Пролетта е любим сезон за много хора заради затоплянето на времето, увеличаването на слънчевите часове и наближаването на ваканционните месеци. Заедно със събуждането на природата обаче се събужда и един проблем, който засяга внушителен процент от световното население – пролетните алергии или така наречената сенна хрема. Според статистиката от някаква форма на сезонна алергия страдат близо 40% от хората. Заедно с цветята и дърветата всяка пролет процъфтяват кашлицата, кихането, течащите носове и зачервените очи.

Алергичният ринит представлява реакция на организма спрямо алерген, който сам по себе си е безвредно вещество. Най-често този алерген се явява поленът – цветният прашец на растенията, който през пролетта се носи във въздуха с помощта на вятъра. Дървесните и цветните полени преобладават през пролетта. Тревите и плевелите произвеждат повече прашец през лятото и есента.

Когато тялото влезе в контакт с алерген, то освобождава хистамин. Това е естествено химично вещество, което защитава организма от въпросния алерген. Хистаминовата реакция може да причини симптоми като кихане, кашлица, секрети от носа, сърбящ и запушен нос, възпалено и раздразнено гърло, сълзящи очи, тъмни кръгове около очите и дори главоболие и прекомерна умора. При по-тежки алергични реакции се наблюдават копривна треска и екземи по кожата.

Сенната хрема в никакъв случай не бива да се подценява, защото е възможно тя сериозно да влоши ежедневието и социалния живот на хората, страдащи от нея.

Причинители на алергии, носни кърпичи, капки за нос и какпки за очки

Митове или факти?

Както за всеки по-широко разпространен проблем, и за сенната хрема съществува твърде разнообразна информация, в която се преплитат митове и факти. Ето някои от най-важните неща, които трябва да знаете, за да реагирате своевременно и адекватно при поява на това състояние.

  • Алергиите не се появяват единствено през детството. Докато някои могат да отшумят с порастването, други могат да възникнат в напреднала възраст. При някои хора алергията към полени може да се комбинира с реакции и към мухъл, прах, животински пърхот.
  • Заболяването засяга най-вече градското население. Като най-вероятна причина за това се споменава комбинацията от замърсен въздух, повишен стрес, по-висока честота на респираторни заболявания и оттам засилена алергична чувствителност.
  • При алергиите съществува наследственост. Вероятността да се развие алергия има връзка с термина „атопия“, който се отнася към сенната хрема, екземата и астмата. Ако родител страда от някое от изброените състояния, за децата му има по-висок риск от алергия.
  • Влиянието на сенната хрема върху шофирането е подобно на влиянието на алкохола. Ако сте алергични към полени, реакцията на тялото ви може да влоши когнитивните ви функции по начин, по който това правят 2-3 чаши алкохол.

Как да се справим със сенната хрема?

На първо място е добре да знаете дали симптомите ви се дължат точно на алергия. Това се установява от лекар, за предпочитане специалист алерголог. Тестовете за алергии са кожен, кръвен за общ имуноглобулин Е и кръвен за специфичен имуноглобулин Е. Кожният тест е лесен и много точен, но трябва да се извърши при обострена симптоматика. Минимално количество дразнител, в случая прашец, се нанася върху специално направени драскотини по кожата и според реакцията се поставя диагноза.

При вече съществуваща диагноза за алергия можете да подобрите състоянието си по редица начини. Капките за очи и спрейовете за нос облекчават симптоматиката, но трябва да са предписани от лекар, защото има различни продукти за краткосрочна и дългосрочна употреба. При тежки състояния се прилагат имунотерапия и противоалергични инжекции. Инжекциите действат с натрупване и след отминаване на острата фаза изпълняват поддържаща функция.

Епроветка за тест за алергии

Алтернативни начини за справяне със сенна хрема и пролетни алергии

Извън медицинското лечение има и много неща, с които можете да си помогнете сами, за да не се превърне сезонната ви алергия в спирачка за нормалното ви ежедневие.

  1. Когато количеството на полени във въздуха е най-високо, стойте на закрито. Дъждовното време е благоприятно за хора със сенна хрема, защото намалява алергените във въздуха.
  2. Сложете на климатиците вкъщи филтър за алергии. Влагоуловителите също помагат, а честото пране на спалното бельо и минимизирането на килимите намаляват общото количество прах в дома ви.
  3. Избягвайте да тренирате на открито рано сутрин, когато рискът от моментна алергична реакция е по-висок. Веднага след прибиране отвън вземайте душ.
  4. Ако работите в двора си, винаги слагайте предпазна маска върху носа и устата. Ограничете косенето на трева.
  5. Увеличете в менюто си храните, които съдържат естествени хистамини. Такива са каперсите, зеленолистните, лукът, ананасът, чесънът, червените и оранжеви плодове и зеленчуци. Срещу сенна хрема помага и лютото къри, а куркумата може да намали възпалението, провокирано от полените.
  6. При обострени симптоми намалете консумацията на алкохол, ограничете парфюмираната козметика, както и потенциалните алергени като цитруси и сладкиши.

Общото повишаване на имунитета на организма винаги се отразява благотворно, а ефективни при сенна хрема се оказват и някои алтернативни лечения като акупунктура. Както при всяко медицинско състояние, и при сезонните алергии са от съществено значение правилната диагностика и назначаването на подходящо лечение. 

В Brenner Group сме специализирани в здравните консултации. Помагаме на пациентите ни, като ги свързваме с най-подходящите за състоянието им специалисти в Турция и откриваме точните лечебни заведения за целта. Ние поддържаме директна връзка с водещи лекари, като така осигуряваме бърз и точен контакт и съкратено време за реакция. Отдадени сме на мисията да помагаме, като предоставяме персонално отношение и индивидуален подход на всеки пациент. Имате въпроси за вас или ваш близък? Свържете се с нас на: info@brennergroup.bg