Проф. д-р Ердал Карагьоз, светило в лечението със стволови клетки от болница “Лив” в Истанбул, ще гостува във Варна за безплатни прегледи на пациенти. Някои от най-популярните приложения на иновативното лечение са за третиране на дегенеративни болести на нервната система, епилепсия, аутизъм, множествена склероза и автоимунни заболявания.

Какво представляват стволовите клетки?

Стволовите клетки са първичните, родоначални клетки, наричани “суровия материал” на тялото. Отличават се със способността си при подходящи условия непрекъснато да се делят, самовъзстановяват и още, да се превръщат в най-различни други видове клетки със специализирани функции. Имат определяща роля за цялостното здраве на организма и са изключително ценни за лечение и възобновяване на тъкани, органи и системи.

Това прави използването на стволови клетки за стандартни терапии, клинични проучвания и експериментални лечения, една от най-иновативните и перспективни областите в съвременната медицина.  

Какво е приложението на стволовите клетки в медицината?

Лечението със стволови клетки може да постигне резултати, които не са възможни с други инструменти на традиционната медицина. Приложението на иновативните терапии е разнообразно. 

Най-характерните заболявания, които се поддават на клетъчно лечение са дегенеративни болести на нервната система, като амиотрофична латерална склероза (ALS), церебрална парализа, нараняване на гръбначния мозък, епилепсия, аутизъм, множествена склероза, автоимунни заболявания и такива, при които има загуба на функционалността на клетките. В „Лив Хоспитал“ в Истанбул, където се намира първият в света Център за регенеративна медицина и стволови клетки, след проведени курсове на лечение се отчита значителен напредък при деца с церебрална парализа и мускулна дегенерация, като при част от тях се предотвратява напредването на заболяването, а при други е налице значително подобрение в състоянието

Диабетът и диабетното стъпало са също две широко разпространени болести, за овладяването на които се използват стволови клетки. От диабетно стъпало страдат приблизително 25% от болните от диабет, а 8% от тях са застрашени от ампутация.  За такива пациенти регенеративната клетъчна терапия се използва за възстановяване кръвоснабдяването на крайниците по възможно най-щадящ начин. 

Списъкът продължава с болест на ХОББ, болест на Крон, периферни артериални заболявания, като болестта на Бюргер. При нея чрез трансплантация на стволови клетки се постига положителен ефект върху качеството на живот на пациентите. 

”Не съществува технология или лекарство, което да замени разрушените клетки. Следователно единственият начин те да бъдат възстановени, е чрез терапия със стволови клетки.”, споделя проф. д-р Ердал Карагьоз. 

Естетичната медицина е още едно нашумяло и достъпно направление в обсега на терапиите със стволови клетки. Те дават естествени резултати за подмладяване на определени зони от тялото и премахване на появилите се признаци на стареене. Ефективно се използват и за заличаване на белези, регенериране на кожата след изгаряния и други наранявания. През последните години стволовите клетки намират място и като неизменна част от реконструктивните техники за възстановяване тъканите на гърдата при пациенти с рак на млечната жлеза, подложени на мастектомия.

Клетъчните терапии с естетично предназначение най-общо преминават в три последователни етапа. Започват с извличане на собствена мастна тъкан от пациента чрез биопсия или липосукция. Следва отделяне на клетки от добития материал и тяхното обработване. Накрая клетките се инжектират обратно в третираната зона, която следва да се подмлади. 

Терапията със стволови клетки има два основни метода на приложение. При първия, клетките се извличат от самия пациент и след специална обработка се връщат обратно в тялото му (автоложно лечение). При втория метод на приложение, стволовите клетки се изолират от предварително избран подходящ донор (алогенно лечение). И в двата метода задължително се провеждат изследвания за регенеративните характеристики и е доказано, че те оказват благоприятно влияние върху възстановителните процеси на увредените тъкани и органи. 

За съжаление, много малка част от гореспоменатите болести подлежат на лечение в България. Затова се налага търсене на специалисти от чужбина, които работят конкретно в сферата на регенеративната медицина и терапиите със стволови клетки.

Кой е проф. д-р Ердал Карагьоз? 

Проф. д-р Ердал Карагьоз е международно признат специалист по трансплантация и лечение със стволови клетки и пионер в областта. Носител е на множество национални и международни награди за приноса си в областта на регенеративната медицина. Той е основател и ръководител на „Изследователския център за стволови клетки и генна терапия“ към Университета „Коджаели“ в Турция. Благодарение на него, първият в света „Център за регенеративна медицина и стволови клетки” отворя врати в болница „Лив“ в Турция. 

Заедно със своя екип, проф. д-р Карагьоз се фокусира върху клинични проучвания за лечение на нелечими болести като невромускулни дегенеративни заболявания, някои от които са: мускулна дистрофия на Дюшен, церебрална парализа, хипоксична енцефалопатия, нараняване на гръбначния мозък и др.

По покана на център за медицинско посредничество Бренер Груп проф. д-р Ердал Карагьоз ще гостува във Варна. На 07 октомври 2022г. светилото в лечението със стволови клетки ще консултира безплатно пациенти, страдащи от заболявания подходящи за третиране с клетъчна терапия. Целта на събитието е пациенти от Варна и цяла България да получат достъп до най-иновативните методи в медицината и да имат шанс за лечение на заболявания, при които стандартните медицински подходи не могат да дадат такива резултати. 

Събитията са подходящи за възрастни и деца, страдащи от невромускулни дегенеративни заболявания, мускулна дистрофия на Дюшен, церебрална парализа, хипоксична енцефалопатия, нараняване на гръбначния мозък, епилепсия, аутизъм, множествена склероза; автоимунни заболявания и болести, при които става въпрос за загуба на функционалността на клетките, болни от диабет и диабетно стъпало, болест на ХОББ, болест на Крон и др.  

Местата за събитието са ограничени. Желаещите да се запишат за безплатна консултация с проф. д-р Ердал Карагьоз, е необходимо предварително да запазят своето място на телефон +359 897 824 041. 

За повече информация, вижте събитието във Facebook “Безплатна консултация с Проф. д-р Ердал Карагьоз” : https://www.facebook.com/events/485937303426376 

Бренер Груп е център за медицински консултации, диагностика и лечение на различни заболявания и естетични процедури във водещи здравни заведения в Турция.

Бренер Груп съдейства на пациенти от България да достигнат до най-подходящите клиники за тяхното състояние, както и осъществява връзката между световноизвестни специалисти и болните. Бренер Груп се грижи за подготовката на документацията, престоя, комуникацията в болницата – както по време на, така и след провеждане на лечението.