Лицето, шията и деколтето са нашата визитка пред света, това, по което ни посрещат. Тъй като са натоварени с нелеката задача да отговарят за първото впечатление, грижата за тях е сред основните цели на естетичната медицина. Процедурите за лице, шия и деколте оглавяват класациите във всички клиники и козметични студиа.

Традиционно най-обгрижвано е лицето и често, докато се концентрираме върху неговото подмладяване, пренебрегваме грижата за шията и деколтето, които неслучайно се смятат за „издайници на възрастта“. За да не се получава контраст между добре поддържано лице и неестетична зона непосредствено под него, в дерматологията се появяват все повече и по-добри иновативни методи за комплексно третиране на цялата област. Видимите признаци на стареене обикновено започват около 40-годишна възраст, бръчките по шията и деколтето изведнъж стават по-ясно изразени, кожата се отпуска и се появява неприятно увисване. Напредъкът на естетичната медицина обаче може да ни подари свежа, стегната кожа и да върне визуално времето с години назад.

Подмладяване със стволови клетки

Методът с основание може да се нарече революционен. Прилага се от редица специалисти в Турция, където клиниките са оборудвани с апаратура и технология от най-ново поколение. Стволовите клетки се използват в много области на медицината и при лечение на различни заболявания. Най-голямото предимство на употребата им за подмладяване е, че се работи с клетки от тялото на пациента, което гарантира липсата на всякакви странични ефекти и нежелани реакции. При тази технология в организма не се вкарват несвойствени за него вещества и продукти. Процедурата е много търсена най-вече заради естествения резултат, който се изразява във видимо подмладяване със запазване на натуралните черти на лицето и мимиките.

Докато сме млади, стволовите клетки в организма ни са много на брой, но с напредване на възрастта те постепенно намаляват. При третирането с използване на собствени стволови клетки те се вземат от тялото, активират се в лабораторна среда и се вкарват обратно в организма.

Какво представлява подмладяването със стволови клетки?

В случаите, когато се използват за подмладяване на кожата, фибробластни клетки се вземат от зоната зад ухото на пациента. Това се прави с местна упойка и отнема 2 минути. След това фибробластните клетки, които отговарят за здравето и младостта на човешката кожа, се размножават в изкуствена среда, без да им се добавят никакви подобрители. От лабораторията те пристигат със специален сертификат след 4 – 6 седмици. В сертификата е включена подробна информация за броя клетки, тяхната жизнеспособност, резултатът от сканиране за вируси и бактерии и др. След нанасяне на локален обезболяващ крем стволовите клетки се инжектират в лицето, шията и деколтето. Процедурата по инжектиране отнема около 15 минути. Най-добър ефект се постига с поне три приложения през период от един месец. Клетки обаче се вземат само веднъж, а се инжектират на няколко пъти  в областите, които искаме да обновим.

Резултати от подмладяване със стволови клетки

По време на приложението пациентът получава от 200 до 300 милиона стволови клетки. Това количество не само възстановява дневните загуби, но ги надвишава хиляда пъти. По този начин се възобновява резервът на стволови клетки от почти 15 – 20 години. След такъв клетъчен бум третираната зона е подмладена и обновена, защото новите и активни клетки изместват старите и увредените. При този вид освежаване на кожата няма риск от отхвърляне и алергични реакции, не се налага използване на пълна упойка, няма риск от онкологично усложнение.

Турските специалисти споделят, че подмладяването със стволови клетки е предпочитано от много известни личности, както и от по-природно ориентирани пациенти, заради естествените резултати. Връща се предишната структура на кожата, но не се нарушава изражението на лицето. Ефектът е дългосрочен.

Други методи за подмладяване на кожата:

Лазерно подмладяване

Лазерното третиране на лице, шия и деколте е утвърден стандарт в грижата против стареене. Чрез насочване на концентрирани лазерни лъчи към средните и дълбоки слоеве на дермата се стимулира производството на колаген и еластин. Кожата използва собствения си ресурс за регенерация, който се активира от действието на лазера. Най-добър ефект се постига с прилагане на 4 до 6 процедури в период през около месец. След процедурите кожата е изгладена и обновена, пигментните петна изчезват, бръчките се изглаждат, порите намаляват, а белезите и неравностите по кожата се заличават. Лазерното подмладяване е подходящо за всички типове кожа и не е сезонно ограничено. Терапията е безболезнена и не изисква период на възстановяване. След нея е необходимо редовно да се използва слънцезащита с висок фактор.

Плазмотерапия (PRP)

PRP е съкращение за обогатена с тромбоцити плазма. Методът е сходен на този, при който се използват стволови клетки, защото отново залага на собствен материал от организма. От пациента се взема малко количество венозна кръв, която се обработва в специална центрофуга, за да се извлече плазмата. Тя съдържа растежни фактори, които подпомагат естествените оздравителни процеси в тялото. Когато след това плазмата се инжектира в третираните зони, тя възстановява загубите на колаген и еластин, регенерира кръвоносните съдове и коригира бръчките.

Плазмотерапията се използва много успешно за обновяване на шията и деколтето, а често се прилага и в комбинация с фракционния лазер. Лазерът се използва непосредствено преди инжектиране на плазмата, за да създаде микронаранявания и по този начин да стимулира ремоделиране на кожата. След него чрез убождания в шията и деколтето се вкарва обогатената плазма, която разгръща потенциала си за пълен подмладяващ ефект. След процедурата може да се наблюдава подуване и зачервяване, което отминава за няколко дни. През този възстановителен период кожата трябва да се поддържа хидратирана и да се избягва пряка слънчева светлина.

Иновациите в подмладяването на лице, шия и деколте безспорно са разнообразни. Плазмотерапията и лазерните процедури са достъпни в България в дерматологичните центрове от висок клас. Подмладяването със стволови клетки, обаче, е нов метод и обещаващ подход, който ще възстанови младежкото ви излъчване. Той е достъпен в най-добрите клиники в Турция, с които ние от Brenner Group работим.

Brenner Group ви подкрепя във всички етапи от пътя към здравето и красотата. Свържете се с нас, за да направите информиран избор за най-подходящата за вас процедура. Ние работим с изявени специалисти в областта на медицинската дерматология в Република Турция, които имат доказан опит и използват най-иновативните методи и технологии в областта.