В световен мащаб безплодието (инфертилитета) засяга 8-12% от двойките в репродуктивна възраст и се смята за често срещан проблем. По неофициални данни в България над 150 000 двойки страдат от репродуктивни проблеми. За наличие на диагноза “безплодие” се говори, когато е налице невъзможността за зачеване и бременност в продължение на повече от 1 година редовен полов живот.

Широко разпространено схващане е, че причините за инфертилитета по-често са свързани с проблеми при жените. Интерсен факт е, че статистически относителният дял на диагностицирани възпроизводствени проблеми при мъжете и жените е близък.

За щастие днес съществуват различни методи за преодоляване на репродуктивни смущения и при жените, съобразени с първопричините за тях, както и с историята на заболяванията и състоянието на пациента. Най-познати и прилагани при нежния пол са фармакологичното лечение, вътрематочната инсеминация и асистираната репродуктивна технология (ART). През последните години широка популярност придобива и лечението със стволови клетки. То дава нови надежди за справянето с проблемите, свързани със зачеването и повишаване шансовете за успеваемост при инвитро оплождането.

Специалисти, които работят в сферата, споделят, че след 35-годишна възраст възпроизводствения потенциал при жените намалява значително.

Освен напредването на възрастта има много други фактори, които се отразяват негативно върху физиологичните възможности за заченване. Част от тях са свързани с определени здравословни състояния, генетична (наследствена) предразположеност, начин на живот и могат да включват:

 • запушване на маточните тръби вследствие на прекарани заболявания и инфекции;
 • ендометриоза;
 • усложнения при овулация;
 • повишени нива на хормона пролактин, които водят до блокиране на овулацията;
 • проблеми с яйчниците (поликистоза);
 • миома на матката;
 • кисти;
 • тумори;
 • автоимунни заболявания (лупус, ревматоиден артрит, болест на Хашимото, заболявания на щитовидната жлеза);
 • инфекции, предавани по полов път (ППИ);
 • синдром на поликистозни яйчници (PCOS);
 • първична недостатъчност на яйчниците (POI);
 • прекомерна употреба на опиати и други химични вещества;
 • тютюнопушене

Независимо от причината, навременната диагностика и консултация със специалист са решаващи за овладяване на репродуктивните проблеми.

лечение на репродуктивни проблеми при жени

Иновативно лечение със стволови клетки на репродуктивни проблеми при жени

Съществуват научни и клинични доказателства, че автоложната трансплантация на стволови клетки може да се използва за лечение на безплодие. Оказва се, че в комбинация с IVF (ин витро оплождане)  метода тя повишава значително шансовете за успешно зачеване. През последните няколко години учени и пактикуващи медици се насочват към процедури със стволови клетки за подобряване на състоянието на яйцеклетките и дори “създаване” на нови.

стволова клетка

Какво е стволова клетка?

Стволовите клетки са първичните, родоначални клетки, наричани още “суров материал” на тялото. Отличават се със способността си при подходящи условия непрекъснато да се делят, самовъзстановяват и още, да се превръщат в най-различни други видове клетки със специализирани функции. Те са още самообновяващи се, самовъзпроизвеждащи се недиференцирани клетки. При подходящи условия, са способни да произвеждат други специфични клетки.

Това са клетките, които пролиферират бързо във всяка тъкан или орган в нашето тяло и възстановяват увредената в него област. Пролиферацията на клетките е процес, в който се наблюдават клетъчен растеж и деление.

Стволовите клетки имат ключова роля в здравето и са изключително ценни при лечение и възобновяване на тъкани, органи и системите в организма. Именно поради тази причина работата със стволови клетки е сред най-иновативните и перспективни области в съвременната медицина.

Стволовите клетки често се асоциират с костния мозък и кръвта от пъпна връв. Днес учените са открили, че те могат да бъдат извлечени от различни източници. Стволови клетки има и в репродуктивните органи на човешкия организъм., Те играят ключова роля за образуването на сперматозоидите и яйцеклетките, запазване на функциите на тъканите на яйчниците и тестисите и спомагат за достигане до краен стадий на бременност за ендометриума (вътрешната лигавица на матката).

Лечение на безплодие при жени

Стволови клетки като лечение на репродуктивни проблеми при жените

Допреди няколко години се знаеше, че  жените се раждат с всички налични яйцеклетки, които организмът им има в наличност. Но екип от Обща болница Масачузетс в Бостън открива, че има стволови клетки скрити в защитната обвивка на яйчника, които могат да узреят и да се превърнат в яйцеклетки. Оказва се също така, че стволовите клетки могат да послужат за обновяване на възрастни яйцеклетки и да подобрят значително тяхната жизнеспособност с цел зачеване.

Именно затова има създадени протоколи на лечение със стволови клетки за регенериране и реактивиране функциите на яйчниците. Използвани в специални условия, стволовите клетки могат да бъдат програмирани от “суров материал” в женски хромозоми, отговорни за съзряването на яйцеклетките и така да подобрят качеството на яйчниковия резерв. Поставяйки ги в организма, с помощта на сложни процедури, специалистите “поправят” дисфункцията отговорна за безплодието при жените с репродуктивни проблеми.

Стволовите клетки имат широко приложение в  лечението на безплодие при жените, защото имат способността да се делят без ограничения и да се превръщат в клетките, до които се докоснат. Успеваемостта на лечението зависи от много фактори, включително и от възрастта на пациентката, наличие на заболяване и цялостното здравословно състояние.

Механизмите на действие на стволовите клетки при безплодие включва:

 • “Подмяна” на увредените клетки и възстановяване на структурата и функцията на засегнатия орган.
 • Активиране на така наречените „спящи клетки“, които са спрели своите нормални „клетъчни цикли”.
 • Секреция на биологично активни вещества (цитокини, ензими), които стимулират функционирането на яйчниците при жените.
 • Възстановяване на междуклетъчното взаимодействие, което води до повишена чувствителност на клетъчните рецептори към хормони, растежни фактори, лекарства, активиране на процесите на клетъчно делене и узряване.

Като част от лечението на безплодието, стволови клетки се извличат предимно от мастни тъкани или костен мозък от лекар – специалист в областта и и се  инжектират обратно в тялото на пациентката, за да заменят увредените клетки.

Проф. Д-р Бюлент Търаш – специалист в репродуктивната медицина и пионер в лечението със стволови клетки

Професор д-р. Бюлент Търаш е светило в репродуктивната медицина. Нарежда се сред световнопризнатите специалисти в областта на ин витро процедурите и справянето с репродуктивните проблеми. Популярен е с прилагането на авангардни технологии. Заедно със своя екип професор Търаш работи със стволови клетки, даващи шанс за зачеване дори на жени в ранна менопауза. Той е единственият сертифициран лекар от Министерство на здравеопазването в Турция, който има право да провежда такъв тип лечение.

Организирането на прегледи при д-р Търаш е достъпно за пациенти от България. Екипът на Бренер Груп предлага за вас пълни медицинските консултации и осигурява посреднически услуги при организирането на лечение за вас и вашите близки.

Нашите специалисти са отдадени на каузата да помагат на  двойки, които се нуждаят от лечение свързано с репродуктивното здраве, но и с други здравни проблеми и заболявания. Към всеки пациент имаме индивидуален подход, непрекъсната подкрепа и обгрижване.

Ако имате нужда от консултация, лечение или диагностика, не се колебайте да изпратите тук кратко резюме, описващо вашия проблем.