствата, които предизвикват у вас. 

По отношение съставните елементи на музиката, научните изследвания в областта допускат, че височината на тоновете е в корелация с настроението и емоциите, които провокират. Енергизиращата музика се характеризира с бързо темпо, широка тоналност и синкопирани ритми. За разлика от нея, релаксиращата музика има бавно темпо, нисък мелодичен диапазон и постоянен ритъм. Следователно, ефектите на различните жанрове музика върху здравето са различни. 

Музикалните терапевти често използват принцип, известен като iso (изо), за да влияят на физическото или емоционално състояние на пациентите. Принципът на iso включва първо слушане на музика, която кореспондира на моментното настроение на пациентите, а след това постепенно преминаване към музика, която като темпо и височина на тоновете, съответства на желаното настроение, до което се стремят да доведат пациента. 

Музика за управление на болката, стреса и безпокойството

Възприемането на болката е сложен процес. Основава се на взаимосвързани физиологични, психосоциални, културни и лични фактори. Много изследвания показват, че музиката може да играе положителна роля при управление възприятието за болката (Linnermann et al. 2015). Тя се прилага като лечебно средство за намаляване на стреса и безпокойството, защото има преки ефекти върху здравословното състояние (Bradt, Dileo & Potvin, 2013). Доказано е, че може да послужи за понижаване физиологичните маркери на стрес, като нивата на кортизол, адреналин, сърдечен ритъм и кръвно налягане. Свиренето на музикален инструмент е друг начин за използване на терапевтичния потенциал на музиката и управление на стреса.

Ползи на музиката за човешкото здраве

За финал ще се опитаме да обобщим всички изследвани ползи на музиката за човешкото здраве, които са залегнали в основата на музикотерапията:

  • Благотворна е за сърцето. Проучвания показват, че кръвта тече по-лесно, когато има фонова музика. Тя също така съдейства за понижаване на сърдечната честота, кръвното налягане и кортизола (хормона на стреса). 
  • Подобрява настроението. Музиката стимулира производството на хормоните допамин и серотонин. Това помага за облекчаване на чувството на тревожност и депресия. Музиката се обработва директно от амигдалата, която е частта от мозъка, отговаряща за настроението и емоциите.
  • Намалява стреса. Изследванията са установили, че слушането на музика може да облекчи стреса, като  задейства биохимични сигнали в организма.
  • Облекчава симптомите на депресия. Когато се чувствате потиснати, музиката може да ви помогне да си възвърнете доброто настроение – подобно на физическите упражнения.
  • Стимулира спомените. Няма лек за болестта на Алцхаймер или деменцията, но е доказано, че музикалната терапия облекчава някои от симптомите на тези заболявания. Тя може да отпусне пациент в превъзбудено състояние, да подобри настроението му и комуникацията с други хора.
  • Управлява болката. Чрез намаляване нивата на стрес и осигуряване на силен конкурентен стимул на сигналите за болка, които навлизат в мозъка, музикалната терапия може да помогне за облекчаването ѝ. Музиката може значително да намали възприеманата интензивност на болката, особено при гериатрични грижи, интензивни грижи или палиативна медицина.
  • Помага за прием на по-малко количество храна. Пускането на тиха музика във фонов режим (и затъмняването на светлините) по време на хранене може да помогне на хората да забавят темпото, докато се хранят, и в крайна сметка да консумират по-малко храна.
  • Увеличава издръжливостта при тренировка. Слушането на музика с бързо темпо може да повиши физическото представяне и издръжливостта по време на тренировъчна сесия, както и да я направи по-приятна. 

Освен всички гореизброени ползи проучванията показват, че музиката може да се използва като съпътстващ терапевтичен метод при хора със синдром на Даун. Установено е също, че тя влияе положително върху развитието на мозъка, както и че води до:

  • Подобряване на комуникацията и социалните умения. 
  • Възприемане на музиката като забавен и мотивиращ начин за справяне с предизвикателни или повтарящи се задачи.