Сърдечно-съдови заболявания. Тези три думи могат да всеят страх в съзнанието на мнозина. И това не е преувеличено – фактите сочат, че сърдечните заболявания и инсултът са водеща причина за смърт в световен мащаб. Те отнемат повече животи всяка година от всяко друго заболяване. По данни на Министерство на здравеопазването на Република България, тези заболявания са причина за фатален край при всеки двама от трима души.

Но тук е мястото за добрата новина: много от факторите, които провокират тези заболявания, са под ваш контрол. В тази статия ще изясним кои са рисковите фактори за миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност. Ще проучим причините и, най-важното, ще ви предоставим съвети как да намалите риска за себе си.

Споделянето на този материал може да помогне на още някого да предотврати развитието на тези заболявания, затова ви призоваваме да я изпратите на поне един човек.

Какво представляват сърдечно-съдовите заболявания?

Сърдечно-съдови заболявания, накратко ССЗ, е медицински термин, който обхваща набор от състояния, засягащи сърцето и кръвоносните съдове. Представляват тип заболявания, които увреждат предимно сърдечно-съдовата система и могат да имат сериозни последици за здравето и благосъстоянието на човека. Те се делят на две групи:

 • “Сърдечни”: включва състояния, засягащи самото сърце. Най-разпространените сърдечни заболявания включват коронарна артериална болест (CAD), сърдечна недостатъчност, аритмии и клапна сърдечна болест. CAD, по-специално, е най-разпространената форма и е резултат от натрупването на мастни отлагания в коронарните артерии, ограничаващи притока на кръв към сърдечния мускул. Това може да доведе до болка в гърдите (ангина) или потенциално, до сърдечен удар.
 • “Съдови”: съдовите заболявания се отнасят до нарушения на кръвоносните съдове. Те могат да включват състояния като атеросклероза, заболяване на периферните артерии и аневризми. Атеросклерозата, по-специално, е ключов фактор за много сърдечно-съдови заболявания. При нея е характерно натрупване на холестерол и мастни отлагания в артериите, което води до образуване на плака и артериално стесняване. Така се възпрепятства притокът на кръв и може да се развият сериозни усложнения, като инсулт, ако се случи в каротидните артерии.

Причините за сърдечно-съдови заболявания

Ако разбираме къде се крият причините за тях, можем много по-ефективно да предприемем мерки за предотвратяването им. Ето кои са основните фактори, които влияят на тези широко разпространени здравословни проблеми:

 • Нездравословна диета: включително висок прием на натрий. Прекомерното количество сол може да доведе до високо кръвно налягане.
 • Наситени и трансмазнини: тези нездравословни мазнини могат да повишат нивата на холестерола и да запушат артериите.
 • Липса на физическа активност: заседналият начин на живот допринася за затлъстяването, диабета и високото кръвно налягане.
 • Пушене: пушенето уврежда кръвоносните съдове, намалява кислорода в кръвта и повишава риска от ССЗ.
 • Високо кръвно налягане: известно още като хипертония, то натоварва сърцето и артериите, което ги прави по-податливи на увреждане.
 • Висок холестерол: повишените нива на LDL (липопротеини с ниска плътност) холестерол, могат да доведат до натрупване на артериални плаки.
 • Диабет: недостатъчно контролираният диабет може да увреди кръвоносните съдове и да увеличи риска от ССЗ.
 • Затлъстяване: наднорменото тегло принуждава сърцето да работи по-усилено и повишава кръвното налягане.
 • Стрес: хроничният стрес може да повлияе на сърцето и да доведе до нездравословно поведение като преяждане и тютюнопушене.

Генетиката също може да играе роля в податливостта към ССЗ, но нея не можем да контролираме, за разлика от гореспоменатите фактори. В такъв случай, какви проактивни мерки за намаляване на риска и поддържане на здравето на сърцето може да предприемете?

Превенция на сърдечно-съдови заболявания: как да намалите риска

След като идентифицирахме проблема и рисковите фактори, нека разгледаме стратегиите за намаляване на риска от ССЗ:

 • Храна: диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини, е най-здравословна. Намалете до минимум приема на наситени и трансмазнини.
 • Порции: следете размера на порциите си, за да предотвратите преяждането, което може да доведе до затлъстяване.
 • Минимум натрий: намалете приема на сол, за да поддържате здравословни нива на кръвното налягане, или изберете здравословен вид сол, като келтска морска сол. Тя е богата на минерали и е с ниско съдържание на натрий.
 • Омега-3 мастни киселини: мазна риба като сьомга, скумрия или ленено семе и орехи, които съдържат омега-3, поддържат здравето на сърцето.
 • Физическа активност: практикувайте аеробни тренировки, като бързо ходене, бягане, плуване или колоездене.
 • Силови тренировки: включете силови тренировъчни упражнения за изграждане на мускули, засилване на метаболизма и подобряване на цялостната физическа форма.
 • Намаляване на стреса: практикувайте техники за намаляване на стреса като медитация, дълбоко дишане и йога.
 • Откажете тютюнопушенето: ако пушите, спирането на цигарите е една от най-важните стъпки, които можете да предприемете, за да запазите здравето си.

В случай, че вече сте се сблъскали с някои от рисковите фактори, в Бренер Груп предлагаме диагностика и лечение чрез най-новите методи в областта на кардиологията (повече за това тук). Тези методи позволяват навременна диагностика, но и адекватна помощ в случай, че се установи прогресия на болестта. Така се увеличава значително шансът за успешно и адекватно лечение.

Екипът ни ще ви съдейства за организиране на преглед от най-добрите кардиолози и сърдечно-съдови хирурзи в Турция. Освен това, ние предлагаме напълно безплатни онлайн консултации и организиране на медицинските прегледи и процедури за максимално удобство на пациентите. Нашето успешно партньорство и установени контакти с клиники в Турция са основата за достъпните цени, които предлагаме на български пациенти. Ако здравето на сърцето ви е приоритет, ние сме готови да съдействаме. Свържете се с нас още днес за безплатна консултация.