През 2021 г. Световната здравна организация обявява рака на гърдата за най-разпространеното онкологично заболяване в световен мащаб. Според статистиката за 2020 г. на всеки 20 секунди някъде по света се диагностицира жена с рак на гърдата. Това означава, че заболяването към този момент вече засяга по 1 на всеки 7 жени на възраст до 74 години.

В България през 2020 г. над 4060 жени са диагностицирани с рак на гърдата, което означава, че 25,5% от всички жени с онкологично заболяване страдат именно от този вид рак. Друга тревожна тенденция както в България, така и в света, се наблюдава по отношение на повишената честота на развитие на рак на гърдата сред все по-млади жени след пандемията от COVID-19 – дори и при жени в началото на 30-те си години, които посещават онколозите с вече развит най-тежък стадий на заболяването.

Според специалистите диагнозата за рак на гърдата е от голямо социално значение, тъй като при достатъчно ранното диагностициране на заболяването е възможно да се вземат радикални мерки и засегнатите жени да се излекуват трайно за десетилетия напред. За тази цел обаче е изключително важно и необходимо да се повиши общата информираност на пациентките относно диагностиката, лечението и превенцията на рака на гърдата.

Ето защо и ние от Brenner Group решихме да ви запознаем по-подробно с рисковите фактори, симптомите и методите за самоизследване, диагностика и лечение на това онкологично заболяване. Останете с нас до края на статията, ако искате да научите повече и за това дали и как е възможно да се редуцира индивидуалният риск от развитие на рак на гърдата.

Кои са рисковите фактори и най-честите симптоми на рак на гърдата?

Рисковите фактори са предпоставките, които повишават опасността от развитието на онкологичното заболяване. Но при онкологичните заболявания е възможно даже при наличието на няколко рискови фактора определени хора да запазят здравето си, а други да развият заболяването дори при отсъствието на рискови фактори.

Повечето злокачествени тумори на гърдите са спорадични и се развиват поради случайно увреждане на ген след раждането на човека.

А сред най-честите рискови фактори за развитието на рак на гърдата се нареждат:

 • възрастта (с нейното напредване се увеличава рискът от развитие на рак  на гърдата);
 • генетичното предразположение (съществуват няколко наследствени генa, свързани с повишен риск от развитие на рак на гърдата и други видове карциноми);
 • вече преболедуваният рак на гърдата (жена, която вече е преболедувала от рак на гърдата, е изложена на повишен риск от развитие на нов тумор на някоя от гърдите си);
 • фамилната анамнеза за рак на гърдата (при наследствено предаван рак на гърдата в семейства от близки роднини от първа линия (майка, сестра и деца) рискът от развитие на заболяването е по-висок).

Според статистиките около 80% от онкологичните заболявания на гърдата се диагностицират при жени на възраст над 50 години, 20% – при жени под 50 години, а половината от тях – при жени под 30-годишна възраст. Средната възраст на диагностициране е 61 години, но една трета от раковите заболявания на гърдата се диагностицират при жени над 69 години.

По отношение на генетичното предразположение BRCA1 и BRCA2 са най-често срещаните мутации, които се свързват с повишен риск от развитие на рак на гърдата и други видове карциноми.

При жените с анамнеза за предишни ракови заболявания на гърдата вероятността за повторно развитие на този вид карцином е три до четири пъти по-голяма.

В случаите с фамилна анамнеза за рак на гърдата рискът от развитие на заболяването се увеличава до два пъти за останалите членове на семейството.

Освен това сред рисковите фактори за развитието на това онкологично заболяване се нарежда и начинът на живот, тъй като различни фактори от ежедневието също допринасят за образуването на различните видове карциноми. Такива фактори например могат да бъдат наднорменото тегло, тютюнопушенето, повишената употреба на алкохол, нездравословното хранене, недостатъчната физическа активност, както и приемът на хормонална заместителна терапия при менопауза или непрекъснатият прием на контрацептивни таблетки в продължение на повече от 4 години.

И не на последно по важност място, тъй като клетките на гърдите са чувствителни към естроген и към наличието на естроген в кръвта през целия живот, всички фактори, които увеличават общата продължителност на излагане на естроген в кръвта, повишават и риска от развитие на рак на гърдата. Това важи особено за:

 • жените, при които менструацията е настъпила преди 12-годишна възраст;
 • жените, при които менопаузата е настъпила след 50-годишна възраст;
 • жените, които не са имали деца, тъй като естрогенът рязко намалява по време на бременност и кърмене;
 • жените, които са родили първото си дете на възраст след 35 години.

За жените, които са родили няколко деца и са ги кърмили, рискът от рак на гърдата е значително по-нисък.

Обичайните симптоми, по които можете да разпознаете наличието на заболяването, включват:

 • променен цвят или текстура на кожата на гърдата (например лющеща се кожа около зърното и ареолата; потъмняване на кожата около зърното);
 • наличие на безболезнена твърда бучка в гърдата или в областта на подмишницата, която може лесно да се напипа с ръка;
 • кожни изменения (например потъмняване, оформяне на целулит и неравности („портокалова кожа“), дразнене и/или обрив, синини и/или рани, разширяване на кръвоносните съдове, хлътвания и чести отоци);
 • променен размер или форма на гърдата поради растящи с времето отоци;
 • промени в зърното (например хлътване навътре или сплескване на зърното, промяна в цвета и/или формата му, поява на рани, пукнатини или екземи по него);
 • отделяне на секрет с различен цвят от зърното (например прозрачен, млечен, жълт, зелен или дори червен);
 • видими и осезаеми отоци под мишницата.

Самоизследване на гърдите и диагностика

Специалистите съветват всяка жена на възраст над 40 години без фамилна анамнеза за заболяването да се преглежда самостоятелно у дома поне веднъж месечно.

Самостоятелните прегледи в домашни условия може да се извършват по следните начини:

 • под душа, като поставите лявата си ръка на тила и с пръсти опипате цялата си гърда с кръгови движения в посока от мишницата към центъра на гърдата – препоръчително е ръцете ви да са насапунисани и да повторите движенията с разменени ръце;
 • пред огледалото, като поставите ръцете си до тялото и огледате гърдите си за промени, а след това повторите прегледа с високо вдигнати ръце;
 • в легнало положение, като поставите възглавница под дясното си рамо и вдигнете дясната си ръка зад тила, а след това разтриете дясната си гърда с малки кръгови движения с лявата ръка и проверите цялата област на гърдата и мишницата си.

За диагностика и скрининг за рак на гърдата се използват няколко основни метода. Сред тях се нареждат различните видове мамография (скринингова, диагностична, дигитална и 3D), ултразвуковото изследване на млечните жлези и магнитнорезонансното изследване на гърдите.

Нека да започнем с мамографията. Тя е специфичен метод за образна диагностика, при който с относително ниска доза рентгеново лъчение се визуализират структурите, изграждащи млечните жлези.

Скрининговата мамография се използва най-често за ранна диагностика на рак на гърдата и се извършва при жени, които нямат оплаквания или видими промени в млечните жлези. Обикновено тя изследва двете гърди в две взаимно перпендикулярни проекции и чрез нея се откриват туморни формации, които не се опипват при палпация. Това изследване е задължително за жените на възраст над 45 години и за тези с повишен риск от развитие на рак на гърдата.

Диагностичната мамография се извършва при всички жени със симптоми на млечните жлези, като например напипващи се туморни маси, удебеление или зачервяване на кожата на гърдата, секреция от каналите, деформация на зърното или болка. Диагностичната мамография се използва и за уточняване на всички установени изменения при скрининговото изследване.

При дигиталната мамография вместо обикновения рентгенов филм се използват детектори, които превръщат отслабените рентгенови лъчи в електрически сигнали. От тях се получава образ, който може да се анализира на екран или да се принтира на специален филм. Сред предимствата на това изследване се нареждат високата разделителна способност, позволяваща да се визуализират изключително малки патологични находки, както и по-ниската прилагана доза йонизиращо лъчение.

Дигиталната триизмерна (3D) мамография представлява голям напредък в диагностиката на рака на гърдата през последните 20 години. Апаратът за нея създава триизмерни образи, които помагат на лекарите да изследват труднодостъпни зони, особено при жените с по-плътни млечни жлези. Водещото предимство на 3D мамографията пред конвенционалната мамография е възможността за откриване на по-малки тумори и по-прецизно диагностициране на вида на туморите.

Ултразвуковото изследване на млечните жлези се извършва с помощта на апарат с висока разделителна способност за допълнително уточняване на всяко установено патологично отклонение в състоянието гърдите. То допълва информацията, получена чрез мамографията. Ултразвуковото изследване е показано при пациентки в детеродна възраст, тъй като не се прилага йонизиращо лъчение.

Магнитнорезонансната томография е най-съвременният метод за диагностициране на неуточнени формации в млечните жлези, за ранна диагностика на пациентки с повишен риск от рак на гърдата, при диагностициране на рецидив на лекуван рак на гърдата или при жени с импланти в млечните жлези. Поради отсъствието на йонизиращо лъчение методът е подходящ за млади пациентки.

Методи на лечение на рак на гърдата

Размерът и местоположението на тумора, резултатите от лабораторните изследвания на раковите клетки и стадият на заболяването определят избора на най-подходящото лечение при рак на гърдата, като то се разделя на два основни вида – локално и системно.

Възможностите за локално лечение се прилагат с цел отстраняване или контрол на раковите клетки в определена област. Те включват опциите за оперативно лечение и лъчетерапия. В началните стадии на рак на гърдата първо се извършва операция, а последващото лечение се определя въз основа на хирургическите находки, степента на заболяването и патологията.

Опциите за системно лечение целят унищожаване или контрол на раковите клетки в цялото тяло. Сред тези методи се нареждат химиотерапията, хормоналната терапия и таргетната терапия. Възможно е на един пациент да се назначи само една или няколко комбинирани различни форми на лечение.

Оперативното лечение на рак на гърдата се изразява в отстраняване на тумора и част от околната здрава тъкан. Чрез този метод се изследват и аксиларните лимфни възли в мишничната ямка чрез лимфна дисекция. Колкото по-малък е размерът на тумора, толкова по-голям шанс има за извършване на органосъхраняваща операция. 

Операциите за отстраняване на тумор на гърдата се делят на два основни вида, наречени туморектомия и мастектомия. При туморектомията се премахва туморът с част от здравата тъкан с чисти резекционни линии, като по-голямата част от гърдата се запазва. При мастектомията се извършва цялостно премахване на гърдата.

При лъчетерапията се прилагат високоенергийни рентгенови лъчи или други частици, които разрушават туморните клетки. Това се случва по три основни начина на приложение, известни като перкутанна лъчетерапия, интраоперативна лъчетерапия и брахитерапия. Перкутанната лъчетерапия се прилага външно от машина през кожата, интраоперативната лъчетерапия – по време на самата операция при малки тумори, а при брахитерапията се използват източници на радиоактивност директно върху тумора.

Налични са данни за добър ефект от интраоперативната лъчетерапия и брахитерапията. Лъчелечението се прилага по дозирана схема с разпределение във времето. То често понижава драстично риска от появата на рецидив. Установено е, че след приложението на лъчетерапия рискът от рецидив е под 5% в следващите 10 години независимо от мащаба на операцията. Ако в лимфните възли също са открити туморни клетки, може да се приложи перкутанна лъчетерапия и на същата страна на шията, под мишницата или по гръдната стена.

При химиотерапията се използват специални лекарства за разрушаване на туморните клетки, известни като химиотерапевтици. Тяхното действие се изразява в прекъсване на процеса на растеж и делене на злокачествените клетки, като е възможно те да се прилагат преди операция, за да се намали размерът на тумора, за да се улесни самата процедура и за да се редуцира рискът от повторна поява на заболяването. След оперативна интервенция химиотерапевтиците се използват за предотвратяване на рецидив.

Хормоналната терапия е изключително ефективен метод за лечение на различни тумори, които имат позитивни естрогенови или прогестеронови рецептори. Тези тумори използват хормоните като гориво за растежа и разпространението си. Блокирането на хормоните помага да се предотвратят рецидивирането на заболяването и фаталният изход от него. Те могат да се използват самостоятелно или след химиотерапия.

Таргетната терапия се „цели“ в специфични гени, протеини или околна тъкан, които подпомагат растежа и развитието на раковите клетки. Лекарствата, които се използват за целта, са много специфични и действат на различен принцип в сравнение със стандартната химиотерапия. Те блокират растежа и разпространението на туморните клетки, като нанасят минимална вреда на околните клетки, тъкани и органи.

Можете ли да намалите риска си от развитие на рак на гърдата и как?

За съжаление не съществува сигурен начин за превенция на рака на гърдата, но специалистите съветват да спазвате следните няколко препоръки, чрез които значително може да намалите риска си от развитие на заболяването:

 1. Старайте се да поддържате теглото си в здравословни граници чрез подходящ хранителен режим и добра физическа активност. Наднорменото тегло се свързва с повишаване на риска от възникване на редица заболявания, включително и рак на гърдата.

 

 1. Осигурявайте си достатъчна физическа активност. Според редица проучвания упражненията и физическата активност въздействат изключително благоприятно върху здравето на гърдите. Препоръчително е да сте ангажирани с умерено интензивна физическа активност, като например бързо ходене, поне по 150 минути седмично или по 75 минути с по-интензивни натоварвания. Желателно е да разпределяте равномерно тренировките си през цялата седмица.

 

 1. Избягвайте заседяването. Според най-скорошните проучвания прекарването на допълнително време в седнало положение извън работния ден повишава риска от възникване на онкологични заболявания особено при жените.

 

 1. Ограничете консумацията си на алкохолни напитки. Последните проучвания сочат, че дамите, които консумират по 2 – 3 алкохолни напитки ежедневно увеличават риска си от развитие на рак на гърдата с около 20%. Рискът се повишава леко дори при консумацията само на една алкохолна напитка на ден.

 

 1. Не се подлагайте на рентгенови изследвания, без те да са ви действително необходими, тъй като те оказват лъчево натоварване върху организма ви. Задължително е лекар да преценява необходимостта от извършването на такива изследвания. Избягвайте да си ги „назначавате“ сами.

 

 1. Не се подлагайте на хормонална заместителна терапия, ако тя не е наистина наложителна за вас. Налични са данни, че рискът от развитие на рак на гърдата се повишава за жените в менопауза, които се подлагат на такава терапия по собствено желание.

 

 1. Не пропускайте профилактичните си прегледи и редовно се преглеждайте сами у дома. При профилактичен преглед заболяването може да се открие в ранен стадий, което осигурява повече възможности за по-ефективно лечение. Започнете да посещавате профилактични прегледи още след като навършите 20 години. Според препоръките на Световната здравна организация дамите на възраст между 20 и 39 години трябва поне веднъж в месеца да се самоизследват, а веднъж на всеки 3 години да посещават лекар за профилактичен преглед. Между 40 и 50 години, освен ежемесечното самоизследване, лекарските прегледи трябва да се провеждат по веднъж годишно. Първата мамография трябва да се извърши на възраст от 40 години, а след това да се извършва по веднъж на всеки 2 години до 50-годишна възраст и с последващо ежегодно провеждане.

Ние от Brenner Group също твърдо подкрепяме всички тези полезни насоки и силно вярваме, че своевременната грижа за здравето на гърдите ви е най-важната предпоставка за съхраняването му в дългосрочен план. А ако търсите възможности за организиране на провеждането на вашата диагностика или лечение, не се колебайте да се свържете с нас – на ваше разположение сме да ви съдействаме 24/7!