В световен мащаб инфертилитета засяга около 12% от двойките в зряла възраст. По неофициални данни в България стотици хиляди души страдат от репродуктивни проблеми. За съжаление, освен недостатъчното наличие на информация, финансовите и бюрократични предизвикателства, свързани с пътя на репродуктивното лечение, се оказат допълнително препятствие за тях. През периода на пандемията пък многократно бяха спирани плановите процедури и операции, включително инвитро, в специализираните клиники.

Въпреки напредването на медицината и натрупания опит в областта на асистираната репродукция, в България все още много двойки се надяват тяхното малко чудо да се случи. Много често причините за невъзможност за създаване на семейство от двама души могат да се дължат, както на проблеми при жените, така и при мъжете. Освен напреднала възраст, има и редица други фактори като:

 • запушване на маточните тръби вследствие на болести или възпаление;
 • ендометриоза;
 • усложнения с овулацията;
 • повишени нива на пролактин, които водят до блокиране на овулацията;
 • поликистоза на яйчниците;
 • малък брой сперматозоиди при мъжете и ниска подвижност;
 • инфекция на тестисите;
 • хормонален дисбаланс, водещ до дефицит на тестостерон и др.

Навременната диагностика и консултация с правилните специалисти са решаващи по пътя към справянето с репродуктивните проблеми. За част от двойките, решението са инвитро процедури. Основните фактори, които се вземат предвид преди пристъпване към инвитро, са: здравословното, физическо и психическо здраве на пациентите. Понякога именно те възпрепятстват провеждането на лечение.

Добрата новина е, че през последните години има редица възможности за финансиране на инвитро процедури у нас, а все повече световни специалисти посещават страната ни. За консултации с пациенти в България идват някои от най-добрите лекари, признати в световен мащаб с иновативните методи, които прилагат и нивата на успеваемост, които постигат. Съвсем скоро, за трети път по покана на Brenner Group, в България ще гостува проф. д-р Бюлент Търаш – завеждащ инвитро отделението на болница “Аджъбадем Маслак” в Истанбул. Този път обаче заедно с него ще бъде и д-р Тансу Гюделджи – специалист по андрология от същата болница и част от екипа на проф. Търаш.

Консултациите ще се проведат на 08.09.2023г. в гр. Стара Загора – хотел Бест Бутик, както и на 09.09 и 10.09.2023г. в гр. София в хотел Витоша, зала №233. Регистрираните за събитията ще могат да разговарят на живо с двамата лекари. По време на тях ще присъства и преводач на български език.

Консултациите ще бъдат паралелни и ще се проведат в рамките на един ден в Стара Загора и два дни в София, като на място няма да бъдат извършвани физически прегледи.

Събитията са подходящи за:

 • двойки с репродуктивни проблеми, опитващи да имат дете повече от 1 година;
 • двойки, имащи нужда от второ мнение за вече проведени неуспешни лечения и манипулации;
 • жени с намален или изчерпан яйчников резерв;
 • жени в менопауза, отговарящи на определени критерии и искащи дете;
 • всички търсещи алтернатива за инвитро в Турция.
 • За първи път, в рамките на събитията, ще бъдат консултирани и мъже с репродуктивни проблеми.

Самите консултации ще стават на база на предварително изпратени изследвания (АMH, FSH, LH, Пролактин, Естрадиол, Прогестерон FT3, FT4, TSH, ТАТ и МАТ, Спермограма) и кратка история на всеки случай, като на място няма да се провеждат физически прегледи.

Професор Търаш е един от водещите световни специалисти в областта на инвитро процедурите и справянето с репродуктивните проблеми. В своята кариера е специализирал в Англия, САЩ и Израел. Президент е на Турската асоциация по гинекология и акушерство от 2008 година както и вицепрезидент на Асоциацията за контрацепция и репродуктивно здраве. Той е един от най-добрите лекари, които разработват иновативни решения в областта на инвитро и работят с авангардни технологии, постигайки по-голям успех от всякога. Професор Търаш е единственият специалист, който работи със стволови клетки, даващи шанс за зачеване дори на жени в менопауза. Неговият екип също прилага и иновативния метод плазмотерапия при пациентки с изчерпан ячйников резерв, а отскоро и екзозом – изолиране на нано частици от кръвта, които се използват за предаване на информация между клетките.

Доктор Тансу Гюделджи е водещ андролог, част от екипа на проф. д-р Бюлент Търаш в болница „Аджъбадем Маслак“ в Истанбул. Доктор Гюделджи е член на редица организации, като: Европейска асоциация по урология, Турската андрологична асоциация, Европейско ендоурологично дружество, Турската асоциация по ендоурология,Турска асоциация по урология. Той е един от най-добрите специалисти както в урологията, така и в лечението на мъжки репродуктивни проблеми като някои от процедурите, които прилага при мъже, страдащи от безплодие, са плазмотерапия на тестиси, пиезоелектрик, екзозом и микрочип.

Местата са ограничени. Побързайте и запишете час за безплатна консултация с проф. Търаш или д-р Гюделджи на телефон +359 897 824 041 или се свържете с нас на: info@brennergroup.bg. Ще получите инструкции как да изпратите нужната документация и история на вашия случай.