В епоха, белязана от динамичния начин на живот и постоянното напрежение, автоимунните заболявания се очертават като едно от сериозните предизвикателства за нашето здраве. Тези състояния, при които имунната система погрешно атакува собствените тъкани и клетки на тялото, са все по-разпространени.

Ново проучване сред 22 милиона души, публикувано в The Lancet, показва, че автоимунните заболявания засягат около един на всеки десет индивида.  Научната общност настоява, че е изключително важно да се проучи задълбочено сложната връзка между стреса и автоимунните заболявания. В настоящата статия ще разгледаме именно нея. Ще изследваме още методите за управление на стреса, с които да си осигурим по-здравословен и по-балансиран начин на живот.

Същност на автоимунните заболявания

Автоимунните заболявания представляват група от хронични състояния (над 80 различни вида), при които имунната система, предназначена да ни защитава, става хиперактивна и се обръща срещу себе си. Тя започва сама да унищожава здрави тъкани, клетки и органи в собствения си организъм, като може да засегне всяка част от тялото и да причини различни симптоми и усложнения. 

Популярните автоимунни заболявания, като диабет тип 1, ревматоиден артрит и множествена склероза, както и останалите разстройства на имунната система, които не са толкова известни, засягат милиони хора по целия свят. Някои от най-разпространените сред тях включват:

 • Ревматоиден артрит: заболяване на ставите, което води до болезнено възпаление и потенциално трайно увреждане.
 • Тиреоидит на Хашимото: имунната система се насочва към щитовидната жлеза, причинявайки хипотиреоидизъм и свързаните с него симптоми.
 • Множествена склероза: имунни атаки срещу нервните клетки, които водят до неврологични симптоми и увреждания.
 • Целиакия: приемането на глутен предизвиква имунен отговор, свързан с увреждане на лигавицата на тънките черва.
 • Псориазис: това хронично състояние причинява бързо натрупване на кожни клетки, което води до образуване на характерни плаки и сърбящи, сухи петна по цялото тяло. В основата му стоят възпалителни процеси. 
 • Системен лупус еритематозус (СЛЕ): лупусът е сложно автоимунно заболяване, което може да засегне множество органи и системи, включително кожата, ставите, бъбреците, сърцето, белите дробове и др. 
 • Синдром на Сьогрен (Sjögren): засяга предимно слюнчените и слъзните жлези, което води до сухота в очите и в устата. Понякога причинява умора, болки в ставите и други симптоми, дължащи се на атаки на имунната система върху ендокринните жлези.
 • Анкилозиращ спондилит: тази форма на възпалителен артрит е в областта на гръбначния стълб и сакроилиачните стави, което води до болка и скованост. 
 • Витилиго: състояние, при което се образуват бели, депигментирани петна по кожата. Причината е, че имунната система атакува меланоцитите – клетките, отговорни за производството на пигмент.

Стресът и автоимунните заболявания: каква е връзката?

Стресът е неизбежна част от съвременния живот, но когато стане хроничен, може да има сериозни последствия за здравето. Научните изследвания показват, че той има пряка връзка с автоимунните заболявания.

Стресът влияе на имунната система по различни начини. Един от тях е чрез хормоналната регулация. Той активира оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза (HPA), която контролира освобождаването на хормоните на стреса, като кортизол. Кортизолът има важна роля за поддържане на хомеостазата, но когато нивата му са твърде високи или твърде ниски, се получава дисбаланс и дисфункция на имунната система. Това може да промени производството и действието на цитокините – сигнални молекули, които модулират възпалението и имунния отговор. Ако цитокините са прекомерни или недостатъчни, това предизвиква хиперактивност или слабост на имунната система, което само по себе си води до автоимунно заболяване.

Друг начин, по който стресът влияе на имунната система, е чрез чревната флора. Той може да промени състава и функцията на микробите в стомашно-чревния тракт, което причинява дисбиоза – неравновесие между полезните и вредните бактерии. Това рефлектира върху целостта на чревната бариера – слоя от клетки и защитни субстанции, който предпазва организма от проникването на патогени и токсини. Ако чревната бариера е повредена или пропусклива, нежелани вещества преминат в кръвта и могат да провокират имунна реакция. Това провокира развитието или обострянето на автоимунно заболяване.

Така стресът е фактор за отключването или прогресията на автоимунните заболявания чрез различни механизми. Той може да причини възпаление, имунна дисрегулация и чревна дисфункция, които нарушават баланса между имунната система и тялото. Затова е важно да се намалява стреса и да се поддържа здравословен начин на живот, за да се предотвратят или контролират автоимунните заболявания. 

Как да контролираме автоимунните заболявания

За съжаление, няма лечение за автоимунните заболявания, но има начини те да се контролират и да се подобри качеството на живот. Ето някои от тях:

 • Приемайте лекарствата, които ви е предписал вашият лекар. Те помагат за потискане на имунния отговор, за облекчаване на възпалението и за предотвратяване на обострянията. Следвайте инструкциите за дозировка и не прекъсвайте лечението без консултация с лекар.
 • Водете здравословен начин на живот. Хранете се балансирано, избягвайте алкохола и цигарите, спортувайте редовно и отделяйте време за релаксация. Това ще помогне за поддържане на добрата ви форма, за намаляване на стреса и за подсилване на имунитета.
 • Избягвайте факторите, които предизвикват или влошават симптомите. Това може да бъде инфекция, алергия, хормонална промяна, излагане на слънце или друго. Наблюдавайте как реагира тялото ви и избягвайте това, което ви кара да се чувствате зле.
 • Потърсете подкрепа от близки, приятели или терапевт. Автоимунните заболявания могат да бъдат трудни за справяне както физически, така и психически. Намерете някого, с когото да споделяте своите чувства и проблеми. Можете също така да се присъедините към групи за самопомощ или онлайн форуми, където да общувате с хора с подобни заболявания.

Ако Вие или Ваш близък човек сте изправени пред предизвикателствата на автоимунните заболявания и търсите насоки за справяне с тях, медицинските специалисти на Бренер Груп са готови да Ви съдействат, като ви насочат към подходящи диагностични и лечебни методи от водещи клиники и болници в Турция. Може да се свържете с нас на имейл info@brennergroup.bg или телефон 0897 824 041, както и да се информирате за всички актуални процедури и събития, свързани с Бренер Груп на нашия уебсайт.