Едно от най-важните и отговорни решения в живота на всеки човек е това да стане родител. За съжаление, понякога биологичният часовник не работи в полза на плановете ни за поколение. В последните няколко десетилетия специалистите наблюдават намаляване на репродуктивните възможности при мъже и жени на ранна възраст. Налични данни от Световната здравна организация (WHO) показват, че между 48 милиона двойки и 186 милиона индивида имат репродуктивни проблеми в световен мащаб. Причините за тази тенденция не са категорични. Възможно е тя да се дължи на начина на живот в съвременното общество. Много често в ежедневието ни има прекалено много стрес, а липсата на движение, неправилният начин на хранене, хроничното безсъние, злоупотребата с алкохол и други вещества, както и много други фактори, допълнително  могат сериозно да повлияят на репродуктивните способности и при двата пола.

За щастие с напредването на медицината в много случаи този процес е обратим. И тук на помощ идва природата с напълно натурални и естествени средства. В тази статия ще разгледаме безспорните качества на растението рожков като средство за подобряване на репродуктивните възможности на сперматозоидите.

Лечение с рожковКакво е Рожков?

Рожковът (Ceratonia siliqua) е цъфтящо вечнозелено дърво от семейство Бобови, което стига до височина 15 метра и произхожда от средиземноморския регион и Иран. Среща се предимно в скалисти места близо до морския бряг. Гръцката дума “ceratonia” или “carob” означава рог и се свързва с формата на шушулките на растението, докато “siliquа” се отнася до тесните удължени семенни капсули.

Ядливите шушулки на растението се използват като заместител на шоколада в сладкиши и напитки, защото са богати на захари и протеини. Могат да се консумират сурови и сушени. Шушулките се използват и за направата на известното брашно от Рожков, наричано още рожково брашно. То не съдържа захар и нишесте.

Растението има много приложения. Печените семена на рожкова могат да се използват като заместител на кафето. Танинът извлечен от растението се използва за премахване на вредните микроорганизми от тялото, както и при борбата с бактерии, вируси и гъбички. В редица изследвания учените доказват, че зърната на растението подпомагат репродуктивните възможности при мъжете (NC State Extention, Ceratonia siliqua).

Рожков подпомага зачеването

Как рожковът подобрява качеството на сперматозоидите?

Смята се, че растенията с антиоксидантни свойства могат да засилят мъжките репродуктивни функции. Рожковът е точно такова растение. То може да неутрализира токсичните вещества и да повлияе на качеството на сперматозоидите.

Според резултатите от изследване, публикувано във Pharmaceutical Sciences (Azadeh Vafaei., Mohammadi  S., et al. 2018), рожковът има ефект върху качеството на спермата, структурата на тестисите и нивото на хормона тестостерон. Учените правят експеримент, в заключение на който откриват, че приложението на екстракт от рожков за 35 дни подобрява качеството на спермата, биохимичните параметри и нивата на тестостерон при безплодие.

Друго, емпирично проучване, публикувано в Reproductive Sciences (Aghajani, M.M.R., Mahjoub, S., Mojab, F. et al. 2021),  изследва използването на рожкова и при безплодните мъже в Иран и Турция. Целта на това проучване е да се докажат ефектите на рожкова върху качеството на спермата, маркерите за оксидативен стрес и степента на забременяване.

Учените изследват общо 60 безплодни мъже с олигозооспермия, астеноспермия и тератоспермия в периода април 2018 г. – март 2019 г. Участниците биват разделени на случаен принцип в следните две групи: Мъже, които приемат сироп от рожков два пъти на ден  и други, които приемат витамин Е по 100 mg два пъти на ден в продължение на 3 месеца.

След извършения анализ на спермата и измерване на хормоналните нива и стрес оксидативните маркери във всяка група на лечение след 3 месеца, качеството на спермата е значително подобрено в групата на рожков в сравнение с мъжете, приемащи витамин Е.  Освен това, значително по-висок процент на бременност е открит в групата на рожкова.

Учените, извършили това емпирично изследване, правят заключение, че приложението на рожков може да бъде ефективен агент за подобряване качеството на сперматозоидите, дължащо се както на влиянието му върху нивото на тестостерон, така и на неговите антиоксидантни свойства.

Рецепта за рожковРецепта с рожков за подобряване на качеството и увеличаване на броя на подвижни сперматозоиди при мъжете

Предоставяме една полезна рецепта с рожков, която може допълнително да подпомогне лечение на репродуктивните проблеми при мъжете, а именно увеличаване на броя на подвижните сперматозоиди.

В подходящ съд (тенджера) се налива 500 мл. вода докато заври. След като кипне, огънят се намаля и се слагат 6-7 бр. шушулки рожков, начупени на малки парченца. Те трябва да останат във врящата вода, в съда със затворен капак точно 3 минути. След това тенджерата трябва да се премести от котлона и да се направи запарка. Течността престоява 20 минути в съда със затворен капак. След това се прецежда, за да се отстранят зърната.

Половината от течността се пие сутрин на гладно, а останалата част – вечер преди лягане. Тази процедура се прави в продължение на една седмица. През следващите три месеца, процедурата се повтаря само вечер (250 мл вода, с 3-4 броя начупени шушулки рожков).

Много е важно отварата да се приготвя всеки ден и да не застоява. Рецептата не е подходяща и не се препоръчва при мъже с високо FSH (фоликулостимулиращ хормон).

В по-горните редове споделихме с вас, откритите ползи от екстракта от рожков за подобряване на качеството на сперматозоидите. Безспорно има научни данни, че рожкова повишава нивата на тестостерон и биохимичните параметри, които влияят на производството на сперматозоиди.

Натуралните средства за борба с нарушените репродуктивни способности на организма  са ценни средства, които не трябва да пренебрегваме. Въпреки това, медицината днес предлага изключително напреднали и модерни методи, които да дават бързи резултати и навременни решения за хора, които желаят да станат родители, но са се сблъскали с  репродуктивен проблем. Турция е една от най-добрите дестинации в света за медицински туризъм. Лекари от световна величина работят с най-иновативните технологии в областта, за да дарят щастие на много двойки, които желаят да създадат поколение, но са се сблъскали с репродуктивен проблем. Бренер Груп работи с най-добрите специалисти в областта на репродуктивното здраве в Турция и предлага консултантски услуги в областта на здравния туризъм.

За консултация, лечение или диагностика можете да изпратите кратко резюме на своя проблем или запитване до нас.

Източници

  1. World Health Organization, Infertility – https://www.who.int/health-topics/infertility#tab=tab_1
  2. Ceratonia siliqua, North Carolina Extension Gardener Plant Tool Box, – https://plants.ces.ncsu.edu/plants/ceratonia-siliqua/
  3. Azadeh Vafaei., Mohammadi  S. –  doi.org/10.15171/PS.2018.16
  4. Aghajani, M.M.R., Mahjoub, S., Mojab, F.  https://doi.org/10.1007/s43032-020-00314-3