Патологичното затлъстяване е проблем с нарастваща тежест в съвременното общество. Глобалните прогнози предвиждат, че повече от половината световно население ще страда от наднормено тегло до 2035 г. За съжаление, за много от хората, които понастоящем се сблъскват с този проблем, конвенционалните методи за редуциране на излишните килограми (диета, спорт и т.н.) не са достатъчни за постигане на желаните промени.

Въпреки това, решение за справяне със затлъстяването съществува и е познато в медицинските среди като “бариатрична хирургия”. Повече за това какво представлява, за кого е подходяща като интервенция и какви резултати можете да очаквате при подлагане на подобна процедура, може да научите в тази статия.

Какво представлява бариатричната хирургия?

Бариатричната хирургия обединява няколко вида миниинвазивни оперативни процедури, предоставящи ефективно решение на проблема с наднорменото тегло. Този тип хирургична намеса е свързан с промяна на стомашните размер и анатомия, като при някои от подходите се наблюдават още и изменения в храносмилателния процес и в производството на чревни хормони.

Посредством бариатричната хирургия могат да бъдат избегнати редица други състояния, съпровождащи затлъстяването като например: заболявания на сърдечно-съдовата система, нарушения в двигателните функции на организма, диабет тип 2, чернодробни заболявания и др. Важно е да се подчертае, обаче, че бариатричната хирургия – макар и известна с високата си ефективност – е само част от решението на проблема с наднорменото тегло. Чрез нея се създава необходимата основа за изграждането на по-здравословен начин на живот, но неговата поддръжка в дългосрочен план е въпрос на ежедневни навици и лична отговорност от страна на пациента.

модел на бариатрична хирургия

Какви видове процедури обхваща този тип хирургия?

В зависимост от търсения резултат и индивидуалното състояние на пациента, бариатричната хирургия може да се извърши чрез няколко различни подхода, с чиито основни характеристики ще ви запознаем по-долу.

Стомашен байпас

Чрез този метод стомахът се разделя на две части, от които по-малката се свързва с тънките черва, с цел да се създаде умален “резервоар”, в който да попада приеманата в организма храна. По този начин, усещането за засищане настъпва много по-рано, количествата приемана от пациента храна намаляват значително и се изгражда основа за редуциране на излишните килограми. Чрез стомашния байпас е възможно отстраняване на до 80% от размера на стомаха, поради което подходът добива широка популярност в медицината.

Ръкавна гастректомия

При тази бариатрична процедура отново се премахва значителен процент от стомаха, като остатъчните му части се прикрепят заедно, образувайки вертикален “ръкав” под формата на банан. Освен че спомага за по-бързо засищане и редуциране на приеманите количества храна, този подход в много случаи се свързва и с изменения в чревните хормони, засилващи апетита.

Поставяне на интрагастрален балон

Интрагастралният балон е сред най-новите методи в лечението на наднорменото тегло. При този тип процедура, в стомаха на пациента се поставя пълен с физиологичен разтвор балон, посредством който се ограничава количеството храна, попадаща в организма. Този подход, за разлика от останалите два, крие повече рискове и близо 33% от пациентите докладват неприятни симптоми през възстановителния период (например, гадене и болки в областта на стомаха). Поради тази причина, ръкавната гастректомия и стомашният байпас намират по-широко приложение.

Всеки от разгледаните методи се отличава със своите предимства и недостатъци. Именно затова, преди да се насочите към който и да е от тях, ви съветваме да се консултирате с медицински експерт, който би могъл да предостави професионална оценка на настоящото ви състояние и прогноза за потенциалните резултати, които можете да очаквате с всеки тип бариатрична процедура.

За кого е подходяща процедурата?

Бариатричната хирургия не се препоръчва на всеки пациент, страдащ от наднормено тегло. Тя е решение за тези, при които всички нехирургични методи – придържане към строга и назначена от специалист диета, поддържане на висока физическа активност и т.н. – не са показали съответния ефект.

Показател, който би могъл да послужи като ориентир в определянето на това доколко процедурата е подходяща за вас, е индексът на телесната ви маса (BMI), който се определя спрямо ръста и теглото ви. Ако той надвишава 35-40 и особено в случаите, в които затлъстяването е придружено от други нарушения в общото здраве, бариатричната хирургия е едно от най-ефективните възможни решения.

Как да се подготвим за операцията?

Възможно е преди операцията, вашият хирург да ви пренасочи към предварителни консултации с други специалисти (например, диетолог, а в някои случаи и психолог). Целта на тези консултации е да ви подготвят за промените в изградените ви хранителни навици, тъй като постигането на оптимални резултати изисква придържане към по-здравословен начин на живот.

При много пациенти възниква и необходимостта от психична адаптация към измененията в теглото и външния вид, които обикновено се забелязват едва месеци след процедурата. Поради тази причина, винаги е желателно да се доверите на доказан експерт в сферата, който не само да извърши процедурата успешно, но и да ви окаже необходимата подкрепа, за да се приспособите към положителните промени, с които ще се сблъскате през следоперационния период.

ефективно решение за отслабване

Как да поддържаме постигнатите резултати?

Възстановителният процес много зависи от избрания подход в извършването на бариатричната операция. В повечето случаи, от пациентите се изисква да приемат по-малки порции храна, като сдъвкват внимателно храната, с цел улесняване на храносмилателния процес. Качеството на храната също е от значение, поради което на много хора се препоръчва да се придържат към богата на протеини диета, както и да приемат хранителни добавки, за да компенсират възможния недостиг на витамини след процедурата. Ежедневната физическа активност е друг много значим фактор в постигането на желаното от пациента тегло. Като цяло, шансовете за успешно редуциране на излишните килограми зависят най-вече от изграждането на по-здравословни навици.

Лечение на затлъстяване в Турция

Турция предлага много предимства за пациенти, търсещи лечение на разнообразие от заболявания и състояния, като бариатричната хирургия не прави изключение. Сред ползите, които имат огромна значимост за резултатите от този тип процедура, спадат:

  • Съвременно оборудвани медицински заведения: Лечението в клиники с последен клас високотехнологично оборудване не само редуцира рисковете при хирургичните интервенции, но и осигурява ефективни резултати с минимален дискомфорт за пациентите.
  • Мултидисциплинарен екип: Бариатричните процедури, както стана ясно по-горе, изискват намесата на специалисти в различни области. Мултидисциплинарните екипи с висококвалифицирани експерти са сред най-значимите ресурси, с които турските клиники превъзхождат медицинските заведения в много други държави.
  • Обслужване с грижа за пациента: От избора на подходящ подход в търсената от вас процедура до предоставянето на експертни насоки по време на възстановителния период, обслужването в турските клиники е насочено към предоставянето на оптимална грижа през всеки етап от пациентското преживяване.

Ако се интересувате да научите повече относно възможностите и условията на лечение на затлъстяване в чужбина, специалистите от нашия екип са винаги на разположение да отговорят на вашите въпроси. Свържете се директно с нас или последвайте нашата Facebook страница, за да получавате информация относно предстоящи събития и вълнуващи новини от сферата на медицината.