Криопрезервацията е важна тема за много хора. Основна част от мисията на експертите, с които работим в Brenner Group, е да предоставят на пациентите подходяща, пълна и точна информация по въпросите, които касаят здравето и очакваното качество на живота им. В първата част на статията обсъдихме вариантите за съхраняване на репродуктивните способности при жени чрез замразяване и отложено използване на яйцеклетки и яйчникова тъкан. Тази тема обаче засяга в еднаква степен и мъжете, които биха желали да станат родители на по-късен етап.

За изчерпателна информация, засягаща всички аспекти на процеса, отново насочваме вниманието ви към Ръководството за запазване на репродуктивната способност при различни заболявания и обстоятелства, публикувано през 2022 г. от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ към Министерство на здравеопазването на Република България. А в настоящата статия сме събрали основната информация, свързана с необходимостта от криопрезервация при мъжете, методиката, по която тя се извършва, и възможните ползи за пациентите в бъдеще.

За кого може да бъде полезна криопрезервацията?

Ракът и онкологичните терапии могат да имат значителни странични ефекти, свързани с репродуктивната способност при мъжете, и дори да им причинят трайно безплодие. Затова запазването на репродуктивната функция е сред основните задачи, върху които съвременната медицина и технология работят, за да подобрят качеството на живот на пациентите след лечението. Напредъкът в тази област в последните 20 години е впечатляващ и професионалните общности публикуват препоръки запазването на възможността за потомство да се превърне в задължителна част от онкологичната грижа.

Криопрезервацията (замразяване на сперма или тестикуларна тъкан) при мъжете като златен стандарт за запазване на репродуктивната функция е подходяща:

  • При пациенти с установено туморно заболяване и предстояща лъчетерапия или химиотерапия;
  • При пациенти, на които им предстои оперативна интервенция в областта на половата система;
  • При пациенти, на които се извършва инвитро процедура, но на партньора се налага отсъствие в деня, когато са необходими сперматозоидите;
  • При пациенти, при които се наблюдават затруднения при отделянето на семенна течност;
  • При азооспермия (липса на сперматозоиди в еякулата);
  • При даряване на сперматозоиди за донорско-реципиентска програма.

Вземане и съхранение на сперма и тестикуларна тъкан

За разлика от жените, които се раждат с определен брой яйцеклетки, при мъжете образуването на сперма в тестисите започва на около 13-годишна възраст и

продължава през целия живот. Проби от сперма могат да бъдат взети от възрастни, от младежи в следпубертетна възраст и дори от пациенти в пубертета. Добре е пробата да се вземе в специално помещение към лабораторията, като по този начин рискът от забавяне при транспортирането и охлаждането е минимален. След вземането им пробите от сперма се обработват и подготвят за криосъхранение в течен азот при много ниска температура.

При пациенти, които не могат да образуват еякулат или чийто еякулат не съдържа сперматозоиди, може да бъде хирургично отстранена част от тестикуларната тъкан за замразяване и съхранение. Тъй като тестисите започват да образуват сперма след определена възраст, това е добра възможност за пациенти в предпубертетна възраст.

При предстоящи онкологични лечения е най-добре материалът да се вземе преди започване на терапията, но има възможност това да се направи и при вече започнало лечение. Във втория случай обаче съществува риск от генетично увреждане на спермата.

Бъдеща употреба на криосъхранена сперма и тестикуларна тъкан

Замразената сперма, която може да се съхранява в продължение на много години, по-късно се размразява и използва за оплождане на яйцеклетка чрез инвитро процедура. Друг вариант е да се инжектира директно в матката – този процес се нарича интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди. При доста мъже с онкологични заболявания качеството на спермата е влошено още преди лечението. Това доскоро се е смятало за причина да не се замразява сперма. Но с напредване на технологиите дори проба само с няколко сперматозоида може да осигури успешна бременност в бъдеще.

Замразяването на тестикуларна тъкан се практикува при момчета в ранна възраст. Нейното използване е малко по-сложно и до известна степен все още експериментално. От тъканта след време може да се вземат стволови клетки, които да се имплантират обратно в тестисите и да започнат да произвеждат сперматозоиди, за да се постигне забременяване по естествен начин. Самата тъкан също може да бъде имплантирана обратно в мъжа – в тестисите или другаде – и след като започне да произвежда сперма, тя да бъде извлечена с игла и използвана за инвитро оплождане.

Въпроси към специалистите

Добрата информираност на пациента е път към правилните решения при всяко лечение, а насочването към подходящ специалист е ключово в този процес. Ако ви предстои лечение на онкологично заболяване и искате да запазите способността си да имате биологични деца, е добре да зададете на специалистите следните въпроси:

  • Какъв е рискът да остана безплоден при всяко от предстоящите лечения?
  • Съществува ли лечение с по-малък риск?
  • Какви са възможностите ми да запазя репродуктивната си способност?
  • Процедурите по запазване ще забавят ли онкологичното ми лечение и ще повлияят ли на възстановяването ми?

При определен процент пациенти след края на лечението способността за образуване на сперматозоиди се възстановява. Това обикновено става в рамките на 5 години след последното лечение. Затова след приключване на терапиите е добре да се правят редовни изследвания на семенната течност.

Иновациите и достиженията на съвременната медицина дават много добри шансове за зачеване, износване и раждане на дете на все повече двойки. Благодарение на лекарите, ембриолозите и биолозите всеки пациент има до себе си доверен екип, с който да премине през понякога трудния път към осъществяването на мечтата за дете. В Brenner Group работим с най-добрите специалисти и А клас лечебни заведения в Турция и можем да ви помогнем за организирането на вашето лечение. Свържете се с нас за безплатна консултация на info@brennergroup.bg.