Носът е най-характерната част на лицето и дори лека промяна в неговия размер или форма може значително да промени външния вид на човека. Целта на козметичната ринопластика е да подобри естетически носа, създавайки хармония с останалите черти на лицето. Неслучайно тази процедура е толкова актуална сред родните известни личности, а и сред холивудските звезди, посетили южната ни съседка за точно такава корекция.

Ринопластиката също може да помогне на човек да превъзмогне здравословен проблем в структурата на носа. Например, може да се направи промяна в носната преграда, така че да бъде по-лесно дишането. Операцията има няколко разновидности и много предимства, когато е направена от компетентни и опитни специалисти.

Бренер Груп работи с едни от най-добрите специалисти “Уши-нос-гърло” и пластични хирурзи в Турция, профилирани в ринопластиката. Останете с нас, за да научите повече за тази оперативна интервенция и нейните особености.

Какво е ринопластика?

Ринопластика е медицинското наименование на хирургични процедури, известни още като ​​„операция на носа“, “корекция на носа” или “реконструкция на носа”. Пластиката на носа е все по-предпочитана опция за пациенти, недоволни от размера или формата на носа си, но не само.
В допълнение към добре известните козметични предимства, корекцията на носа се прилага и по редица медицински причини. Например, подходяща е за подобряване функцията на носа след травматично нараняване или заболяване, или за облекчаване на проблеми с дишането, които засягат съня и способността за физическа активност.

Целта на ринопластиката е носът да се коригира до желаната от пациента визия и функционалност, като се имат предвид типа кожа и цялостната форма на лицето. Самата операция осигурява дълготраен ефект. За много хора се явява трансформация в начина, по който виждат себе си и своето самочувствие.

Пластичните хирурзи в Турция, с които работи Бренер Груп, прилагат последните научни методи и практики в ринопластиката, за да осигурят на пациентите ефективни и трайни резултати. Именно Истанбул е една от топ дестинациите за ринопластика поради своите висококвалифицирани и опитни хирурзи, достъпни цени и развита индустрия за здравни услуги, на която се доверяват известните личности – моделът Александра Богданска, певиците Силвия Кацарова, Преслава, Камелия, Амелия от „Игри на волята“ и други.

Две снимки на мъж и жена след ринопластика в Турция.

Какво може да се постигне чрез ринопластика?

 • Корекция на нос, който е изпъкнал, дълъг, извит или увиснал
 • Корекция на изкривена носна преграда
 • Корекция на ноздри, които са твърде широки, твърде малки, твърде големи
 • Корекция на извивки или неравности по моста на носа
 • Корекция на размера за баланс на лицето
 • Освобождаване на запушени носни проходи

Кой може да се подложи на ринопластика?

Ринопластиката като хирургична интервенция се препоръчва, ако е налице поне един от следните фактори:

 • Неестествена форма на върха на носа, който може да бъде закръглен, заострен, увиснал или твърде издаден.
 • Необичайна форма и разположение на ноздрите.
 • Вдлъбнатини или изкривявания в областта на носа.
 • Значителна гърбица на носа, която изисква корекция.
 • Дефекти в хрущялната или костната тъкан на носа.
 • Необходимост от промяна в ширината или дължината на носа.
 • Несъответствие на вида на носа с останалата част от лицето.
 • Проблеми, свързани с дишането през носа.

Хората, които обмислят да се подложат на пластика на носа трябва да са със завършен растеж. Оформянето и промените на лицето при тийнейджъри и подрастващи млади хора, например, може да повлияе на вида и функцията на носа с течение на времето. Изключение са педиатрични пациенти, които имат вроден дефект на лицето.

Ринопластиката е подходяща за тийнейджъри, които разбират процедурата и имат пълното родителско съгласие. В идеалния случай момичетата трябва да са поне на 15 или 16 години, а момчетата – поне на 17 или 18 години. Ако се комбинира със септопластика (изправяне на носната преграда), тази процедура може да подобри не само самочувствието, но и дишането на пациента.

Освен това, пациентите трябва да са в добро цялостно здраве и не трябва да пушат, тъй като пушенето може да доведе до лош кръвен поток и да увеличи риска от увреждане на тъканите.

Операция на носа: Женщина в Турции получава перфорация на носа от доктора.

Как да се подготвите за операция на носа?

Ако сте се насочили към пластика на носа, изключително важно е да се консултирате с експерт по лицево-челюстна, пластична и реконструктивна хирургия и с оториноларинголог (специалист Уши-нос-гърло). Ние от Brenner Group можем да ви предложим посреднически услуги и съдействие за посещение на най-добрите пластични хирурзи за ринопластика в Турция. По време на първата ви консултация ще бъдат направени необходимите снимки и ще бъдат анализирани следните детайли:

 • Тип кожа
 • Етнически произход
 • Възраст (освен ако не са налице сериозни проблеми с дишането, лицето трябва да е на 15 или повече години)
 • История на предишни оперативни интервенции или травми
 • История на назална обструкция или проблеми с дишането

Бял въпросителен знак на син фон, съпоставен с думите „операция на носа

Често задавани въпроси

 • Какви видове ринопластика има?

Отворена ринопластика: процедура за основно оформяне на носа.
Затворена ринопластика: малка процедура за промяна формата на носа.
Козметична ринопластика: прилага се за подобряване вида на носа и лицето.
Нехирургична ринопластика (неоперативна корекция на нос с филъри): използват се дермални филъри за временно запълване на вдлъбнатини и неравности в носа.
Функционална ринопластика: възстановява формата и функцията на носа след заболяване, лечение на рак или травматични наранявания. Този вид реконструктивна хирургия може да се използва и за коригиране на вродени дефекти и изкривена преграда.
Вторична ринопластика: преразглежда или коригира всички проблеми, възникнали след първата операция за ринопластика.

 • С каква упойка се извършва операцията?

Ринопластиката се извършва с поставяне под пълна анестезия (пълна упойка).

 • Колко време отнема ринопластиката?

Ринопластиката отнема около от 1,5 часа до 3 часа и обикновено е амбулаторна процедура. При затворения тип се правят разрези в ноздрите – техника, която има ограничена способност да прави промени. При отворения тип се прави разрез в тъканта между ноздрите, както и вътре в ноздрите. Тези разрези заздравяват много добре и са едва видими.

 • Колко време трае възстановяването след операцията?

Началната фаза на възстановяване след тази процедура обикновено е около седем до десет дни, въпреки че общото време за възстановяване може да бъде два до три месеца. Първоначалният период на възстановяване след процедурата е от съществено значение, тъй като това е времето, когато се обръща най-голямо внимание на инструкциите за последващи грижи.

 • Кога са видими резултатите от ринопластиката?

Можете да очаквате да видите първоначалните подобрения във външния вид на носа през първите няколко седмици след ринопластиката. Крайните резултати обикновено стават напълно очевидни около 6 до 12 месеца след операцията, когато отокът спадне изцяло. Търпението е от ключово значение, докато носът постепенно се усъвършенства и придобие окончателната си форма.

 • Какви са рисковете?

Всеки вид операция крие рискове. Най-общо те включват кървене, инфекция и алергична реакция към анестезията. Други възможни проблеми, които може да възникнат след операцията, са:

 1. Изтръпване
 2. Кървене от носа
 3. Белези в основата на носа
 4. Спукване на малки кръвоносни съдове по повърхността на кожата
 5. Подуване
 6. Трайно увреждане на нервите
 7. Необходимост от втора или трета операция

Избирайки топ специалисти в областта, подобни рискове са минимизирани. Доверете се на Brenner Group за връзка с най-добрите специалисти в Турция с модерна съвременна апаратура и най-новите технологични постижения, достъпни в турските клиники. Свържете се с нас за записване на часове и повече информация: info@brennergroup.bg и телефон +359897824041.