В днешния забързан живот, изпълнен с постоянен приток на информация, нови технологии и иновации, пропуските в паметта и затруднената концентрация са повече от неудобство – те могат да попречат на нашата продуктивност и цялостно благосъстояние.

Макар естественият ход на нещата да е необратим, всички хора имат мощен съюзник, който може да помогне за изостряне на когнитивните способности, и това е начинът на хранене.

Ако искате да научите как работи паметта, защо губите концентрация и как да опазите и двете, каним ви на пътешествие из света на храните, хранителните добавки и дейностите, които могат да подобрят тези функции през целия ви житейски път.

Паметта и концентрацията – какво трябва да знаем за тях?

Паметта и концентрацията са едни от най-важните функции на мозъка. Но как точно работят, оформяйки ежедневието ви? Паметта обхваща кодирането, съхраняването и извличането на информация, което е в основата на разрешаването на проблеми, общуването и формирането на Вашата идентичност. Това е основата на способността да придобивате знания, да се адаптирате към предизвикателствата и да се справяте с тях.

Концентрацията, от друга страна, е силата да насочвате умствените си усилия към конкретни задачи, като същевременно блокирате разсейването. То включва постоянно внимание, селективно внимание и разделено внимание, всички от които са от решаващо значение за продуктивността, качествената работа, ученето, вземането на решения и креативността.

Добрата памет и концентрация са от съществено значение за академичен и професионален успех, поддържане на взаимоотношения и за да се наслаждавате пълноценно на живота във всичките му нюанси.

Изображение на мъж, който държи малка паметна карта към главата си

Какво може да наруши паметта и концентрацията?

Загубата на паметта и проблемите с концентрацията могат да възникнат под въздействието на различни фактори, както временни, така и хронични. Да бъдат разбрани причините за това е първата крачка в справянето с подобни предизвикателства. Ето някои от тях:

 • Когнитивен спад, свързан с възрастта
 • Лишаване от сън
 • Стрес и безпокойство
 • Медицинско състояние
 • Хронични болести
 • Лекарствени медикаменти
 • Хормонални промени и дисбаланс
 • Фактори на начина на живот
 • Фактори на околната среда
 • Психологични фактори
 • Генетика

Проблемите с тези функции могат да се проявят по различни начини. Обикновено симптомите включват:

 • Забравяне на скорошна или важна информация
 • Трудност във фокусирането върху задачи
 • Трудност при научаването на нова информация
 • Често и неправилно поставяне на предмети
 • Невъзможност за припомняне на думи или имена

Ако вие или ваш близък изпитвате постоянни проблеми с паметта и концентрацията, изключително важно е да се консултирате със здравен специалист, за да изключите основните медицински състояния. Обикновено е необходим преглед при специалист невролог, но може да се назначат и други прегледи и допълнителни изследвания от съответния специалист. Възползвайте се безплатна консултация с водещи невролози и специалисти в Турция, организирана за вас от Brenner Group. Ние сме специализиран център за здравно посредничество. Работим с болници-лидери в Турция, за да предложим най-доброто лечение за нашите пациенти. Свържете се с нас още днес.

храни, които подобряват мисленето - снимка с изображение на хранителни продукти, които подпомагат мозъчната активност.

Храни за добра памет и концентрация

Храните играят решаваща роля в поддържането на тези функции, като осигуряват основни хранителни вещества, които подхранват мозъка, подкрепят когнитивната функция и предпазват от когнитивен упадък, свързан с възрастта. Препоръчва се да включите в менюто си следните храни с невропротективно действие:

 1. Мазни риби: богати на омега-3 мастни киселини, като сьомга, скумрия и пъстърва. Те поддържат мозъчната функция.
 2. Горски плодове: боровинките, ягодите и къпините съдържат антиоксиданти, които защитават мозъчните клетки от увреждане.
 3. Листни зеленчуци: спанакът, зелето и други зеленчуци осигуряват основни хранителни вещества като фолат, който може да подкрепи когнитивната (и репродуктивната) функция.
 4. Ядки и семена: бадемите, орехите и ленените семена доставят стимулиращи мозъка хранителни вещества, като витамин Е и омега-3.
 5. Пълнозърнести храни: храни като овесени ядки, кафяв ориз и пълнозърнест хляб осигуряват продължително снабдяване с енергия за отлична концентрация.
 6. Куркума: тази подправка съдържа куркумин, който има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които са полезни за здравето на мозъка.

Някои хранителни добавки в комбинация с пълноценен и здравословен хранителен режим могат да помогнат за когнитивната функция и концентрацията. Такива са:

 1. Омега-3 мастни киселини: добавките с рибено масло предлагат високи количества EPA и DHA за подкрепа на мозъка.
 2. Гинко билоба: смята се, че тази билка допринася за по-ефективно оросяване и функция на мозъка.
 3. Бакопа Мониери (Bacopa Monnieri): известен като Брахми, той се използва в аюрведическата медицина за подпомагане функциите на нервната система и намаляване на тревожността. Освен това е адаптоген (подпомага справянето със стреса) и действа тонизиращо.

Как да подсилим паметта и концентрацията си?

Медицинските експерти по света са единодушни, че следните активности имат положителен ефект за когнитивните процеси при хора на различна възраст:

 • Медитация: Медитацията може да засили фокуса и да намали стреса значително. Медитацията е подходяща за когнитивното здраве, тъй като физически променя структурата на Вашия мозък и така допринася за неговата оптимална функция.
 • Физически упражнения: Редовната физическа активност увеличава притока на кръв към мозъка, насърчавайки когнитивното здраве. Редовната физическа активност също може да намали риска от когнитивен спад, включително деменция, както посочват от Centers for Disease Control and Prevention.
 • Умствени предизвикателства: Пъзели, кръстословици и усвояване на нови умения стимулират мозъчната дейност и паметта. Подходящи са всякакви занимания, които включват активно използване на ръцете и ума, като редене на пъзел, рисуване, плетене, бродиране.
 • Адекватен сън: Пълноценният сън е от решаващо значение за съхранение на паметта и когнитивната функция.

Финални думи от Brenner Group

В Brenner Group разбираме жизненоважната връзка между когнитивното благополучие и пълноценния живот. Подкрепата на ума чрез правилно хранене, добавки и физическа активност е универсалният подход към умствената острота и добре работеща памет.

Чрез интегриране на практики за запазване на паметта и концентрацията в ежедневието ви можете да отключите пълния потенциал на Вашите когнитивни способности, което води до по-жизнено и пълноценно съществуване.

Специалистите на Brenner Group са винаги на ваше разположение за безплатна консултация, диагностика и избор на курс за лечение във водещите клиники по неврология в Турция.