Бъбреците изпълняват три основни функции в човешкото тяло: отделителна, хомеостатична и ендокринна.

Отделителната им функция се състои в отстраняването на отпадни продукти от обмяната на веществата, хомеостатичната се отнася до поддържането на постоянството на водно-електролитния баланс и киселинно-алкалната обмяна в организма, а ендокринната е свързана с процеса на синтезиране на някои важни хормони.

Как се осъществяват функциите на бъбреците ви и защо е важно да се грижите за тях?

При отделянето на отпадни продукти здравите бъбреци премахват крайните продукти на белтъчната обмяна в тялото (урея, креатинин и пикочна киселина), а също и определени други елементи като калий, натрий и фосфати, чрез урината. В резултат на заболяване, травма или някои отравяния бъбреците могат да се увредят трайно и необратимо и да се компрометира това тяхно действие. Ако това се случи, отстраняването на споменатите вещества се нарушава, те се натрупват в организма и могат да предизвикат дори фатални увреждания на много органи и системи. Примери за такива увреждания могат да бъдат: белодробен застой и белодробен оток (дихателна система); хипертония, сърдечна недостатъчност, уремичен перикардит и сърдечна тампонада (сърдечно-съдова система); елиминационни гастроентероколити с масивни и понякога фатални кръвоизливи в стомаха и червата (храносмилателна система); уремична енцефалопатия, уремична кома, мозъчен оток с вклиняване и летален изход (централна нервна система).

При хомеостатичната си функция здравите бъбреци изпълняват много съществена роля за поддържането на водния баланс и на нормалните нива на някои електролити, най-важен от които е калият. Неговата концентрация в кръвта се поддържа в много тесни граници (3,5 – 5,5 mmol/l), а отклоненията от тези стойности могат да са фатални. При стойност на калия от 2 mmol/l обикновено спира дишането, а при стойности над 7 mmol/l обичайно се развиват камерна тахикардия и асистолия с фатален изход. При отпадане на хомеостатичната функция на бъбреците се развива метаболитна ацидоза, която също е животозастрашаваща. Както нарушенията на водно-електролитната обмяна, така и тези на киселинно-алкалното равновесие се считат за спешни състояния в медицината и изискват неотложно лечение, за да остане пациентът жив.

Ендокринната дейност на бъбреците е свързана със синтезирането на някои важни хормони като еритропоетин (отговорен за производството на еритроцити), тромбоцитопоетин (отговорен за производството на тромбоцити), ренин (участва в патогенезата на хипертонията), простагландини и други. Бъбреците играят значима роля и в обмяната на витамин D – по-конкретно в образуването на неговата активна форма 1,25-дихидрокси-холекалциферол. Хидроксилирането за тази цел на първо място се извършва в бъбреците под влияние на ензима 1-алфа-хидроксилаза, а при бъбречна недостатъчност и увреждане на тази функция се развива ренална остеодистрофия – костна болест, която протича с мускулни и ставни болки и спонтанни (атравматични) костни фрактури.

Ето защо е изключително важно да се грижите за здравето на бъбреците си ежедневно.

Ако загубите основните си бъбречни функции, това може да доведе до бъбречна недостатъчност, която в терминален стадий е несъвместима с живота.

В наши дни фаталният изход от това състояние може да се избегне благодарение на наличните бъбречно-заместващи терапии – диализни методи (хемодиализа, хемодиафилтрация и перитонеална диализа) и бъбречна трансплантация. Но несъмнено по-добрата алтернатива е да се погрижите своевременно да възпрепятствате възникването и развитието на бъбречни заболявания, като се постараете да поддържате доброто здравословно състояние на тези важни ваши органи.

Останете с нас до края на статията, за да научите повече за симптомите и рисковите фактори, свързани с най-често срещаните бъбречни заболявания. Водени от неизменната си загриженост за вашето здраве, ние от Brenner Group събрахме и ви представяме и още няколко полезни съвета относно стъпките, които можете да предприемете в ежедневието си за превенция на бъбречните заболявания.

Кои са най-често срещаните бъбречни заболявания и какви са техните симптоми?

Сред най-често срещаните бъбречни заболявания се нареждат различните инфекции и възпаления на бъбреците (гломерулонефрит, пиелонефрит и други) и бъбречно-каменната болест (нефролитиаза).

Съществуват и вродени и наследствени заболявания на бъбреците, като от тази група при възрастните най-често се развива бъбречната поликистозна болест.

Бъбреците може да са въвлечени и в болестни процеси, които засягат други органи и системи. От една страна те включват някои широко разпространени заболявания като захарен диабет (диабетна нефропатия), хипертонична болест (хипертензивна нефропатия), подагра (подагрозна нефропатия). От друга страна това могат да са заболявания, които протичат тежко и са с лоша прогноза като васкулитите, колагенозите или болестите на съединителната тъкан (имунни и автоимунни заболявания).

При пациентите със злокачествени заболявания с клетъчен разпад се повишават нивата на урея и пикочна киселина, която също уврежда бъбреците. Пациентите с такива заболявания трябва да се скринират периодично за нарушено функциониране на бъбреците и своевременно да се консултират с нефролог. 

Основните симптоми на бъбречните заболявания включват:

 • промени в урината – мътна урина (при инфекция), променена миризма на урината (при инфекция), променен цвят на урината;
 • хематурия (наличие на кръв в урината) – при инфекция, бъбречно-каменна болест, туберкулоза, тумори, нарушения в кръвосъсирването, предозиране на антикоагуланти и други;
 • болки в поясната област: колики – при нефролитиаза; тъпа болка – при възпаления, хидронефроза, тумори и други;
 • отоци – предимно около очите или по цялото тяло;
 • хипертония – може да е симптом на бъбречно заболяване, включително ранен или първи симптом, и може да стане повод за поставянето на диагноза.

За кои рискови фактори да следите и как да се грижите ефективно за бъбреците?

За съжаление в световен мащаб се наблюдава тенденция на експоненциално нарастване на броя на пациентите, нуждаещо се от бъбречно-замесващо лечение. Паралелно, особено в по-бедните държави, инфраструктурата и капацитета за осигуряване на бъбречни терапии не са достатъчни да посрещнат нуждаещите се. Това оправдава всички усилия и средства, насочени към превенцията, ранното диагностициране и своевременното лечение на бъбречните заболявания. 

В началните стадии е възможно да се спре или поне да се забави прогресирането на бъбречното увреждане чрез стриктен контрол на рисковите фактори за влошаване на бъбречната функция – хипертония, захарен диабет, прием на нефротоксични медикаменти, прилагане на рентгенов контраст. Спазването на подходящ диетичен режим също допринася за забавяне на прогресирането на хроничното бъбречно заболяване. Но диетите за отслабване трябва да се провеждат под стриктен лекарски контрол и при периодични лабораторни изследвания.

Освен това с цел превенция на бъбречните заболявания е желателно да се извършват скринингови изследвания на рисковите групи – диабетици, хипертоници, хора на възраст над 65 години.

Не е препоръчително пациентите да прибягват до самолечение и да се лекуват „както пише в интернет“ или „със същите лекарства като изписаните на роднини, близки и познати със същите или подобни оплаквания“, а е редно при оплаквания да потърсят лекарска помощ.

Ефективна мярка за предотвратяване на практиките на самолечение би било и ограничаването на продажбата на лекарства без рецепта от аптеките – например на антибиотиците и билковите препарати за цистит и на обезболяващите нестероидни противовъзпалителни средства. Фармацевтът може и да предложи подходящо начално лечение, но той няма ангажимент и не е отговорен за проследяването на  хода на заболяването, вследствие на което може да се стигне до усложнения или до хронифициране на състоянието.

Не трябва да се прекалява и с приема на хранителни добавки с високо съдържание на протеини, използвани от много млади хора заради физически натоварвания – фитнес, спорт и други.

Препоръчително е също 2-3 седмици след преболедуването на ангини и други простудни заболявания да се извършват профилактични изследвания за белтък и седимент в урината.

За младите жени с нефропатия при бременността също се препоръчва извършването на профилактични изследвания на урината и активно лечение при установена необходимост след раждането.

При пациентите с бъбречно-каменна болест след всяка бъбречна колика, при която не се отдели конкремент, се препоръчва да се проведе ехография, за да се провери за хидронефроза.

Няколко лесни стъпки за ежедневна превенция на бъбречни заболявания

Хората, които все още нямат признаци на бъбречни заболявания, могат да се погрижат да запазят здравето на бъбреците си, като спазват поне изброените по-долу ежедневни насоки за превенция на бъбречни заболявания.

Тези указания са обобщени в скорошна публикация в престижното издание на Американското дружество по нефрология (American Society of Nephrology) на базата на съдържанието на 51 проучвания, обхващащи 1 221 018 души. Проучванията изследват връзката между начина на живот и риска от развитие на хронична бъбречна недостатъчност (ХБН). Проследено е влиянието на диетата, физическата активност, тютюнопушенето и приема на алкохол върху бъбречната функция и са изведени следните препоръки, които здравите хора могат да спазват, за да намалят своя риск от възникване на ХБН с 14% до 22%:

 • осигурявайте си редовна консумация на плодове и зеленчуци, за да си набавяте достатъчни количества калий, който е от съществено значение за бъбречната ви функция;
 • не консумирайте големи количества готварска сол и прекалено солени храни, за да намалите приема си на натрий;
 • поддържайте редовна физическа активност;
 • не употребявайте алкохол или консумирайте малки до умерени количества при повод; 
 • не пушете, а ако вече пушите, направете всичко възможно да откажете цигарите;
 • стремете се да поддържате нормално телесно тегло – това е от ключово значение за превенцията на ХБН.

Ние от Brenner Group също напълно подкрепяме тези полезни съвети и ви призоваваме да не пренебрегвате ежедневната грижа за вашите бъбреци. А ако вече търсите възможности за организиране на вашето лечение или бъбречна трансплантация в чужбина, не се колебайте да се свържете с нас за повече информация и безплатна консултация. На ваше разположение сме 24/7, за да ви съдействаме.