Лечение в Турция – защо все повече български пациенти предпочитат Турция като дестинация за лечението си?

През последните години броят на българските пациенти, търсещи варианти за лечение в чужбина, нараства постоянно. Все повече хора търсят решение за разнообразни здравословни проблеми извън България, след като вече са опитали да се лекуват в различни лечебни заведения у нас без резултат. Значителна част от тези пациенти избират Турция като дестинация за лечението си. Но защо именно Турция печели тяхното доверие?

Преди всичко географската близост на Турция до България, високото качество на предлаганите медицински услуги, грижата и отношението към българските пациенти, както и значително по-ниските цени в турските клиники в сравнение с клиниките в Западна Европа са сред водещите фактори, поради които страната се превръща в предпочитана дестинация за лечение за българите.

От известно време насам, Турция прилага целенасочени мерки за стимулиране на здравните си услуги чрез инвестиции в качествена апаратура и обучение на медицинските си кадри, а също и чрез въвеждане на ясни държавни правила за качеството на предлаганите услуги. Така например болниците в Турция задължително предоставят подробни данни и индикатори за успеваемостта на процедурите си, които служат като добър ориентир за пациентите от други държави.

Освен това Турция се е постарала да прилага и строго регулиране на тези услуги чрез надзор от държавата, както и задължително лицензиране на посредническите фирми, които ги осигуряват. По този начин се създава гаранция за качественото обслужване на пациентите заради допълнителните критерии и изисквания, на които посредническите фирми следва да отговарят, за да извършват дейността си. Регулационните изисквания пораждат също така и редица организационни и процедурни особености, с които е необходимо пациентите да са запознати предварително, за да се подготвят максимално добре за предстоящото си пътуване за лечение в Турция.

Описание: Синята джамия в Истанбул, Турция.

Подготовка за пътуване по медицински причини

Как Brenner Group помага при подготовката на пътуването

Лицензираните посреднически фирми за медицински консултации и процедури в Турция като Brenner Group оказват съдействие и подкрепа за цялостното организиране на пътуването за лечение в Турция. Пакетът от услуги на Brenner Group обхваща всичко необходимо.

Ние от Brenner Group предлагаме денонощно обслужване за пациентите, за установяване на контакт с цел запитване за подходяща консултация. Необходимо е само да изпратите кратко резюме на случая си и до 48 часа ще получите консултация от световно признати турски лекари. В Brenner Group поддържаме пряка връзка с водещи специалисти, за да осигурим точни и бързи отговори на медицинските запитвания. За да се намери оптималното лечение според индивидуалните нужди на всеки пациент, търсим най-опитните лекари за консултация и задължително даваме поне две медицински мнения, преди да се изготви предложението за лечение. Планът за лечение разглеждаме и обсъждаме с пациента, след като получим оферти от няколко болници. При желание от негова страна насрочваме дата за преглед съобразно свободните часове в болницата и възможностите му.

Ако изберете да ни се доверите, можете да разчитате на нас да организираме целия ви престой в Турция във връзка с лечението или диагностиката, която ви предстои. Ще бъдете настанени или в съответната болница (при нужда от хоспитализация), или в хотел по ваш избор от партньорската мрежа на Brenner Group. Ние съдействаме за набавянето на необходимите медикаменти при нужда и координираме обмена на медицинска документация с лечебното заведение. За цялото време на престоя ви осигуряваме придружаващ преводач, безплатни трансферни услуги и пълно съдействие, така че да бъдете спокойни и да мислите единствено за здравето си.

От финансова гледна точка като клиенти на Brenner Group вие също ще се възползвате от изгодни ценови условия за медицинските услуги, тъй като винаги работим с крайната цел да намерим най-доброто решение за вас на оптимална цена.

Освен това винаги е полезно вие и придружителите ви да извършите и самостоятелно предварително проучване относно специфичните регулационни изисквания и обстоятелства в ежедневието, с които неизбежно ще ви се наложи да се справите в Турция.

Така например е добра идея да сте предварително запознати с актуалните изисквания и необходими документи за пътуване и престой в Турция, с възможните методи за плащане и обмен на валута, с особеностите на културните и езиковите бариери, с които най-вероятно ще се сблъскате по време на престоя си, както и с с използването на мобилни комуникации и интернет след прекосяването на турската граница.

Друга добра идея е да се подготвите и с финансов план за предстоящите си разходи, както и със списък за пътуването, за да сте напълно сигурни, че няма да пропуснете най-важните организационни детайли, свързани с него.

Какво трябва да предвидите във финансовия план за пътуване по медицински причини?

Финансовият ви план и предвиденият ви бюджет трябва да са съобразени с всички медицински, пътни и ежедневни разходи, свързани с лечението, пътуването и престоя ви в Турция.

Трябва да имате предвид, че като страна извън ЕС, телефонните разговори и използването на мобилен интернет са много скъпи, но има вариант да активирате специален роуминг пакет на преференциални цени от мобилния ви оператор. Друга важна особеност във връзка с комуникациите е, че след определено време на престой в Турция мобилният ви апарат се блокира заради наложена местна забрана срещу внос на техника от чужбина. Съответно тези особености могат да доведат до допълнителни разходи, които също трябва да предвидите в бюджета си, ако лечението ви налага по-дълъг престой.

Препоръчително е да увеличите лимитите по банковите си карти, за да сте сигурни, че разполагате с достатъчно налични средства за покриване на всички предвидени разходи. В Турция почти навсякъде е възможно да платите с карта – например в болниците, кафенетата, хотелите, бензиностанциите. Препоръчително е все пак да носите и пари в брой за по-дребни и непредвидени разходи, тъй като на някои места и за някои услуги не може да се плаща с карта. Най-добрият вариант е да обмените турски лири още преди тръгването си от България. Алтернативно можете да го направите и на турската граница, но този вариант обикновено е неизгоден от гледна точка на валутния курс.

Двама бизнесмени държат на бюро електронен билет за медицинско пътуване до Турция.

Какво да включите в списъка си за пътуването?

В списъка за пътуването ви е препоръчително да включите както всички дрехи, лекарства, предмети и принадлежности, които е наложително да вземете със себе си, така и необходимите медицински и немедицински документи, които със сигурност ще ви потрябват в Турция. Това включва копия от епикризи и проведени изследвания, медицинска застраховка, спешни контакти, свидетелство за сключен брак (в случай че пътувате до Турция за провеждане на инвитро процедури), паспорт. Добра идея е да имате издаден задграничен паспорт и да го носите със себе си, въпреки че от лятото на 2022г., е възможно да влезете в Турция и само с лична карта. На някои места в страната все още е по-лесно да се легитимирате с паспорт, отколкото само с лична карта.

Пътуване с дете в Турция

Ако сте сам родител, придружаващ детето си за лечение в Турция, то ще ви е необходима и нотариално заверена декларация за съгласие от другия родител, в която ясно се споменава, че съгласието важи за всички държави във и извън ЕС. Носете със себе си няколко копия на тази декларация, тъй като още българските митничари на границата ще ви вземат едно от тях.

Пътуване с автомобил в Турция

Ако сте решили да пътувате с автомобил, трябва да имате предвид, че при влизането на турска територия, той се регистрира на водача и единствено шофьорът, който го управлява има право да го прави и изведе след това от страната. Не е разрешено да преотстъпвате превозното средство или управлението му на друго лице дори и с пълномощно и дори и другият водач да се намира в същия автомобил при преминаването на границата. При проверка и установено нарушение на това изискване автомобилът се задържа, след което се изпраща към митницата за връщане на водача срещу заплащане на солидна глоба. Освен това и водачите, на които е регистрирано превозното средство при влизане в Турция, нямат право да излязат от страната без автомобила или без да представят официален документ с уважителни причини за това.

Необходимо ще е да си закупите и винетка за движение по магистралите и първокласните пътища. Тази винетка се нарича HGS и можете да я закупите веднага след преминаване на границата от павилионите със съответния надпис.

Лекар в Турция държи клипборд, докато пациент го гледа, подготвяйки се за предстоящото си пътуване.

С какви културни и езикови бариери най-вероятно ще се сблъскате в Турция?

Известно е, че хората в Турция са топли, гостоприемни и отзивчиви. В ежедневни ситуации бихте могли да се разберете взаимно дори ако владеете само отделни думи на турски или базов английски език, стига да сте усмихнати и да се държите любезно. При по-продължителен престой бихте могли да си помагате и с турско-български двупосочни разговорници или уеб-базирани услуги за автоматичен превод между двата езика.

Разбира се, когато става въпрос за здраве и лечение, най-добрият вариант за безпроблемна комуникация е използването на професионален преводач. Това е услуга, която ние от Brenner Group предлагаме напълно безплатно за нашите пациенти по време на целия им престой и лечение в Турция.

Какво да очаквате от турските клиники?

При избора да се лекувате в Турция преди всичко можете да очаквате, че ще се чувствате наистина обгрижвани. В турските клиники се подхожда с необходимото уважение към всеки пациент на всеки етап от лечението, независимо от неговия произход. Приоритет за клиниките в Турция е ясната и конкретна комуникация относно финансовите условия, за да знаят пациентите предварително какви разходи да очакват. Предоставя се подробно описание на стойността на процедурите и медикаментите, които ще се прилагат в лечението, както и на разходите по престоя на пациента и близките му.

Финални думи

В Brenner Group знаем колко трудно може да бъде както физически, така и психически организирането на едно пътуване по медицински причини, когато вие или ваш близък се бори с тежка диагноза. Наша мисия е да ви преведем през пътя на лечението до оздравяването и връщането обратно у дома. Доверете ни се да улесним този процес като се погрижим за всички необходими детайли. Свържете се с нас за безплатна консултация още днес на info@brennergroup.bg и ни разкажете за вашия случай. На ваше разположение сме 24/7 независимо от деня и часа.