Защо губи ритъм „химическата лаборатория“ в нашето тяло?

Черният дроб е сред най-важните органи в човешкото тяло. Той е „натоварен“ със специфични функции – да филтрира кръвта, да произвежда жлъчен сок, да разгражда излишните мазнини, да синтезира жизненоважни хормони и протеини. Чрез тези специфични, но много отговорни функции, този своеобразен „химически филтър“ е сред основните фактори за стабилността на имунната система. Ето защо е от съществено значение да поддържаме здравето на черния си дроб и да предотвратяваме неговото увреждане чрез разумен, здравословен и балансиран живот.

Диагнозата „Омазнен черен дроб“ или още „Неалкохолна стеатоза“, е състояние, при което се натрупват излишно количество мазнини в чернодробните клетки. Заболяването може да протича в началото без симптоми, което е особено опасно, докато не се появят първите здравословни проблеми с нарушаване на нормалното функциониране на черния дроб.

Омазненият черен дроб подсказва за себе си, като най-често причинява: болка в дясната горна част на корема, под ребрата; физическа умора; перманентен оток в коремната област. При по-тежки форми заболяването „отключва“ жълтеница, появяват се светли изпражнения и тъмна урина.

Диагнозата „Омазнен черен дроб“ се поставя на базата на анамнеза. И задължително след клиничен преглед и кръвни изследвания. Към тази диагностика прибавяме и ултразвук или други съвременни методи, свързани с изображения, постигнати чрез съвременни технологии и медицински методики, които показват поражения върху черния дроб. За достъп до най-модерните подходи за диагностика, кръвни, образни изследвания и иновативни протоколи за лечение в Турция, може да разчитате на Brenner Group – утвърден медицински посредник с богат опит и портфолио от сертифицирани болници и опитни медици.

Човек притискащ черния си дроб в следствие на болка.

Кои са причините за омазнен черен дроб?

Причините, за да се „сдобиете“ с неприятната диагноза, са доста на брой и разнообразни, но най-често са свързани с нездравословен начин на живот.

В динамичния и опосредстван от всякакви изкушения напрегнат делник и променящото се съотношение в корелацията „работа-почивка“, когато сме готови да пренебрегнем здравето си за сметка на задачите, които имаме да изпълняваме и проблемите, с които се сблъскваме, факторите, способстващи за появата на омазнен черен дроб са:

 • Затлъстяване, особено когато мазнините се натрупват около корема
 • Недостатъчна физическа активност или почти ограничено движение в резултат на специфично работно място, стационарна неподвижност и продължително заседяване – пред монитор, на поточна линия, в ограничено пространство на работната среда и др.
 • Неправилно хранене – прекомерна употреба на богати на калории продукти, храни с много мазнини и захари
 • Високо кръвно налягане
 • Наднормено ниво на холестерол и триглицериди в кръвта
 • Диабет тип 2 или инсулинова резистентност
 • Някои лекарства, като амиодарон, тамоксифен, метотрексат и др., също могат да причинят увреждане
 • Различни заболявания, като хепатит С; целиакия; поликистозни яйчници и др.

Омазненият черен дроб може да има сериозни последствия за здравето, ако не бъде лекуван своевременно. Той може да прогресира до неалкохолен стеатохепатит (НАШ) – изключително сериозно възпаление, което води до фиброза (загуба на функционалност), до цироза и дори до рак на черния дроб.

Важно е при първи съмнения в здравния ви статус, свързани с черния дроб, да се обърнете към лекар. Brenner Group, международен център за здравен туризъм и посредничество, предоставя за вас безплатни консултации и минимум две лекарски мнения и предложения за лечение. Работим с международно признати лекари в най-модерните болници в Турция, предоставяме достъпни цени и непрекъсната подкрепа на пациентите и техните близки. Свържете се с нас още днес на телефон: 0897 824 041.

Как се лекува омазнен черен дроб?

Лечението зависи от причините, степента и стадиите на заболяването. В повечето случаи основната терапия е промяна в начина на живот, която включва:

 • Отслабване, ако сте натрупали излишни килограми и ги задържате продължително време, повече от година
 • Увеличаване на физическата активност и напускане на „комфорта“ на удобното заседяване на едно място – и в професионален, и в личен план това е особено важна стъпка
 • Балансирано хранене, богато на плодове, зеленчуци, консумирането на цели зърна, на бобови култури, риба и мляко
 • Ограничаване на алкохола, дори и когато имате причини да му „отпуснете края“
 • Отказване на цигарите
 • Регулиране на кръвното налягане, стриктно следене на кръвната захар и холестерола- не пропускайте редовните профилактични прегледи при личния лекар
 • Приемане на хранителни добавки и билки, за да подпомогнете функцията на черния дроб, като силимарин (бодливо глухарче), куркума, артишок и др.

В някои случаи може да се наложи и медикаментозно лечение с противовъзпалително, игнориращо оксидантите действие. В редки случаи на заболяването се изисква хирургична намеса или трансплантация на черен дроб.

Омазненият черен дроб е сериозен здравословен проблем, който не трябва да се пренебрегва. С правилно лечение и с промени в начина на живот можем да се предпазим от неговите опасни последствия и да поддържаме здравето на този орган, както и на целия си организъм във високи жизнени показатели. За навременно лечение и точна диагностика, направете безплатна консултация за лечение в Турция с Brenner Group. Вашият случай ще бъде разгледан в най-кратки срокове, поне от двама независими лекари, професионалисти в областта.

Фотография на маса с храни - риба, яйца, ядки и други.

Как най-лесно можем да предотвратим това заболяване?

И кои са основните правила и неща, към които трябва да се придържаме? Ето на първо четене някои от тях:

 • Хранете се разнообразно и балансирано. Ограничете консумирането на излишни калории, мазнини и захари. Наблягайте на храни, богати на фибри, антиоксиданти и витамини. На трапезата ви винаги да има повече плодове, преимуществено пресни зеленчуци, цели зърна, бобови култури, риба и мляко .
 • Движете се редовно, спазвайте неписаното правило, че човекът е създаден за движение, а не за седене. Имайте своите „неприкосновени“, минимум 30 минути за движение всеки ден. Това време посвещавайте на бързо или умерено ходене, на бягане, карайте колело, плувайте, играйте народни или модерни танци, посветете тези минути или повече време, ако имате възможност, и на други, свързани с физическа активност дейности. Винаги се старайте да увеличавате физическото натоварване – не го ограничавайте за сметка на другите неотложни задачи през деня. Така ще сте във физическа кондиция и във форма – ще отслабнете по-лесно и по-безпроблемно, ще имате здравословно тегло, за да стимулирате кръвообращението и да подобрите максимално работата на черния дроб .
 • Кажете „не“ на алкохола. Той е сред най-големите и най-опасни вредители на черния дроб.
 • Кажете „не“ и на тютюнопушенето. Цигарите вредят на черния дроб почти колкото и алкохола, защото съдържат токсини и отрови, които предизвикват преждевременното „стареене“ на чернодробните клетки.
 • Ако държите в норма кръвното налягане, кръвната захар и холестерола, те ще са вашия „щит“ срещу диагнозата „Омазнен черен дроб“ и ще ви гарантират защита от възпаление и фиброза. Следете редовно тези показатели. Лекувайте се, ако имате проблеми с тях.
 • Избягвайте лекарства, които вредят на черния дроб (вж. по-горе). Такива медикаменти могат да имат нежелателно въздействие върху цялостното му състояние и да предизвикат неговото омазняване или възпаление. Винаги се консултирайте с лекар за алтернативни заместители на лекарствата от този ред.
 • Включете в ежедневния си хранителен режим добавки и храни на растителна основа – билки, корени, или микс от тях, за да подпомагате функционирането на черния дроб (вж. по-горе). Така ще постигнете противовъзпалителна, антифибротична, антиоксидантна защита.
  Това са само някои от съветите, с които можете да поддържате в изправност „пречиствателната станция“ на човешкото тяло.

При симптоми и съмнения не се колебайте – потърсете лекарска помощ. Екипът на Brenner Group e на ваше разположение. При нас ще получите безплатна консултация с водещи клиники в Турция и предложения за лечение от световно признати лекари в областта. Задължително ви осигуряваме и второ мнение за оценка на състоянието и предписание от какво лечение се нуждаете. И най-важното – в целия процес ще имате нашата пълна подкрепа и емпатия. Свържете се с нас на телефон: 0897 824 041.