Бъбреците изпълняват важни функции в човешкото тяло като филтриране на отпадъчни продукти и токсини; секреция на вещества, които спомагат за производството на червени кръвни клетки и за контролиране на кръвното налягане. Когато бъбреците не работят добре, това пречи на жизненоважни функции в тялото и води до проблеми със сърцето, белите дробове и костите. Загубата на бъбречна функция в напреднала фаза се нарича хронична бъбречна недостатъчност.

Бъбречната недостатъчност е сериозно и животозастрашаващо състояние, което изисква специализирана медицинска намеса и лечение, при което пациентите се нуждаят от хемодиализа или трансплантация на бъбрек. Диализата е животоспасяваща процедура, но е придружена от множество негативи като ограничения в храненето, невъзможност за пътуване, трудности в работата и ученето, социална изолация, влошаване на възпроизводствените функции.

Алтернативата на хемодиализата – бъбречната трансплантация – доказано осигурява по-добро качество и по-дълга очаквана продължителност на живота. Бъбречната трансплантация представлява заместване на неработещ бъбрек със здрав бъбрек от жив донор или такъв изпаднал в мозъчна смърт.

Бъбречна трансплантация в България

В България бъбречни трансплантации се извършват в няколко големи болници в София, Пловдив и Варна. В трансплантационните центрове операциите се покриват от националната здравна каса. Възможно е пациентите обаче да заплатят някои допълнителни разходи по престоя в лечебното заведение и последващите грижи в периода на следоперативно наблюдение. Трансплантации от жив донор се правят в страната от над четвърт век и са много по-успешни от тези от трупен донор. Разрешени са живото донорство между кръвни роднини, както и кръстосаното донорство между роднини на двама пациенти.

Минус на системата е недостатъчният брой донори и оттам сравнително дългият период на изчакване при трансплантация от трупен донор. Според статистиката на Министерство на здравеопазването на Република България от 2021 г. до април 2023 г. в страната са извършени едва 48 бъбречни трансплантации. Тази статистика кара много български пациенти да потърсят възможности за операция в чужбина.

Бъбречна трансплантация в Турция

Турция е сред водещите страни в света по отношение на здравни услуги, тъй като там се предлага висококачествено медицинско обслужване на достъпни цени. Периодът на изчакване за трансплантация е ускорен, а поради добре организирания процес и по-високия брой на донорски органи в страната се извършват над 6000 трансплантации годишно. Има редица акредитирани болници и медицински центрове, които са специализирани в бъбречни трансплантации, а това прави процедурата широко достъпна. В лечебните заведения в Турция се използват най-съвременни медицински технологии и се прилагат най-високите международни стандарти. Работи се с:

  • Лапароскопска нефректомия на донора – това е минимално инвазивна хирургична техника, която се използва за вземане на бъбрек от жив донор. Разрезите са малки, възстановяването е бързо, болката е по-малко в сравнение с отворена операция, а болничният престой след процедурата е минимален.
  • Роботизирана хирургия – по време на операцията работата на хирурга се подпомага от роботизирана система, която осигурява по-добра визуализация, прецизност и контрол, което от своя страна подобрява крайния резултат и намалява възможните усложнения.
  • Машинна перфузия – това е техника, която се използва за съхранение и транспортиране на органи за трансплантация. Органът се свързва с машина, която подава към него специален разтвор от вещества и кислород, като по този начин го поддържа жив и функциониращ до момента за трансплантация.

Как да изберете болница за трансплантация в Турция

Има някои основни фактори, на които трябва да се обърне внимание при избор на лечебно заведение в чужбина.

  1. Репутация на болницата

Добре е болницата, към която се насочвате, да бъде с добра репутация, да е призната от международни организации в областта на здравеопазването (например JCI) и да е стандартизирана по ISO. Това гарантира, че се спазват необходимите стандарти за качество и безопасност и че медицинските екипи са добре обучени и с нужната квалификация.

  1. Опит на медицинския екип

От съществено значение е екипът, който извършва трансплантацията, да има достатъчно опит с точно тази процедура. В екипа се включват хирург, нефролог, анестезиолог и други медицински специалисти, участващи в последващата грижа. Попитайте за броя извършени трансплантации, успеваемостта и следоперативното наблюдение.

  1. Информация за възможни рискове и усложнения

Бъбречната трансплантация е сложна процедура, при която съществуват рискове от усложнения, например инфекция, отхвърляне на органа, усложнения, причинени от лекарствата за потискане на имунната система. За всички тези възможни рискове от болницата трябва предварително да ви информират възможно най-подробно.

Предимства на лечение в Турция

Освен апаратурата от най-ново поколение и работата по последни одобрени стандарти, предимство на трансплантацията в Турция е и географската близост до България, което е важно удобство заради краткото пътуване. В допълнение наличието на услуги като настаняване, езиков превод и транспорт на място създават на пациентите необходимия комфорт и спокойствие при справянето със заболяването. А точно в това се състои мисията ни в Brenner Group – да не оставяме пациентите ни сами през всяка фаза от процеса. Ние осигуряваме пълен набор от услуги, свързани с лечение в Република Турция. Те включват помощ при избор на лечебно заведение и на медицински екип; организиране на пътуване и настаняване; запазване на часове за прегледи; подкрепа по време на процеса по лечение и след него. Докато се възстановите напълно и се приберете у дома.

Бъбречни трансплантации се правят в почти всички болници, с които Brenner Group работи. Водещи по рейтинг несъмнено са „Мемориал Шишли“ и „Коч“. „Мемориал Шишли“ е сред болниците с най-голям опит в тази процедура в цяла Европа. В пакетната цена се включват прегледи и оперативни намеси, лаборатория и радиологични изследвания, анестезиология и цени на оперативна зала, медикаменти, хоспитализиране, медицинско обслужване по време на хоспитализацията.

Когато започнете да обмисляте вариант за лечение в Турция, е от изключително важно значение да вземете предвид репутацията на болницата и опита на медицинските екипи. Да разбирате добре потенциалните рискове и усложнения, които могат да възникнат, както и да помислите за допълнителните услуги, от които ще имате нужда – допълнително настаняване на придружител, асистенция в подготовката на документи, преводач, който да бъде до вас постоянно и др. За да бъдете спокойни и да насочите мислите си само и единствено към вашето или на вашите близки възстановяване, ние от Brenner Group ще бъдем до вас и ще ви помогнем с всяка една стъпка от организирането на лечение в Турция. Свържете се с нас на info@brennergroup.bg, за да ви предложим варианти, отговарящи на вашите конкретни нужди и очаквания.